24/01/2024 El Govern anuncia una convocatòria d’ajuts per finançar projectes d’innovació i sostenibilitat turístics per un valor de 22,6 milions d’euros en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència-NextGenerationUE

El Govern de les Illes Balears destinarà 22,6 milions d’euros a la millora del sector privat turístic per impulsar el creixement sostenible i la seva valoració social, mediambiental i econòmica. Aquesta quantia es divideix en dues partides: una de dirigida a R+D+I, per un valor de 13,6 milions d’euros, i una altra per millorar l’eficiència energètica dels establiments, amb una dotació de 9 milions d’euros.

D’aquesta manera s’impulsa la línia estratègica del Govern que passa per promoure tres eixos: innovació, formació i sostenibilitat.

Així, la Conselleria de Turisme, Cultura i Esports publicarà dues convocatòries pioneres d’ajuts per finançar projectes innovadors a través de la cooperació, amb l’objectiu de cercar, implementar i digitalitzar solucions innovadores sostenibles per als establiments turístics de les Illes Balears, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència finançat per la Unió Europea mitjançant els fons Next Generation EU.

 

Recerca, desenvolupament i innovació

La primera convocatòria, amb un import de 13,6 milions d’euros, es destinarà a R+D+I. Constarà de dos programes d’actuació, amb l’objectiu de promoure la sostenibilitat en el turisme del nostre territori per mitjà de l’impuls competitiu que representen la recerca, el desenvolupament i la innovació. El primer programa, anomenat «Investiga», tindrà una dotació de 8,2 milions d’euros i es destinarà a projectes de recerca, desenvolupament i transferència de tecnologia. Se’n podrà beneficiar qualsevol persona jurídica, pública o privada, que dugui a terme activitats en matèria de recerca, desenvolupament o innovació. El segon programa, que durà per nom «Innova», estarà dotat amb 5,4 milions d’euros, que serviran per finançar projectes d’innovació per implementar i digitalitzar solucions innovadores sostenibles als establiments turístics de les Illes Balears.

Es tracta d’una convocatòria pionera i innovadora, atès que els dos programes cerquen impulsar projectes de transició cap a una economia circular i sostenible, que aportin solucions per al canvi climàtic, així com projectes per eliminar productes nocius per al medi ambient o per millorar la gestió de l’aigua. També hi tenen cabuda actuacions de regeneració del capital natural.

 

Eficiència energètica

D’altra banda, es destinaran 9 milions d’euros procedents del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència a finançar projectes per millorar l’eficiència energètica dels allotjaments turístics i per introduir l’ús d’energies renovables a les instal·lacions tèrmiques de calefacció, climatització, refrigeració, ventilació i aigua calenta sanitària, així com a les instal·lacions d’il·luminació. Prohens ha destacat que «el nostre entorn és el nostre principal atractiu i, per tant, l’hem de conservar i preservar impulsant la sostenibilitat, un aspecte en el qual el sector turístic balear és capdavanter i referent, per exemple, amb l’aplicació de fórmules de circularitat».

En aquest sentit, l’import es pot destinar a projectes per millorar l’eficiència energètica, com és ara la implantació de sensors que permetin el monitoratge dels consums i optimitzin l’estalvi d’energia, aliments i aigua; la introducció de sistemes de gestió energètica; l’ús de materials que afavoreixin l’aïllament tèrmic i de tecnologies més eficients en matèria energètica, o, per exemple, la instal·lació, amb aquest propòsit, de jardins o altres elements exteriors per fer ombra. Quant a les mesures de gestió de residus, seran objecte de finançament plans per a la classificació de residus en origen i la posterior recollida separada.

Les accions per fomentar la producció i l’obtenció de subministraments de proximitat (quilòmetre zero) també tenen cabuda en aquesta convocatòria, així com les millores en les instal·lacions i els equips, la digitalització, l’automatització, el control i els sistemes de gestió d’edificis, la conscienciació i la formació de les plantilles. Aquest darrer objectiu també inclou actuacions destinades a sensibilitzar els clients perquè facin un ús raonable de les temperatures, tanquin les finestres dels espais climatitzats i abaixin les persianes, apaguin el llums que no necessiten o prenguin consciència de l’efecte que suposa el recanvi diari de tovalloles i llençols.

 

Links d'interés: