LOGO CAIB
Contingut
13 maig 2022Presidència
Foto noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

La presidenta Armengol i el conseller March visiten l’aula de tecnologia aplicada de l’IES Algarb de Sant Josep de sa Talaia


La presidenta del Govern, Francina Armengol, acompanyada del conseller d'Educació i Formació Professional, Martí March, ha visitat avui l’aula de tecnologia aplicada (ATECA) que s’ha posat en marxa aquest curs 2021-2022 a l’IES Algarb de Sant Josep de sa Talaia (Eivissa). Aquesta aula està destinada a l’alumnat de la família professional de Sanitat, que consta de set grups repartits en tres cicles: els de grau mitjà de Farmàcia i Parafarmàcia i de Cures Auxiliars d’Infermeria, i el de grau superior de Dietètica. Tot i que aquests cicles tenen ús preferencial de l’aula, la resta de cicles també poden fer ús dels seus recursos.

El Govern de les Illes Balears ha fet una aposta estratègica per la formació professional com a via essencial per reduir l’abandonament escolar prematur i impulsar la qualificació i la competitivitat econòmica de les Illes. Com a resultat d’això, actualment les Illes Balears són la comunitat autònoma que més ha incrementat l’oferta de places d’FP de tot l’Estat, amb un 35 %. En els darrers dos anys, s’han creat 5.000 places noves. D’altra banda, també s’ha reduït l’abandonament escolar prematur: en els darrers set anys, ha davallat fins a la meitat, de manera que ha passat d’una taxa del 32,1 % el 2014 al 15,4 % l’any 2021.

Unes aules innovadores

Les aules ATECA formen part del I Pla Estratègic de Formació Professional del Sistema Educatiu 2019-2022 del Ministeri d’Educació i Formació Professional, que preveu la incorporació de la digitalització, la innovació i l’emprenedoria en el sistema de formació professional.

El curs 2021-2022, les Illes Balears disposen de nou aules ATECA, ja que se n’han incorporat cinc de noves, que s’afegeixen a les quatre creades el curs passat.

Aquests espais imiten entorns de treball, tot incorporant-hi recursos propis de cada sector productiu mitjançant simuladors i altres elements tecnològics. Per això, l’alumnat de diferents famílies professionals pot fer tasques que l’aproximen a un entorn del lloc de treball i practicar l’ús de tecnologies innovadores, com puguin ser la realitat virtual, els simuladors sanitaris o la impressió i l’escaneig en 3D.

Els altres centres que ja disposen d’aquestes aules són el CIFP Francesc de Borja Moll (Palma), el CIFP Pau Casesnoves (Inca), el CIFP Joan Taix (sa Pobla), el CIFP Juníper Serra (Palma), el CIFP Nauticopesquer (Palma), l’IES Calvià, l’IES Manacor i l’IES Pasqual Calbó i Caldés (Maó).

Aquesta iniciativa s’emmarca dins les línies estratègiques que té el Govern per al canvi del model productiu de les Illes Balears i està finançada pels fons Next Generation.

L’aula ATECA de lIES Algarb

L’aula ATECA de l’IES Algarb està destinada principalment a l’alumnat de la família professional de Sanitat.

L’aula disposa d’una pissarra digital amb pantalla tàctil interactiva de 86” 4 k amb OPS integrada amb altres elements que permeten la retransmissió de ponències i videoconferències tant des de l’aula com des de fora. A més, s’ha incorporat tecnologia de realitat virtual i augmentada per facilitar l’estudi d’anatomia i el funcionament del cos humà en realitat virtual, l’experimentació en laboratoris virtuals i la visualització i l’experimentació en entorns hospitalaris virtuals. L’aula disposa de tecnologia de retransmissió i vídeo per fer Videologs, enregistrar pràctiques de l’alumnat i fer classes interactives en directe des d’entorns hospitalaris.

A més a més, s’hi han instal·lat quatre microscopis digitals amb càmera incorporada i tauleta que permeten la transmissió sense fil i s’ha implementat un sistema de simulació hospitalària amb un maniquí electrònic. Finalment, també ha estat dotada d’un taller de creació 3D.

L’IES Algarb té 931 alumnes, dels quals 410 estudien formació professional.

Nova oferta dual de cuina a Eivissa

En el decurs de la visita, la presidenta ha anunciat que el proper curs Eivissa tindrà un cicle de grau mitjà de cuina en modalitat intensiva, és a dir, amb contracte laboral. Aquesta denominació correspon al que fins ara es coneixia com a FP Dual i que ara té aquesta nova nomenclatura en la Llei de formació professional. El nou cicle s’impartirà a l’IES Isidor Macabich.

D’aquesta manera, Eivissa recupera la modalitat contractual dual coincidint amb la implantació de la nova Llei d’FP, la nova legislació laboral i la col·laboració amb les cambres de comerç de les Illes. L’entrada en vigor d’aquestes normatives propicia un escenari molt favorable per a l’impuls de models formatius amb contracte laboral en els quals les Illes Balears són capdavanteres.

En la visita d’avui també hi han participat el director general de Formació Professional i Ensenyaments Artístics Superiors, Antoni Baos, i la delegada d’Educació a Eivissa i Formentera, Margalida Ferrer.