15 setembre 2021 <10aL>Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació

Agricultura avança amb el Ministeri els tràmits de la primera fase del projecte de regadius amb un valor de 14,8 milions d’euros NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Agricultura avança amb el Ministeri els tràmits de la primera fase del projecte de regadius amb un valor de 14,8 milions d’euros

Les actuacions, finançades en la seva majoria amb els fons Next Generation, beneficiaran Mallorca, Menorca i Formentera

La conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació s’ha reunit aquest dimecres amb els responsables de la Sociedad Estatal de Infraestructuras Agrarias (SEIASA), del Ministeri d’Agricultura, Pesca y Alimentación. Aquesta jornada de feina ha comptat amb la consellera, Mae de la Concha, el director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández, el president de SEIASA, Francisco Rodríguez Mulero, i els representants de les Comunitats de Regants de la bassa de Porreres, Es Mercadal i Formentera.

La primera fase del projecte està contemplada en el ‘Pla per a la millora de l’eficiència i la sostenibilitat en regadius’, del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència Fase I, que el Govern de l’Estat canalitzarà els recursos procedents del programa europeu Next Generation. La reunió ha servit per avançar en les gestions necessàries que permetin posar en marxa aquestes obres de la primera fase, que contempla tres projectes d’optimització de recursos hídrics, aprofitament d’aigües regenerades i modernització de regadius. Els projectes d’aquesta fase s’executaran a Mallorca, Menorca i Formentera per un valor total de 14.480.000 euros, IVA exclòs.

L’objectiu d’aquest projecte és millorar la gestió del cicle de l’aigua, l’aprofitament de les aigües regenerades i la sostenibilitat dels recursos hídrics, amb la consegüent recuperació dels aqüífers. El pla de regadius, declarat pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació com d’Interès General, contempla una segona fase, amb la resta de projectes aprovats a Mallorca i a Eivissa.

El conveni per a l’execució de cada projecte se signarà entre SEIASA i les Comunitats de Regants a finals del mes de novembre del 2021. Les obres d’aquesta primera fase han d’estar acabades el 2024.

Les inversions del pla de regadius té caràcter publicoprivat. L’aportació del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència serà d’un màxim del 80% del cost de les despeses elegibles, mentre que les comunitats de regants i la Comunitat Autònoma es faran càrrec del 20% restant.

El projecte de Formentera suposarà augmentar la quantitat d’aigua regenerada amb la millora del rendiment de l’actual dessaladora, la implantació de renovables i maximitzar l’eficiència energètica i hídrica. Aquest projecte compta amb un pressupost d’1.060.000 euros, IVA exclòs. El de les comunitats de regants de Sant Jordi, Porreres i Son Mesquida, a Mallorca, preveu una inversió de 7.420.000 euros, IVA exclòs. Aquest projecte preveu la connexió de l’EDAR de Porreres amb la de Felanitx, per augmentar així el volum d’aigua disponible a la bassa de Porreres, que està a punt de finalitzar la primera fase de construcció, finançada amb l’Impost del Turisme Sostenible (ITS). El projecte preveu actuacions per a millorar l’aprofitament de les aigües, i també d’estalvi energètic. Finalment el projecte de Menorca, de la Comunitat de Regants del Camí de Tramuntana (Es Mercadal), preveu una inversió de 6.360.000 euros, IVA exclòs. L’objectiu és aprofitar l’aigua depurada de l’EDAR de Ferreries i la del Migjorn Gran, així com millorar la qualitat de la de Ciutadella i Es Mercadal, per aconseguir garantir de manera estable la qualitat de les aigües reduint el contingut de sals.