30/11/2023 El Consell de Menorca rep gairebé 300.000€ per a l'Oficina de Transformació Comunitària en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència - NextGenerationUE

 

El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO), mitjançant l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE), ha resolt definitivament la primera convocatòria del programa d'ajudes a Oficines de Transformació Comunitària (OTC) per a la promoció i dinamització de comunitats energètiques (CE OFICINES) amb l'adjudicació dels 20 milions d'euros previstos en un total de 79 projectes repartits per gran part del territori nacional.

El programa busca facilitar la creació de noves comunitats energètiques de tota mena (ciutadanes, empresarials, industrials, entre d'altres) amb mesures de difusió, assessoria i acompanyament, que aplanin el camí i estenguin el coneixement general sobre aquesta fórmula cooperativa de producció i consum de energia renovable, així com promotora de mesures deficiència energètica, gestió de la demanda i mobilitat sostenible.

La proposta de resolució de la convocatòria amb ‘assignació íntegra dels 20 milions habilitats –fons NextGenerationUE canalitzats a través del PRTR– reflecteix la gran acollida d’aquesta línia d’incentius, amb més de 200 sol·licituds que duplicaven el pressupost disponible. De la mateixa manera, els projectes seleccionats evidencien l'interès social creixent per la generació i el consum energètic col·lectiu i pels instruments que, com les OTC, serveixen per potenciar-los.

Les comunitats energètiques, segons la normativa europea, permeten que els ciutadans produeixin, consumeixin, emmagatzemin, comparteixin i venguin energia renovable col·lectivament.

La finalitat principal és proporcionar beneficis ambientals, econòmics i socials als seus membres i a l'entorn en què desenvolupa la seva activitat, més que no pas una rendibilitat financera.

Es divideixen en dues formes jurídiques:

• Comunitats d'energies renovables: compostes per persones físiques o jurídiques que s'associen per desenvolupar projectes d'energies renovables a prop, amb l'objectiu d'obtenir beneficis econòmics, mediambientals o socials.

• Comunitats ciutadanes d'energia: compostes per persones físiques que s'associen per produir, consumir i gestionar la seva energia renovable, per tal de reduir-ne la dependència energètica i promoure la transició cap a un model energètic més sostenible.

Links d'interés: