18/12/2023 El Govern concedeix 28 milions d'euros a 15 projectes que ampliaran la potència renovable i la capacitat d'emmagatzematge a les Balears en el marc del PRTR – NextGenerationUE

El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO), mitjançant l'Institut per a la Diversificació i l'Estalvi de l'Energia (IDAE), adjudica 28 milions d'euros del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) per impulsar instal·lacions de generació renovable amb especial estímul a l'emmagatzematge i la seguretat de la xarxa a les Balears. Concretament, es concedeixen ajudes a 15 projectes fotovoltaics hibridats amb emmagatzematge, que incrementaran la generació renovable en 49,625 MW i compten, conjuntament, amb una capacitat d'emmagatzematge de 53,50 MWh.

 

Entre els projectes seleccionats, 14 estan vinculats a noves instal·lacions fotovoltaiques i la gran majoria durà a terme campanyes de crowdfunding per comptar amb la requerida participació ciutadana. A més, s'ha prioritzat l'accés dels petits actors al mercat elèctric amb 4 projectes de menys d'1 MW de potència de generació i 5 més per sota dels 5 MW.

 

De les instal·lacions de nova construcció, 9 estan ubicades a Mallorca –dotades amb 22,21 milions per a una potència conjunta de 45,20 MW i capacitat d'emmagatzematge de 38,45 MWh–; 4 a Eivissa –amb ajuda per 1,31 milions, ampliaran la generació en 2,04 MW i l'emmagatzematge en 1,76 MWh– i una a Menorca –que rebrà 1,36 milions, i incrementarà la potència en 2,385 MW i la capacitat d'emmagatzematge en 2,14 MWh.

 

Així mateix, se subvenciona un nou sistema d'emmagatzematge en una instal·lació ja existent, en concret, en una instal·lació fotovoltaica al municipi des Mercadal, a Menorca, amb una potència de generació de 5,524 MW. El seu objectiu és incorporar un sistema d'emmagatzematge amb una capacitat d'11,18 MWh, per a la qual cosa rebrà una ajuda de 3,161 milions.

Aquests ajuts, inclosos dins de la Component 7, Inversió 2, Energia Sostenible a les Illes, del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, cobreixen entre un 40% i un 65% de la inversió realitzada.

Les singularitats dels sistemes elèctrics en territoris no peninsulars, derivades del seu caràcter aïllat i la seva mida reduïda, dificulten la integració de la producció elèctrica a partir de fonts d'energia renovables. La demanda a les illes es cobreix majoritàriament amb tecnologies tèrmiques d'origen fòssil, i la participació de les fonts renovables encara és modesta.

Per aquesta raó, dins del component 7 del PRTR –Desplegament i integració de les energies renovables– es defineix una inversió concreta, la C7.I2 –Energia Sostenible a les illes– que estableix el desenvolupament de les energies netes a les illes com a fita clau i preveu inversions específiques en suport a projectes de penetració i integració d'energies renovables als sistemes insulars.

L'objectiu és una adequada integració de les renovables al territori i que aquestes puguin subministrar potència ferma, seguretat a la xarxa i altres serveis, alhora que es redueix la dependència dels combustibles fòssils, reduint a més els seus sobrecosts ecològics.

Links d'interés: