Torna

Institut de Recerca i Formació Agroalimentària i Pesquera de les Illes Balears (IRFAP)

Reputació de la Mel de Mallorca

Introducció

A Mallorca la producció històrica de la mel ha estat molt important i, com a tal, la mel ha deixat rastre en la seva geografia, com per exemple a Puigpunyent, on hi ha el penyal de sa Mel. Un altre indici de la seva importància és l’aparició fraseologia popular, com per exemple: per Sant Miquel, la bona mel; Sant Miquel sempre la millor mel; no hi ha mel sense fel.  També, a Mallorca quan una cosa és bona i satisfactòria es diu: això és mel. Així mateix, se’n poden citar molts altres exemples: ser la mel del sogre, tenir mel a la boca, etc.

La mel era un producte quotidià a Mallorca i apareix vinculada tant a la gastronomia (la trobam als receptaris medievals), la producció de cera i finalment a la medicina.

Les normes locals sobre la venda de mel a les poblacions mallorquines mostren que existia una economia local vinculada a la seva comercialització. Les ordinacions conservades són poques, encara que això no implica que el consum general de mel fos poc rellevant perquè no tot el comerç estava fiscalitzat (és a dir, documentat).

Des de fa uns anys, la mel de Mallorca ha anat guanyant prestigi ateses la seva qualitat i sabor. Per constatar la seva importància a les Illes Balears, s’elabora un informe de reputació històrica de la mel.

Ateses les conjuntures històriques, la documentació sobre la qualitat i exclusivitat de la mel de Mallorca és escassa, tot i que això no implica que no ho fos.

Objectius

Fer una recerca documental per valorar la reputació històrica de la mel a l’illa de Mallorca.

Resultats

La documentació on es palesa la naturalesa excepcional de la mel de Mallorca s’ha pogut dividir en diversos àmbits. Un nombre important d’aquesta documentació es troba encabida en documentació de naturalesa descriptiva, com ara manuals de geografia, de història general (de caràcter divulgatiu), diccionaris, etc. La mel de Mallorca apareix també sovint a la bibliografia sobre la història de l’illa i també a altres fonts com manuals d’agricultura moderns o de medicina. La mel de Mallorca també és present al llarg de la història en els documents de caràcter informatiu (premsa, butlletins, dossiers, etc.).

Per altra banda, a l’època contemporània la premsa estatal i local recollí un important nombre de notícies relacionades amb la mel produïda a l’illa així com també entrevistes amb apicultors i comerciants illencs. Altres bandes o s’hi ha trobat documentació són fonts amb suport institucional, del sector apícola o receptaris.

 

Podeu trobar l'informe complet aquí: Reputació de la mel de Mallorca informe_historic_mel_mallorca_JL.pdf