LOGO CAIB
Contingut
13 octubre 2016| <9ªL> Conselleria de Treball, Comerç i Indústria

El Programa Joves Qualificats del SOIB beneficiarà a 66 joves de les Pitiüses NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Programa Joves Qualificats del SOIB beneficiarà a 66 joves de les Pitiüses

El conseller Negueruela presenta a Eivissa el programa beques d’èxit de retorn a la formació, el Pla de desenvolupament econòmic local i la Formació dual a sectors estratègics
El conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela, acompanyat del director general d’Ocupació i Economia, Llorenç Pou, i de la vicepresidenta primera del Consell d’Eivissa, Viviana de Sans, ha presentat aquest matí a Eivissa les darreres mesures del Servei d’Ocupació de les Illes Balears (SOIB) en matèria d’ocupació a les Pitiüses: el Programa Joves Qualificats, les beques d’èxit de retorn a la formació, el Pla de Desenvolupament Econòmic Local (AODL), i el Programa de Formació Dual a Sectors Estratègics.
 
El Programa Joves Qualificats del SOIB Jove, que permetrà la contractació de 393 desocupats a Balears i compta amb un pressupost de 7.700.000 euros, beneficiarà a un total de 66 joves de les Pitiüses (64 a Eivissa i 2 a Formentera) i suposa una inversió de 991.000 euros. Aquesta iniciativa es dirigeix a un col·lectiu que pateix unes dificultats laborals particulars: joves desocupats, fins a 29 anys, amb carrera universitària o estudis de grau superior de Formació Professional que no han adquirit encara cap experiència professional en el seu àmbit d’estudis.
 
D’aquesta manera, Ajuntaments i consells insulars contractaran joves desocupats amb un alt nivell de formació perquè tinguin una primera experiència professional a un lloc de treball relacionat amb els seus estudis mentre perceben un salari. L’objecte és millorar la seva ocupabilitat futura per trobar oportunitats laborals de qualitat i de major remuneració, en adequació al seu nivell d’estudis.
 
Beques d’èxit
 
El conseller també ha presentat el programa de Beques d’èxit de retorn a la formació que, mitjançant dos programes nous desenvolupats pel SOIB i per la Direcció General de Formació Professional i Formació del Professorat (Conselleria d’Educació i Universitat), persegueixen millorar les oportunitats d’ocupació de les persones aturades, alhora que premien aquells alumnes que acabin amb èxit els seus estudis.
 
El programa de Segona Oportunitat està dirigit a joves aturats de 18 a 29 anys i té com a finalitat retornar aquest col·lectiu al sistema educatiu, permetre als joves aturats acabar l’ESO i poder continuar els seus estudis. Els joves desocupats podran accedir a cursos de segon, tercer i quart d’ESO, que es realitzaran durant un quadrimestre cadascun d’ells, a través dels Centres d’Adults (CEPAs). Per tal de dur a terme aquesta iniciativa, el SOIB Jove aporta un total de 274.000 euros a les Pitiüses, cofinançats pel Fons de Garantia Juvenil, a través del Programa de Garantia Juvenil. Un total de 159 alumnes d’ambdós illes seran becats amb 1.704 euros al finalitzar amb èxit cadascun dels cursos.
 
El programa Competències Clau per a la Formació Professional està enfocat a desocupats que com a màxim tenen EGB o equivalent, preferentment majors de 35 anys amb nivells de formació bàsics, que estiguin interessats en accedir a la Formació Professional per a l’Ocupació de nivell 2 i que fins ara no complien els requisits mínims en formació per poder-hi accedir. En aquest sentit, s’obre una nova finestra formativa que possibilita a les persones aturades assolir una qualificació més elevada que els permetrà ampliar les oportunitats d’entrada al mercat laboral.
 
El programa s’estructura en la superació d’una sèrie de competències clau (llenguatge, idiomes i matemàtiques) i seguint la mateixa línea que l’anterior programa, els alumnes que acabin amb èxit els seus estudis rebran una ajuda salarial de fins a 1.312 euros (328 euros per competència clau). La mesura té un pressupost de 43.000 euros a les Pitiüses i  es preveu arribar a uns 52 estudiants en 4 cursos a ambdues illes.
 
Pla de desenvolupament econòmic local
 
Negueruela també ha presentat el Pla de desenvolupament econòmic local, a través del qual el SOIB contractarà un total d’12 Agents d’Ocupació i Desenvolupament Local (AODLs) que es distribuiran per tots els municipis de les Pitiüses (11 a Eivissa i 1 a Formentera), amb l’objectiu d’impulsar polítiques d’ocupació i de dinamització de l’activitat econòmica des de l’àmbit local i en adequació a les necessitats particulars de cada territori. El Pla suposa una inversió de 292.000 euros a Eivissa i de 27.000 euros a Formentera. Pel conjunt de les Balears, el pressupost és de 1.700.000 euros i possibilitarà la creació d’una xarxa de 64 AODL a tota la Comunitat.
 
Els agents  seran responsables de dissenyar i desenvolupar accions que s’adaptin a les especificitats de cada municipi, afavorint així el desenvolupament econòmic del seu territori, i redirigint i executant projectes que millorin la seva productivitat i competitivitat. Una altra de les missions dels tècnics serà la de col·laborar en la promoció i implementació de les polítiques d’ocupació que desenvolupa el SOIB, a més de fomentar l’ocupació i la formació per a la generació de l’activitat empresarial i la dinamització del comerç de proximitat.
 
Formació dual
 
Per últim, el conseller ha presentat el Programa de Formació dual a sectors estratègics, una aposta del SOIB Jove per dur la formació a les empreses de sectors industrials emergents (nàutica, TICs) o consolidats (bijuteria, calçat, moble...), així com en comerç i hostaleria. El programa té un pressupost de 9.000.000 d’euros a Balears i preveu la contractació de joves desocupats, menors de 30 anys, que aprendran un ofici mentre tenen un contracte de feina remunerat i obtenen un títol de formació que millori les seves oportunitats d’ocupació.
 
Amb aquesta convocatòria –oberta a empreses i centres de formació acreditats-, a més de formar treballadors en una professió de futur, l’objectiu és millorar el capital humà de les empreses per incrementar la seva productivitat i competitivitat, així com diversificar i millorar el model econòmic de Balears.
 
Les mesures presentades donen continuïtat a altres mesures desenvolupades per la Conselleria en matèria d’ocupació a les Pitiüses com el Programa Públic de Contractació (Garantia Juvenil, Programa 30 i Visibles), amb 182 beneficiaris i 2.065.000 d’euros d’inversió. En total, 471 desocupats d’ambdues illes es beneficiaran de les polítiques d’ocupació del SOIB, que inverteix a les Pitiüses gairebé 3,7 milions d’euros l’any 2016.