avisoCookies

Visualització del menú

Selector d'idioma

caes
|


Visualització del menú

Ruta de navegació

Torna

Publicador de continguts

El Govern impulsa una nova campanya divulgativa per conscienciar la població sobre la nidificació de la tortuga marina a les Illes Balears

El Govern impulsa una nova campanya divulgativa per conscienciar la població sobre la nidificació de la tortuga marina a les Illes Balears

El conseller Joan Simonet, que ha fet una crida a la responsabilitat col·lectiva i ha demanat la col·laboració ciutadana, recorda la importància de conèixer com actuar davant la presència d'un exemplar o d'un niu d'aquesta espècie protegida La temporada de 2025 es reforça amb la publicació d'un còmic educatiu en què s'explica la biologia i el procés de nidificació de la tortuga babaua. A més, enguany també es duran a terme conferències informatives a diversos municipis i s'intensificaran les accions en els espais naturals protegits

- 22/05/2025 (Act. 11/07/2025 10:26)

La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, per mitjà del Servei de Protecció d'Espècies de la Direcció General de Medi Natural i Gestió Forestal, ha impulsat la quarta edició de la campanya de divulgació de la nidificació de la tortuga marina (Caretta caretta), coneguda popularment com a tortuga babaua. La iniciativa, executada pel Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (COFIB), té com a objectiu principal conscienciar la població sobre la importància de protegir aquest fenomen creixent a les costes de les Illes Balears. Estarà en marxa fins a final d'octubre, coincidint amb el final de la temporada de posta de l'espècie.

El conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet, ha fet una crida a la responsabilitat col·lectiva i ha demanat la col·laboració tant de la població resident com dels visitants. Simonet ha subratllat la importància de conèixer com actuar davant la presència d'una tortuga marina o d'un niu d’aquesta espècie protegida: «Davant qualsevol sospita, s'ha de contactar immediatament amb el telèfon d'emergències 112 perquè es pugui activar el protocol de protecció».

En aquest sentit, Simonet ha recalcat que «la campanya de 2025 inclou diverses novetats destacades», una de les quals és la publicació d'un còmic educatiu de 12 pàgines titulat La tortuga marina. Una història que ve per quedar-se, en què s’explica de manera didàctica, amb il·lustracions del dibuixant Pau Oliver, la biologia d'aquesta espècie, les principals amenaces, el procés de nidificació i el protocol d'actuació davant un niu. El material, que ha estat elaborat per l'equip tècnic de la Conselleria en català, castellà i anglès, està pensat perquè arribi a tots els públics i, en especial, als centres educatius.

D’altra banda, la directora general de Medi Natural i Gestió Forestal, Anna Torres, ha indicat que «enguany s'impulsaran conferències informatives als municipis i s'intensificaran les accions en els espais naturals protegits». Es continuarà també la distribució dels adhesius informatius amb codi QR —començada el 2022— que redirigeixen a un vídeo explicatiu disponible en cinc idiomes: català, castellà, anglès, alemany i francès. Aquests materials es reparteixen a platges, oficines de turisme, ajuntaments, ports, clubs nàutics, centres de busseig i establiments turístics de tot l'arxipèlag.

El Govern recorda que la nidificació de tortugues marines al litoral de la Mediterrània occidental —incloses les Illes Balears— ha anat augmentant progressivament els darrers anys. Aquest increment es considera un indici de colonització activa d'una nova zona de reproducció, un procés probablement vinculat al canvi climàtic i a l'augment de la temperatura de la mar.

Així, des del primer intent registrat el 2015 a Eivissa —sense èxit—, la presència de nius a les Illes Balears ha anat en augment. El 2019 es va detectar la primera posta confirmada, també a Eivissa, i el 2020 es van localitzar tres nius més, dos a Menorca i un altre a Eivissa. El 2023 es van registrar sis nius i tres intents de nidificació, mentre que el 2024 es va confirmar un niu a Can Pastilla (Palma) i un intent de posta a Mallorca el mes de juliol.

Tradicionalment, la tortuga babaua nidificava principalment a la Mediterrània oriental, mentre que la part occidental era considerada una zona d'alimentació. En aquest sentit, el canvi climàtic sembla estar afavorint la reproducció a noves àrees. Davant aquest escenari, el Govern reafirma el compromís amb la protecció i la conservació d'aquesta espècie. Per això, és clau dur a terme campanyes de sensibilització per garantir-ne la supervivència.

Documentació relacionada

Còmic 'La tortuga marina. Una història que ve per quedar-se'.

IMATGES RELACIONADES

-
-

Comparteix