18/12/2023 Turisme licita la definició i redacció del Pla Estratègic Turístic Enogastronòmic de les Illes Balears 2024-2035 en el marc del fons del PRTR – NextGenerationUE

 

D’acord amb el conveni signat entre la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i la Agència d’Estratègia Turística de les Illes Balears (AETIB) pel qual es regulen les funcions assumides per aquesta entitat en relació amb la gestió per a la consecució de les Fites i Objectius previstos pel component 14 dels Fons Next Generation EU s’ha licitat la contractació del servei per a la definició i redacció del Pla estratègic turístic enogastronòmic de les Illes Balears 2024-2035 i el seu desenvolupament en un pla operatiu 2025-2030.

Concretament d’una banda, l’objecte de l’esmentat Conveni inclou la difusió i/o el desenvolupament d’actuacions de coordinació, gestió i execució de les accions que siguin necessàries per a la consecució d e les fites i objectius marcats per a la Conselleria de Turisme, Cultura i Esports (abans Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball) en relació amb el Component 14 i els Fons econòmics MRR, entre les quals s’inclou el Pla Territorial que es desglossa en els Plans de Sostenibilitat Turística en Destins (PSTF) i les actuacions de Cohesió entre Destins.

L’Agencia d’Estratègia Turística de les Illes Balears aposta per la planificació estratègica com a eix clau per a l’òptim desenvolupament de la industria turística a les Illes. Per aquest motiu, i en virtut de les seves competències, l’AETIB elaborarà el Pla Estratègic Turístic Enogastronòmic de les Illes Balears 24-35, que partirà d’una exhaustiva anàlisi de l’entorn, del destí i de les tendències del turisme enogastronòmic, recollint els canvis experimentats en els últims anys i els moviments que s’estan imposant en el mercat, amb l’objectiu de comptar amb un ampli coneixement de la situació que ens permeti ser prou àgils per a adaptar-nos a aquests reptes i convertir-los en oportunitats que impulsin el negoci i l’ocupació en la comunitat, influint en una millora de la productivitat del nostre sector turístic i primari. El Pla estratègic enogastronòmic haurà d’establir un període d’anàlisi prospectiva de llarg abast, amb la mirada posada en el període 2024-2035, i concretarà les seves accions dirigint-les al curt i mitja termini, amb un horitzó d’impacte en 2030 reflectit en un pla operatiu.

Territorialment el Pla respondrà a l’àmbit global de les Illes Balears (Mallorca, Menorca Eivissa i Formentera), atesa la diversitat i idiosincràsia pròpia de cadascuna de les Illes que conformen l’Arxipèlag. L’elaboració del Pla haurà de:

- Tenir en compte els agents/organismes externs i interns (nacionals e Internacionales), així com els plans documents i informes elaborats per aquests, en l’àmbit del turisme enogastronòmic, que tinguin rellevància per al desenvolupament d’aquest treball.

- Detectar qualsevol tendència nacional/internacional que pugui ser d’interès en el moment del desenvolupament del Pla i no estigui recollida com a àmbit d’actuació.

- Fer partícips a tots els agents relacionats amb el turisme enogastronòmic a les Illes Balears. Es deurà per això definir i justificar un mapa adequat que reculli a tots els agents, implicació, grau de vinculació, etc.

- Tenir present els plans/programes, objectius estratègics, polítiques, etc. duts a terme pels diferents nivells d’administració a les Illes Balears (Consells Insulars i Ajuntaments). El Pla ha d’entendre i respectar les diferents estratègies que, des de l’àmbit insular/local puguin estar definides o en procés de desenvolupament, sent una eina de cohesió entre el sector primari i sector turístic a les Illes Balears i d’aprofitament màxim de sinergies.

- Fomentar la coordinació de les actuacions públiques i privades en matèria de turisme enogastronòmic.

- Consolidar una metodologia de planificació, seguiment i control que permeti no sols identificar les necessitats actuals i futures de recursos, sinó també, el model organitzatiu més òptim.

El termini màxim per a la gestió i l’elaboració de la documentació té com a termini màxim el 28 de desembre de 2023

Links d'interés: