Volver

Portal del Agua de las Islas Baleares

DIRECCIÓN GENERAL DE RECURSOS HÍDRICOS
 

Introducción

La Constitución Española prevé una serie de competencias exclusivas del Estado y de otros asumibles por las comunidades autónomas.

El Estado es competente en materia de legislación, ordenación y concesión de recursos y aprovechamientos hidráulicos cuando las aguas discurran por más de una comunidad autónoma y la autorización de las instalaciones eléctricas cuando su aprovechamiento afecte a otra Comunidad o el transporte de energía salga de su ámbito territorial También en construcción de obras públicas de interés general y en legislación básica sobre protección del medio ambiente, sin perjuicio de las facultades de las comunidades autónomas de establecer normas adicionales de protección.

La Ley Orgánica 9/1992, de 23 de diciembre, de transferencia de competencias a las comunidades autónomas que accedieron a la autonomía por la vía del artículo 143 de la Constitución, transfirió a las Islas Baleares, entre otras comunidades, la competencia exclusiva en materia de ordenación y concesión de recursos y aprovechamientos hidráulicos.

Esta competencia fue recogida posteriormente a la reforma del Estatuto de Autonomía mediante el artículo 30.8. Régimen de aguas y aprovechamientos hidráulicos, canales y regadíos. Aguas minerales y termales. Ordenación y concesión de recursos y aprovechamientos hidráulicos. Medidas ordinarias y extraordinarias para garantizar el suministro. Participación de los usuarios.

De acuerdo con el Real Decreto 1/2001, de 20 de julio, por el que se aprueba el texto refundido de la ley de aguas, la unidad de gestión principal de los recursos hídricos es la demarcación hidrográfica. Esta constituye el ámbito espacial en el que se aplican las normas de protección de las aguas contempladas en la Ley de aguas. La demarcación está formada por la zona terrestre y marina de una o varias cuencas hidrográficas vecinas, siendo la cuenca hidrográfica indivisible como unidad de gestión.

Actualmente la demarcación está constituida por el archipiélago balear y de acuerdo con el artículo 2 del Decreto 129/2002 de 18 de octubre, por el que se regula la organización y régimen jurídico de la Administración Hidráulica de las Islas Baleares, comprende la zona terrestre y marina de las cuencas hidrográficas del archipiélago, así como sus aguas de transición, subterráneas y costeras asociadas a dichas cuencas, en los términos establecidos en el artículo 16 bis 1 del Real decreto 1/2001, de 20 de julio, por el que se aprueba el texto refundido de la ley de aguas.


La gestió del domini públic hidràulic a les Illes Balears es du a terme a diferents àmbits:


● Administració Hidràulica
● Direcció General de Recursos Hídrics
● Agència Balear de l’Aigua i la Qualitat Ambiental (ABAQUA)

L’Administració Hidràulica


D’acord amb el Decret 129/2002 de 18 d'octubre, pel qual es regula l'organització i règim jurídic de l'Administració hidràulica de les Illes Balears, aquesta exerceix les competències sobre el domini públic hidràulic amb els principis establerts als articles 14, 18 i 36 bis 4 del Reial decret 1/2001, de 20 de juliol, pel qual s’aprova el text refós de la llei d’aigües, que són:


① Unitat de gestió, tractament integral, economia de l’aigua, desconcentració, descentralització, coordinació, eficàcia i participació dels usuaris.


② Respecte a la unitat de la demarcació hidrogràfica, dels sistemes hidràulics i del cicle hidrològic.


③ Compatibilitat de la gestió pública de l’aigua amb l’ordenació del territori, la conservació i protecció del medi ambient i la restauració de la naturalesa.


④ Representació dels usuaris en els òrgans col·legiats de l’Administració hidràulica, que no pot ser inferior al terç dels membres que la integren.


⑤ Cooperació en l’exercici de les competències que en relació amb la protecció de les aigües exerceixen les diferents administracions públiques, en particular les que corresponen a l’Administració General de l’Estat en matèria de domini públic maritimoterrestre, portuari i de marina mercant.


⑥ Informació a la Unió Europea, a través del Ministeri de Medi Ambient, relativa a la demarcació hidrogràfica de les Illes Balears.


A les Illes Balears l’Administració hidràulica està descentralitzada i té una estructura complexa.


La constitueixen els següents òrgans:

① Consell de Govern de les Illes Balears;
 
② Persona titular de la Conselleria de Medi Ambient;

③ Persona titular de la Direcció General de Recursos Hídrics, a la qual s’adscriuen els òrgans col·legiats següents:


a) Junta de Govern;


b) Consell Balear de l’Aigua;


c) Juntes insulars d’aigües de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera;


d) Juntes d’explotació per als aqüífers específics, si n’és el cas.


↑(Pitja per ampliar l'imatge)↑

La Direcció General de Recursos Hídrics

La Direcció General de Recursos Hídrics és l’organisme de conca d’acord amb el Reial decret 1/2001, de 20 de juliol, pel qual s’aprova el text refós de la llei d’aigües.


Tenint en compte el Decret 21/2019, de 2 d'agost, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, rectificat pel Decret 22/2019, de 19 d'agost, de la presidenta de les Illes Balears i modificat pel Decret 36/2019, de 20 de desembre, de la presidenta de les Illes Balears, les funcions de la Direcció General de Recursos Hídrics es poden resumir en les següents:


① Planificació hidrològica i tarifes d'aigua.


② Infraestructures hidràuliques.


③ Domini públic hidràulic i règim jurídic de l'aigua.


④ Laboratori de l'aigua.


⑤ Subministrament d'aigua i sanejament d'aigües residuals;


⑥ Incoació i resolució dels expedients sancionadors en les matèries pròpies de les seves competències.


⑦Igualment, exerceix les funcions de responsables del tractament de les dades personals dels procediments o processos en relació amb les seves competències.

D’acord amb la Llei d’aigua els recursos hídrics inclouen aigües subterrànies i superficials, corresponent aquestes darreres a torrents, llacs, zones humides (o zones de transició) i aigües costaneres incloses als primers 1000 metres des de la línia de costa. Aquesta gestió s’ha de fer amb criteris ecològics.


L’Agència Balear de l’Aigua i la Qualitat Ambiental (ABAQUA)

L’ABAQUA depèn de la Direcció General de Recursos Hídrics.


És l’entitat encarregada de gestionar les depuradores municipals d’aquells municipis que han delegat la seva gestió en el Govern, així com la xarxa en alta i les dessaladores de les Illes.


Les seves competències es regulen d’acord amb el Decret 100/2015, de 18 de desembre, pel qual s'aproven els Estatuts de l'Agència Balear de l'Aigua i de la Qualitat Ambiental.


Obtindreu més informació al web de l'ABAQUA