avisoCookies

Visualització del menú

Selector d'idioma

caes
|


Visualització del menú

Ruta de navegació

Torna

Publicador de continguts

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural allibera a la platja des Cavallet un total de 74 tortugues marines nascudes a Eivissa l’estiu passat

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural allibera a la platja des Cavallet un total de 74 tortugues marines nascudes a Eivissa l’estiu passat

- 18 juny 2024

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural ha alliberat avui a la platja des Cavallet, a Eivissa, un total de 74 tortugues marines (Caretta caretta) nascudes durant l’estiu passat a l’illa. Durant l’acte, la directora general de Medi Natural i Gestió Forestal, Anna Torres, ha incidit en el missatge que la població ha de prendre consciència que, segurament, aquests episodis de nidificació i arribada de tortugues marines es continuaran repetint durant els anys vinents arreu de l’arxipèlag balear. «Els efectes del canvi climàtic han fet que el comportament d’aquests exemplars hagi canviat. Aquesta espècie se sol reproduir en el Mediterrani oriental, però des del principi del segle xxi se n’ha detectat la reproducció en el Mediterrani occidental».

La directora general ha subratllat que la tortuga marina Caretta caretta és una espècie catalogada com a «vulnerable» en el Catàleg espanyol d’espècies amenaçades. Per això, ha insistit, «demanam la màxima col·laboració, tant de residents com turistes, per protegir i conservar aquesta espècie. En cas que es detecti algun niu, femelles niant o cries que acaben de néixer a la platja, s’ha d’avisar l’112. La ràpida detecció de qualsevol d’aquests tres casos és de vital importància». Torres també ha destacat que, d’aquests 74 exemplars que s’alliberen avui a la mar, 20 duran un emissor satel·litari, que permetrà fer-los un seguiment i conèixer millor el seu comportament. Aquest projecte s’emmarca en la licitació obtinguda per la Fundació Oceanogràfic dins les accions empreses pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic a través de la Fundació Biodiversitat.

Cal recordar que l’estiu passat la temporada es va iniciar amb dos nius detectats a Mallorca, el 7 de juny i el 7 de juliol, que van ser els primers casos en aquesta illa, ja que fins aquell moment no hi havia hagut cap altre registre de nius. Poc després, a Eivissa, on ja s’havien registrat nius en temporades anteriors, es varen detectar tres casos de nidificació durant el mes de juliol. El primer va ocórrer el dia 10 de juliol, a la platja des Figueral, quan es va donar l’avís d’una tortuga fent la posta a plena llum. En desplaçar-se a la zona, l’equip del departament de fauna marina del COFIB va observar que es tractava d’un niu peculiar, ja que només hi havia una quinzena d’ous. Per aquest motiu, es va decidir dur tota la posta a incubació artificial a I’RFAP-LIMIA, al Port d’Andratx, a Mallorca, on van néixer set exemplars el 27 d’agost.

Justament l’endemà de la detecció d’aquest niu, dia 11 de juliol, es va localitzar una altra tortuga fent la posta a la platja de Santa Eulària des Riu, on va posar 92 ous, deu dels quals es van dur a incubació artificial a les instal·lacions de l’IRFAP-LIMIA i els 82 restants es van traslladar a la platja des Cavallet, ja que el niu original estava situat entre gandules i la temperatura i humitat de l’arena no eren adequades. Per mobilitzar aquests ous es va imitar al màxim el niu original a la platja des Cavallet, dins el Parc Natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera, i es va construir un recinte per protegir-los i vigilar-los. Al final del mes d’agost van néixer dues tortugues en incubació artificial i 28 cries dels ous que s’incubaven a la platja.

El 19 de juliol es va detectar una tercera posta de 117 ous a Eivissa, a la platja de ses Salines. 19 d’aquests es van dur a incubació artificial i la resta es van traslladar al mateix recinte de la platja des Cavallet, ja que hi havia espai disponible i la platja original no presentava les característiques adequades per al desenvolupament dels ous. A principis de setembre, un fort temporal va amenaçar la viabilitat del niu, però l’esforç de tot l’equip tècnic i dels voluntaris va permetre que acabessin naixent 57 tortugues dels ous de la platja, mentre que a la incubadora en van néixer 13.

Algunes d’aquestes tortugues nascudes a Eivissa es van alliberar a la mar amb un mes de vida, i la resta, 75 exemplars dels tres nius, van passar a formar part del programa Head-Starting. Avui, 74 d’aquests exemplars s’han alliberat al seu hàbitat natural.

A més de Torres, a l’alliberació que s’ha fet a la platja des Cavallet també hi han participat el conseller insular de Gestió Ambiental d’Eivissa, Ignacio José Andrés; la regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament de Sant Josep, Felicia Bocú, i la regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament de Santa Eulària des Riu, Mónica Madrid. També hi han estat presents personal del Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (COFIB), de la Fundació Palma Aquarium i de l’Institut Balear de la Natura (IBANAT); l’equip d’Àrees Marines Protegides de TragsaTec; agents de medi ambient; representants del Parc Natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera, del GEN-GOB, de l’Aquari de Sevilla i de l’Oceanogràfic de València, així com socorristes i part de l’equip de voluntaris que va custodiar el niu en el moment del naixement de les cries.

Programa per augmentar la supervivència d’aquesta espècie

Cal recordar que el programa Head-Starting consisteix en un projecte de cria en un medi artificial controlat que dura entre 10 i 12 mesos en què els animals són alimentats simulant els canvis que experimentarien en la natura. Gràcies a això, s’augmenta la possibilitat de supervivència d’aquests exemplars una vegada s’alliberen a la mar. A més, s’incrementa el coneixement de l’espècie en les primeres fases de la seva vida i se’n millora la gestió per conservar-la. Aquest programa està liderat per la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural i l’executa el departament de fauna marina del COFIB, organisme que depèn de la Direcció General de Medi Natural i Gestió Forestal del Govern. També hi han participat la Fundació Palma Aquarium, l’IRFAP-LIMIA, el Centre de Visitants del Parc Nacional Maritimoterrestre de l’Arxipèlag Cabrera, l’Aquari de Sevilla, l’Oceanogràfic de València, el CRAM de Barcelona i el Centre Tecnològic Beta de la Universitat de Vic.

Declaracions de la directora general de Medi Natural i Gestió Forestal, Anna Torres >>


Data d'actualització: 18 juny 2024


Comparteix