16/04/2024 El Govern visita les obres del metro al Parc Bit en el marc dels fons europeus PRTR -NextGeneration EU

 

La presidenta del Govern de les Illes Balears ha visitat les obres de l’ampliació del metro de Palma fins al Parc Bit, les quals avancen a bon ritme i es preveu que finalitzin a finals d’aquest any de cara a l’entrada de la nova estació en servei el primer trimestre de 2025, i ha avançat la propera inversió de 28,5 milions d’euros en el nou sistema de seguretat i supervisió de la conducció de Serveis Ferroviaris de Mallorca (SFM) per a la millora del servei de la xarxa de tren i metro.

Durant la visita s'ha anunciat la intenció d'implantar el  sistema de protecció automàtica del tren basat en el ERTMS (European Rail Traffic Management System), el qual actualment és el sistema de supervisió de la conducció de referència dins l'àmbit europeu.

Les obres d’aquesta prolongació del metro, les quals varen començar a principis de juliol de l'any passat, avancen a bon ritme i la previsió actual és que puguin estar finalitzades a finals d'enguany i que la nova estació situada en el Parc Bit pugui entrar en servei el primer trimestre del proper any.  Quan entri en funcionament, es podrà anar al Parc Bit en dos minuts des de la UIB i en 15 minuts des del centre de Palma.

El nou tram, amb una longitud de 1,4 quilòmetres, discorre en paral·lel al nord de la carretera d'accés al Parc Bit des de la UIB durant un quilòmetre i després es desvia per a arribar a l'aparcament sud del Parc Bit, on se situarà l'estació. L’ampliació de la línia al Parc Bit parteix del objectiu de fomentar el transport públic ferroviari com a alternativa al cotxe particular i facilitar, així, l’arribada dels treballadors a aquest parc empresarial i tecnològic. Actualment, el 85% de les més de 3.000 persones que treballen al parc diàriament es desplacen amb cotxe fins al seu lloc de treball.

Aquest projecte, emmarcat dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, ha suposat una inversió total de 28,9 milions d'euros (IVA exclòs), dels quals quasi 20 milions provenen dels fons europeus Next Generation i els altres nou milions, del Factor d’insularitat previst al Règim Especial de les Illes Balears.

Links d'interés: