13 maig 2021 <10aL>Presidenta

La presidenta Armengol i el ministre Duque presenten el projecte del nou edifici del SOCIB, eix central del futur Pol Marí de Palma NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

La presidenta Armengol i el ministre Duque presenten el projecte del nou edifici del SOCIB, eix central del futur Pol Marí de Palma

Amb la construcció es crea una àrea d’interès estratègic per a les Illes Balears en un àmbit de gran importància com són les ciències de la mar i la gestió adequada del medi marí i del litoral

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, acompanyada del ministre de Ciència i Innovació, Pedro Duque; de la presidenta del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), Rosa Maria Menéndez, i del director del Sistema d’Observació Costaner de les Illes Balears (SOCIB), Joaquín Tintoré, ha presentat aquest dijous el projecte del nou edifici del SOCIB, eix central del futur Pol Marí, de recerca, desenvolupament i investigació, que s’ubicarà al Moll Vell de Palma.

El Pol Marí sorgeix de l’aliança entre l’Estat, el CSIC, l’Autoritat Portuària de les Illes Balears i el Govern i basa la seva estratègia en la construcció de les noves seus del SOCIB i del Centre Oceanogràfic de Balears (COB), creant una àrea d’interès estratègic per a les Illes Balears en un àmbit també estratègic com són les ciències de la mar i la gestió adequada del medi marí i del litoral.

La presidenta Armengol ha agraït l’aliança institucional que fa possible aquest projecte, que suposarà una «oportunitat per fer millores necessàries en el nostre model econòmic, apostant per la innovació i la ciència», claus en el model que les Illes Balears aspiren a tenir tant en el curt, com al mitjà i llarg termini. Amb la nova seu del SOCIB es podran crear llocs de treball altament qualificats, generar i transferir coneixement i projectar les Illes Balears a escala internacional convertint-les en un referent de les ciències i tecnologies marines: «Volem ser coneguts al món per ser els millors investigant el món marí», ha destacat.

De fet, el ministre Duque ha expressat que «com a part del Pol Marí, serà una peça clau per a què les Illes Balears es converteixin en un referent internacional en un camp de coneixement crític com és el dels oceans», i s’ha referit a aquest tipus de projectes com a «una nova oportunitat de fer ciència de qualitat, amb una major integració del sistema d’investigació i desenvolupament i potenciant i alineant les capacitats dels territoris».

En aquest sentit, Armengol ha incidit en què les Illes Balears viuen en un entorn «únic» i també «fràgil» i que, per això, és important que el protegim. Per aquest motiu, ha valorat les iniciatives que es duen i s’han duit a terme des de la comunitat autònoma per protegir l’entorn, com el Decret de la posidònia, la Proposició de llei contra les prospeccions, la Llei de residus o la Llei de canvi climàtic. Al mateix temps, ha remarcat que el paper del SOCIB és fonamental per la seva feina d’anàlisi, coneixement i protecció de la nostra mar, de manera que era important que, des de les administracions, s’impulsés el nou Pol Marí i la construcció de la seva nova seu.

El Pol Marí serà la base d’infraestructures cientificotècniques per a l’ús de la comunitat científica i tecnològica nacional i internacional, alhora que suposarà una palanca per a la diversificació del model econòmic i una aposta clara per l’economia blava i el coneixement.

Armengol ha recordat també que el Pol Marí encaixa en la idea d’altres projectes estratègics, com és l’aliança amb la Comunitat Valenciana d’impuls a l’economia blava i de millora dels ecosistemes costaners i marítims per conservar-ne la biodiversitat i per generar ocupació i cohesió social. També s’ha referit al futur Districte d’Innovació del Nou Llevant, molt proper al nou Pol Marí i que també pretén transformar Palma per mitjà de la diversificació de l’economia basada en el coneixement, la investigació, les economies verdes i el potencial de les indústries culturals. D’aquesta manera, el Pol Marí hi queda també integrat pel seu impuls a l’economia blava.

Conveni amb el CSIC

Cal recordar que va ser el maig de l’any passat quan el Consell de Govern va autoritzar la signatura del conveni amb el CSIC per a la construcció d’aquest edifici al Moll Vell, ja que està cofinançat al 50 % entre el Govern i el CSIC i suposarà prop de 8,2 milions d'euros. L’aportació del Govern prové del fons europeu FEDER. La inversió està declarada d’interès autonòmic i l’Autoritat Portuària cedeix l’espai necessari per a la construcció.

L’edifici tindrà 3.840 m2, amb capacitat per acollir entre 100 i 120 persones. La construcció no només suposa ser una nova seu d’acord amb les necessitats del SOCIB, amb unes instal·lacions àmplies i modernes, sinó que també es convertirà, a través d’un programa científic, tècnic i divulgatiu, en un punt de trobada i col·laboració entre institucions i agents socials i econòmics. S’estima que pugui entrar en funcionament a principis del 2023.