LOGO CAIB
Contingut
15 setembre 2021Conselleria de Medi Ambient i Territori
Foto noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

L’Euroregió organitza la primera jornada conjunta de neteja de residus als espais naturals


L’Euroregió Pirineus-Mediterrània organitza, aquest dissabte, una acció conjunta de recollida de residus a zones naturals als tres territoris que la conformen en el marc del programa europeu Let’s Clean Up Europe. Les conselleries de Medi Ambient i Territori i d’Hisenda i Relacions Exteriors coordinen l’actuació que es durà a terme a les Illes Balears, on s’ha elegit la Reserva Natural de s’Albufereta. El Parc Natural del Delta de l’Ebre, a Catalunya, i el Parc Nacional Regional de la Narbonnaise, a Occitània, son els altres dos escenaris elegits per a la jornada.

Aquest any i per primera vegada, seguint els objectius marcats pel seu nou full de ruta, l’Euroregió ha volgut coordinar un dia comú de recollida de residus en un lloc costaner pertanyent a un parc natural de cada regió, emmarcant-se en el Dia mundial de neteja del planeta.

Els voluntaris seran supervisats per les agències i autoritats responsables, que els proporcionaran l’equip necessari (guants, bosses, etc.) i els explicaran els diferents tipus de residus a recollir i caracteritzar (vidres, plàstics, llaunes, burilles, xarxes de pescar, etc.). A les Illes Balears, l'actuació es du a terme amb la col·laboració de Creu Roja, GADMA i Fundació Vida Silvestre de la Mediterrània.

Al final de l'acció, les persones voluntàries podran informar de les seves observacions i propostes sobre la preservació dels espais naturals, amb l'objectiu de sensibilitzar els actors de tots els nivells sobre la necessitat, no només de gestionar el destí dels residus no desitjats (tant a través de la informació com mitjançant equipaments adequats), sinó també de reduir prèviament la producció de residus.

La jornada euroregional LCUE serà objecte d’una campanya a les xarxes socials i a la premsa de les tres regions membres i permetrà publicar un vídeo dirigit a sensibilitzar joves i no tant joves sobre accions relacionades amb el medi ambient (en particular dins del marc del Pacte Verd europeu) dins de l’Euroregió, com a pilar de cooperació transversal.

L’Euroregió Pirineus-Mediterrània (EPM) és un projecte polític de cooperació territorial nascut el 2004 amb el suport de la Unió Europea. L’Euroregió està formada pels governs de la Generalitat de Catalunya i les Illes Balears i de la Regió d’Occitània / Pirineus-Mediterrània, que n’assumeix la presidència rotativa des de l’octubre del 2020. Les línies d’accions seguides per l’Euroregió estan definides en el seu nou full de ruta per al període 2021-2030:
https://www.euroregio.eu/euroregio/documentacio#posicionaments-i-full-de-ruta