LOGO CAIB
Contingut
13 octubre 2021Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura
Foto noticia

Clara Fiol i la companyia La Reforma participen en la Fira Mediterrània de Manresa amb el suport del Govern

La cantant Clara Fiol i la companyia teatral La Reforma formen part de la programació de la 24a Fira Mediterrània de Manresa, amb el suport de la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura, a través de la Direcció General de Cultura.

La primera de les artistes balears que actuarà a la Fira és Clara Fiol, que presenta el divendres 15 d'octubre l'espectacle musical Petiteses, un clam a la senzillesa amb la veu i els dits. En un món insaciable, Clara Fiol (veu) i Joan Vallbona (guitarra) cerquen la cura en la música petita, i hi troben una nova immensitat. Les seves cançons miren el món amb ulls d'infant, que és la mirada més neta. En resum, és una proposta pop que parla en present i s'emmiralla en les músiques passades.

Després, el dissabte 16, la companyia La Reforma presenta a Manresa l'espectacle teatral Una flor no fa estiu, una creació a partir de la rondalla La flor romanial dins un univers on totes les rondalles conflueixen.

D'altra banda, cal destacar que la Fira acull l'actuació d'altres artistes balears com Gall de Sa Pastera i Produccions de Ferro amb Aquell carrer.

La Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura col·labora amb la Fira de Manresa en el marc d'un conveni en el qual es compromet a impulsar la presència a la Fira de les companyies, els agents i les associacions de les Balears que es puguin incloure en el programa oficial, i pel qual assumeix tant les despeses dels desplaçaments com el cinquanta per cent del cost del caixet de les companyies, els grups o els artistes seleccionats per participar-hi. Amb la col·laboració amb la Fira d'espectacles d'arrel tradicional també es dona suport al patrimoni cultural immaterial de les Illes Balears i es contribueix a promoure'l i difondre'l.

La Fira Mediterrània, nascuda l'any 1998, és un mercat d'espectacles estratègic que aplega propostes artístiques que utilitzen les arrels, la tradició i la cultura popular com a motor creatiu. Té caràcter multidisciplinari i ofereix una programació basada en tres grans àrees: la música, les arts escèniques, la cultura popular i l'associacionisme. A més, compta amb una secció específica dedicada als professionals del sector, que esdevé el marc en què es materialitzen l'intercanvi i la contractació d'espectacles.

Després d'una edició marcada per la COVID-19, la Fira Mediterrània de Manresa celebra la 24a edició del 14 al 17 d'octubre recuperant part de l'activitat que no es va poder fer durant la darrera edició a causa de la pandèmia. Ho farà sense perdre de vista el concepte de flexibilitat, sense el qual no hagués estat possible celebrar la passada edició. En aquest sentit, la Fira planteja celebrar en format presencial tota l'activitat; reforçarà el centre de Manresa com a espai de trobada professional amb la creació d'una nova àrea professional (ÀreaPRO); reactivarà l'activitat de l'associacionisme de cultura popular amb diverses propostes dins la programació artística i amb la creació de la plaça de la Fira que tindrà diferents parades especialitzades en cultura popular; i recupera el Firaescoles (programa d'activitats artístiques adreçades als centres educatius de la comarca del Bages).

La programació artística deixa enrere els 46 espectacles programats l'any passat i se situa en xifres del 2019, amb 65 propostes, de les quals 41 tenen caràcter d'estrena (sense incloure les de la secció off que enguany també recuperen presencialitat).