ESPAIS REGIONAL D'INNOVACIÓ (RIV)

El 5 de juliol de 2023, la Comissió Europea va adoptar la nova Agenda Europea d'Innovació, que té l'objectiu de situar Europa a l'avantguarda de la nova onada d'innovació i d'empreses emergents. Ajudarà Europa a desenvolupar noves tecnologies per fer front als reptes socials més immediats, i també a introduir aquestes tecnologies al mercat.

Els objectius de la nova agenda es veuen representats per cada una de les cinc iniciatives emblemàtiques (que es componen, a la vegada, de 25 accions específiques):

  1. Iniciativa emblemàtica per al finançament d'empreses emergents de tecnologia profunda en expansió.
  2. Iniciativa emblemàtica per facilitar la innovació de tecnologia profunda a través d'espais d'experimentació i contractació pública.
  3. Iniciativa emblemàtica per accelerar i reforçar la innovació en els ecosistemes europeus d’innovació i abordar la bretxa d'innovació.
  4. Iniciativa emblemàtica per fomentar, atreure i retenir persones amb talent per a la tecnologia profunda.
  5. Iniciativa emblemàtica sobre la millora de les eines de formulació de polítiques.

La tercera iniciativa és especialment interessant a escala autonòmica, perquè una de les cinc accions específiques és la creació i el foment dels Espais Regionals de la Innovació RIV (Regional Innovation Valleys) interconnectades per aprofitar el potencial de la innovació de la tecnologia profunda en els diferents territoris de la UE i abordar la bretxa de la innovació.

La Unió Europea va llançar una convocatòria d'expressió d'interès sobre el RIV. Aquesta iniciativa persegueix identificar, almenys, 100 regions compromeses per millorar la coordinació i la direcció de les seves polítiques i inversions en recerca i innovació, a escala regional, i col·laborant en projectes d'innovació interregionals.

Per aquest motiu el RIV reunirà regions cada cop més innovadores amb l'objectiu d'abordar els reptes més candents als quals s'enfronta la UE, com ara reduir la dependència dels combustibles fòssils, augmentar la seguretat alimentària mundial, dominar la transformació digital (inclosa la ciberseguretat), millorar l'assistència sanitària i aconseguir assolir els objectius en matèria de circularitat.

La Direcció General de Recerca, Innovació i Transformació Digital va presentar una candidatura que està actualment en fase d'avaluació.

Contacta

CONTACTE