4 maig 2021 <10aL>Presidenta

Reactivació econòmica: Armengol detalla que més de 6.660 empreses i autònoms d’Eivissa es podran beneficiar dels ajuts directes de l’Estat NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Reactivació econòmica: Armengol detalla que més de 6.660 empreses i autònoms d’Eivissa es podran beneficiar dels ajuts directes de l’Estat

La presidenta del Govern s’ha reunit amb representants dels sectors productius de l’illa per abordar les novetats en relació amb el fons estatal per fer front a les conseqüències econòmiques de la COVID-19

Prop de 700 empreses i autònoms més de l’illa es podran beneficiar d’aquest fons gràcies a l’ampliació de les activitats incloses al Reial Decret Llei

 

La presidenta del Govern, Francina Armengol, acompanyada del president del Consell d’Eivissa, Vicent Marí, s’ha reunit amb representants dels sectors productius de l’illa per abordar les novetats en la convocatòria d’ajuts directes a empreses i autònoms, provinents de l’Estat, per valor de 855 milions d’euros. A la reunió també hi ha assistit, per part del Govern, el conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí.

Durant la trobada s’han detallat les modificacions que es varen acordar el divendres passat en el si del Pacte de reactivació i que contemplen, entre d’altres, la inclusió de nous sectors -CNAEs- com a possibles beneficiaris dels fons. En concret, es varen incloure 46 activitats més de les 96 incloses en el Reial Decret Llei del govern espanyol, gràcies a la potestat que el Govern de les Illes Balears ha aconseguit per incloure nous sectors. Entre d’altres, hi destaquen activitats com l’alimentació (carn, oli, vi, formatge...), la perfumeria, el sector editorial, llibreries, serveis d’informació, comerç a l’engròs i souvenirs. Representants d’aquestes activitats han assistit avui a la reunió.

Armengol ha explicat que aquesta novetat implica que fins a 124 empreses i 570 persones autònomes més es puguin beneficiar d’aquests ajuts a Eivissa, la qual cosa suposa un total de 1.630 empreses i 5.036 persones autònomes potencialment beneficiàries a l’illa. La presidenta ha destacat que ara s’arriba a “empreses i indústries estratègiques de les Illes Balears”, gràcies a la petició “unànime” per augmentar els sectors beneficiats per les ajudes de l’Estat. “Des del diàleg proper i sincer és d’on es poden trobar les millors solucions”.

La presidenta ha agraït als agents socials i econòmics, administracions i partits polítics implicats en el Pacte de Reactivació la seva voluntat i col·laboració per arribar a l’acord d’ampliació de CNAEs susceptibles de rebre els ajuts, així com també per a la resta de novetats que milloren el repartiment dels fons.

Armengol ha anunciat també que demà dimecres la Ministra d’Hisenda, Maria Jesús Montero, visitarà les Illes Balears per signar el conveni dels ajuts. A partir d’aquest moment, s’estableix un màxim de 10 dies per rebre la transferència. Una vegada es rebin els 855 milions d’euros, el Govern de les Illes Balears traurà la convocatòria “el més aviat possible” i es començaran a pagar les sol·licituds validades d’autònoms que tributen per mòduls mentre la convocatòria estigui oberta, de manera que les ajudes arribin de manera àgil als sol·licitants. “Som conscients que les empreses i persones autònomes necessiten d’aquest suport i ajuda i la tendran per part del Govern”, ha assegurat la presidenta.

Modificacions al fons d’ajuts directes

Des del Pacte de Reactivació, divendres es va acordar ampliar el ventall d’activitats (CNAE) susceptibles de rebre els ajuts, gràcies a la potestat del Govern per incorporar-hi sectors molt estratègics per a les Illes Balears o lligats al turisme que inicialment quedaren exclosos de la primera llista. D’aquesta manera, s’hi han incorporat 46 noves activitats, amb la qual cosa s’arriba a les 140.

La presidenta també ha explicat a Eivissa la resta de modificacions que s’han aprovat. En primer lloc, l’ampliació de la tipologia de beneficiaris que podran rebre els ajuts i que no estaven inclosos inicialment en el Reial decret llei, ja que ara arriba a autònoms de temporada, empreses afectades per la fallida de Thomas Cook, les de nova creació o les que varen fer importants inversions l’any 2019.

D’altra banda, Armengol ha recordat l’increment del límit d’ajuts per a empreses, que el Govern de les Illes Balears ha passat dels 200.000 € als 500.000 €, així com l’augment dels ajuts a petites empreses i autònoms, ja que el percentatge de la caiguda que se subvencionarà serà sempre el doble per a les empreses de fins a 10 treballadors.