15 juny 2018 | <9ªL> Conselleria d'Hisenda i Administracions Públiques

Localitzat el cos del pilot Antonio Alfaro dins l’Air Tractor de l’Ibanat, enfonsat al mar a dues milles de la costa entre Pollença i Escorca NNota Informativa

Localitzat el cos del pilot Antonio Alfaro dins l’Air Tractor de l’Ibanat, enfonsat al mar a dues milles de la costa entre Pollença i Escorca

La troballa l’ha feta un caçamines de l’Armada Espanyola. Demà a les 18h arribarà un nou buc de l’Armada per poder extreure el cos del pilot i l’aeronau
L’avió d’extinció d’incendis forestals de l’Ibanat i la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, desaparegut el passat dimarts, ha estat finalment localitzat avui a les 13h, amb el cos del pilot, Antonio Alfaro, en el seu interior. La troballa l’han realitzat un dels bucs de l’Armada Espanyola, a dues milles mar endins de Cala Romagueral, en una zona entre Pollença i Escorca. El caçamines Tajo, que ha començat a operar avui a primera hora juntament amb el buc Tambre, ha localitzat l’Air Tractor mitjançant el sònar, a 62 metres de profunditat. A través de les imatges s’ha comprovat com en l’interior de l’aeronau hi romania el cos sense vida del pilot Antonio Alfaro. Alfaro pilotava aquest avió monoplaça i que forma part de la flota de la Conselleria de Medi Ambient per a vigilància i extinció d’incendis.

Demà a les 18h arribarà un altre buc de l’Armada, el Neptuno, per poder extreure del fons marí el cos del pilot i la nau, tal i com ha informat el capità de fragata Rafael Marti, de l’Armada Española.
El coronel Aroca, cap del Centre Coordinador de Rescats de l’Exèrcit de l’Aire, ha destacat que encara és prest per poder saber les causes de l’accident, però que s’ha obert una investigació per esclarir-les.

Just després d’informar a la família del pilot i transmetre’ls el condol del Govern, la consellera d’Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera, i el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, han volgut agrair l’esforç realitzat aquests tres dies a totes les persones que han participat en el dispositiu de recerca que han treballat prop de 70 hores, amb la coordinació de la Direcció general d’Emergències i Interior i el suport del Servei d’Emergències Illes Balears 112 . Així mateix, el conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal, ha volgut agrair l’esforç de tot l’operatiu que fa feina per prevenir els incendis forestals a les illes, que “avui està de dol per la pèrdua d’un company”.

Els fets
L’Air Tractor de l’Ibanat pilotat per Antonio Alfaro va sortir de l’aeròdrom de Son Bonet el passat dimarts 12 de juny. El pilot tenia programada una ruta ordinària de vigilància per la zona de la serra de Tramuntana, que s’havia d’efectuar entre les 17.30 i les 18.30h. L’aeronau es va enlairar des de l’aeròdrom de Son Bonet a les 17.23h i s’hi va poder establir comunicació mentre sobrevolava Valldemosa amb total normalitat fins que se’n va perdre el contacte per geolocalització a les 18:08h. Poc després d’aquesta hora es va activar el protocol de recerca i la Direcció General d’Emergències i Interior (DGEI) assumí la coordinació de la recerca. Des de llavors, uns 300 efectius de la DGEI, de l’112, de l’Ibanat, de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, SAR, Armada Española, SASEMAR, Comandància general de Balears de l’Exèrcit de Terra, policies locals, Bombers de Mallorca i voluntaris de Protecció Civil han participat en aquest gran operatiu de recerca, inèdit a les Illes Balears.