avisoCookies

Visualització del menú

Selector d'idioma

caes
|


Visualització del menú

Ruta de navegació

Torna

Publicador de continguts

Joan Simonet es reuneix amb la consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació de l'ambaixada d'Espanya al Regne Unit, Alicia Villauriz, per analitzar i clarificar els criteris d'exportació de la patata mallorquina

Joan Simonet es reuneix amb la consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació de l'ambaixada d'Espanya al Regne Unit, Alicia Villauriz, per analitzar i clarificar els criteris d'exportació de la patata mallorquina

El conseller ha demanat que, atesa la condició que les Illes Balears estan exemptes d'epitrix, s'hauria d'excloure l'obligació del compliment del 0,1% màxim de terra

- 29 maig 2024

El conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet, s'ha reunit avui a Londres amb la consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació a l'ambaixada d'Espanya al Regne Unit, Alicia Villauriz, per analitzar i clarificar els criteris d'exportació de la patata mallorquina. En aquest sentit, i prèviament a aquesta reunió, el conseller havia recollit les demandes de les principals empreses exportadores de patata de Mallorca, Mateu Export i S'Esplet, que sol·licitaven una sèrie d'aclariments de la normativa per tal de garantir la competitivitat en l'exportació respecte de països tercers.

En aquest sentit, Simonet ha volgut recordar que les Illes Balears són territori lliure d'Epitrix SPP i que la patata de Mallorca compleix amb tota la normativa fitosanitària i ambiental que exigeix el Regne Unit. "Però ens trobam que, després del Brexit, s'aplica amb una major exigència el requisit de què la patata que surt per a exportació no acumuli més d'un 0,1% de terra en el tubercle", ha explicat el conseller. Aquest percentatge del 0,1% és el que els països receptors estableixen en l'àmbit de control per evitar l'entrada d'un altre patogen conegut com a epitrix. "Atès que les Balears són un territori lliure d'epitrix, consideram que s'hauria d'excloure aquest requisit per a la patata mallorquina", ha demanat Simonet a la consellera d'Agricultura de l'ambaixada. "També cal tenir en compte que la terra on produïm la patata no és arenosa, la qual cosa dificulta el compliment d'aquest màxim percentatge de terra", ha afegit el conseller.

Altres de les qüestions que s'han traslladat a l'ambaixada ha estat la possibilitat de tornar a obrir el mercat d'importació de llavors de patata des d'Anglaterra de manera directa. "Existeix una normativa de la Unió Europea que limita la importació de llavors de països tercers i per als nostres productors és molt important poder adquirir llavor de patata anglesa per continuar endavant amb les seves explotacions".

Cal recordar que l'any 2023 es varen exportar 1.673,90 tones de patates al Regne Unit i que, en el que duim de la campanya de 2024 ja van 1.638,23 tones. Així, representa un 10% del volum total d'exportacions de patates de les Illes Balears.

La consellera Villauriz, acompanyada pel primer secretari de l'ambaixada, Antonio Casado, ha mostrat la seva total col·laboració, però ha assenyalat que la percepció és que als mercats anglesos es prefereix la patata neta de terra, una tendència que, han dit, pareix que continuarà en els anys vinents.

També s'ha analitzat com evolucionaran les relacions comercials amb el Brexit i les conseqüències d'un possible canvi de govern al Regne Unit. Des de l'ambaixada s'ha recomanat, a més, que per petites quantitats de productes de qualitat és recomanable que les empreses s'agrupin per fer exportacions conjuntes i així compartir els costos d'enviament.


Data d'actualització: 30 maig 2024


Comparteix