13 maig 2021 <10aL>Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura

Reactivació econòmica: La nova Llei de Ciència fixarà un increment gradual fins arribar a un 2% del pressupost autonòmic dedicat a R+D+i NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Reactivació econòmica: La nova Llei de Ciència fixarà un increment gradual fins arribar a un 2% del pressupost autonòmic dedicat a R+D+i

El conseller Miquel Company ha anunciat aquest compromís en una reunió amb el ministre Pedro Duque i els centres del CSIC a les Illes Balears

El conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, ha avançat avui el compromís que el Govern de les Illes Balears pretén incloure en la nova Llei de la Ciència d'incrementar gradualment la inversió en R+D+i fins a arribar a un 2% del pressupost autonòmic per l'any 2030, a més d'estimular la inversió privada en les matèries de ciència, innovació i recerca.

Ho ha fet durant la reunió que ha mantingut avui Miquel Company amb el ministre de Ciència i Innovació, Pedro Duque; la presidenta del CSIC, Rosa Menéndez; el secretari general de Recerca, Rafael Rodrigo; i la delegada del CSIC a les Illes Balears, Anna Travesset. També han estat presents per part del Govern de les Illes Balears, la secretària autonòmica d'Universitat, Recerca i Política Lingüística, Agustina Vilaret, i el director general de Política Universitària i Recerca, Pep Lluís Pons.

A més, han participat el director del SOCIB, Joaquin Tintoré; el director de l’IFISC, Emilio Hernández; el director de l’IMEDEA, Gotzon Basterretxea; el director de l'IEO, Antoni Quetglas; i el director de l’INEGEA, Hipòlit Medrano; així com el rector de la UIB, Llorenç Huguet, i el vicerector de Recerca i Internacionalització, Enrique García.

Segons ha explicat el conseller Company, la situació històrica de manca d’inversió en ciència a les Illes Balears «deixa un únic camí possible per al futur: mantenir la millora sostinguda del finançament a la recerca que ja es va iniciar la passada legislatura, aprofitant a més l’oportunitat històrica que representen els fons europeus Next Generation per posicionar les Illes com una referència en diversos camps científics».

En aquest sentit, ha explicat que l’avantprojecte de Llei de la Ciència en la qual s’està fent feina i que s’espera que sigui aprovada pel Parlament aquest mateix any -l’actualment vigent és de 1997-, posa l’accent en la retenció i captació de talent investigador a través de dos eixos clau: la creació d’infraestructures punteres per als equips investigadors i l’aglutinació de tots els esforços que fan els diferents organismes de recerca al voltant d’una mateixa matèria, com seria el cas del Pol Marí en relació a les ciències i tecnologies marines.

Per la seva part, el ministre Pedro Duque s’ha mostrat convençut que el paper de la recerca serà clau per ajudar a Espanya, i a les Illes Balears, a sortir de la crisi enconómica causada per la pandèmia de Covid-19. Ha recordat que gràcies a la planificació de part del fons Next Generation EU, el Ministeri de Ciència i Innovació compta enguany amb un 60% més de pressupost que l’any anterior.

Quant a la presidenta del CSIC, ha coincidit a subratllar la importància de crear sinergies i projectes compartits entre els difernets agents investigadors, tant dins de cada regió com també entre Comunitats Autònomes. En aquest sentit, ha dit que tant el Govern de les Illes Balears com la UIB compten amb «la mà estesa» del Ministeri i del CSIC per continuar engegant iniciatives conjuntes.

Tant el ministre de Ciència i Innovació com el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura i la presidenta del CSIC han participat prèviament, junt amb la presidenta del Govern, Francina Armengol, en la presentació del projecte del nou edifici del SOCIB, eix central del futur Pol Marí, de recerca, desenvolupament i investigació, que s’ubicarà al Moll Vell de Palma.