13FI2023. Beques de mobilitat a l'estudi i a la investigació 2023

Igual que en el repartiment de la dotació del factor d'insularitat de 2022, una petita part dels recursos es dedicaran a la inversió en capital humà, que es materialitzaran en beques o ajudes per facilitar la mobilitat dels estudiants i investigadors. Als tres programes que es van incloure en el 2022 s'han afegit dues noves actuacions. Primer, una ajuda als estudiants de medicina de la Universitat de les Illes Balears que realitzin les pràctiques fora de Mallorca. Segon, aquest any s'afegeix un programa destinat a l'atracció de talent, amb el qual es pretén atreure investigadors especialitzats en l’ús de les infraestructures cientificotècniques (projecte 07FI2022) que adquirirà la Universitat de les Illes Balears. Aquest programa tindrà un funcionament similar a les beques Ramón y Cajal on hi ha ajudes específiques per a la incorporació d'investigadors que portin desenvolupant la seva activitat professional a l'estranger (ajuda per a l'atracció del talent).

En definitiva, les actuacions incloses en la dotació de l'exercici 2023 seran les següents:

 

—     Ajudes per cursar estudis universitaris oficials a qualsevol país de la Unió Europea  (UE-27). El GOIB publica una convocatòria per als alumnes residents a Mallorca i signa convenis amb els consells insulars de Menorca, Eivissa i Formentera. La despesa total anual en 2022 no va arribar als 700.000 €. No obstant això, l'import previst per a aquest exercici serà major, atès que l'import màxim de l'ajuda ha passat de 650 a 1.300 euros per alumne.

—     Al mateix temps es pretén impulsar un nou programa de beques per a la realització d'estudis de postgrau fora de l’illa de residència. Aquest programa tindrà  la finalitat de sufragar la matrícula i part del cost que suporten els estudiants en desplaçar-se fora de la seva illa de residència. Aquest programa ja s'incloïa en el 2022, però no es va arribar a implementar.

—     Es preveu la possibilitat d'un nou programa d'ajudes als estudiants que realitzin graus universitaris o graus d’FP superiors en àrees que la comunitat autònoma consideri estratègiques o existeixi una falta de professionals (per exemple, grau en medicina o grau en oceanografia). Aquest programa ja s'incloïa en el 2022, però no es va arribar a implementar.

—     Des del 2017 la Universitat de les Illes Balears compta amb estudis de medicina. Els estudis s'imparteixen a l'hospital de referència de Balears, Son Espases, que està situat a l’illa de Mallorca. En l'últim curs els estudiants han de realitzar unes pràctiques curriculars (obligatòries). En l'actualitat, cap estudiant realitza les pràctiques a Menorca o Eivissa, en gran mesura pel cost que suposa desplaçar-se a aquestes illes, principalment per l'elevat cost de l'habitatge. L'objectiu d'aquest programa és cobrir part dels costos de desplaçament per incentivar la mobilitat dels estudiants. A més, aquesta mesura pot tenir un impacte positiu per solucionar l'escassetat de metges que existeix en l'actualitat a Eivissa i Menorca, fer les pràctiques en aquestes illes pot fomentar que després desenvolupin la seva activitat professional allà.

—     Finalment, es preveu un programa d'ajudes que facilitin l'atracció de talent. En concret, es pretén atreure investigadors especialitzats en la utilització de les infraestructures cientificotècniques (projecte 07FI2022) que adquirirà la Universitat de les Illes Balears. Aquest programa tindrà un funcionament similar a les beques Ramón y Cajal, en què hi ha ajudes específiques per a la incorporació d'investigadors que portin desenvolupant la seva activitat professional a l'estranger (ajuda per a l'atracció del talent), amb la perspectiva que després puguin accedir a una plaça com a tècnics a la universitat. En el nostre cas, aquestes ajudes se centraran en l'atracció de talent procedent de qualsevol part de fora de la illa de Mallorca.

 

Les despeses incloses en aquest projecte tenen la consideració de despesa corrent. El Reial decret llei 4/2019 permet realitzar aquest tipus de despeses, entenent que el factor d'insularitat ha de servir per finançar inversió en sentit ampli, incloent la inversió en capital humà. En qualsevol cas, el límit establert a les despeses corrents en l'acord de la Subcomissió Mixta, de 29 de setembre de 2022, que regula el procediment per a l'aplicació del Factor d'Insularitat de cada exercici del 10% no se supera per aquest projecte que representa un 1,7% del total de la dotació.