29 setembre 2016 | <9ªL> Conselleria de Treball, Comerç i Indústria

El SOIB destina 9 milions d’euros a la formació dual per a treballadors menors de 30 anys NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El SOIB destina 9 milions d’euros a la formació dual per a treballadors menors de 30 anys

El programa ofereix als desocupats l’oportunitat de subscriure un contracte de feina i una titulació amb certificat de professionalitat

El conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela, ha anunciat avui la posada en marxa del programa de Formació dual a sectors estratègics, una aposta del SOIB Jove per dur la formació a les empreses de sectors industrials, estratègics i emergents. El programa, pressupostat amb 9 milions d’euros, preveu la contractació de joves desocupats, menors de 30 anys, que de forma simultània s’aniran formant en el mateix ofici en el qual treballen.

El doble objectiu d’aquesta convocatòria –oberta a empreses i centres de formació acreditats- és, d’una banda, millorar el capital humà de les empreses, tot reforçant la seva competitivitat i, d’altra banda, oferir un contracte als desocupats mentre es formen en un ofici o una professió de futur.

El programa del SOIB s’emmarca dins l’Estratègia de Formació Professional per a l’Ocupació acordat per la Conselleria de Treball, Comerç i Indústria i la Conselleria d’Educació i Universitat el novembre passat, per millorar les capacitats de les persones en formació. Del pressupost per a aquest programa, més de la meitat (4,9 milions) es destinaran a formació en indústria, concretament en nàutica, moble, calçat i bijuteria; per a la formació en tecnologies de la informació i comunicació  (TICs) es destinaran 1,8 milions, la mateixa quantitat que per a la contractació i formació en hostaleria; finalment, a comerç s’hi destinen 450.000 euros.

El model de formació dual ha demostrat ja la seva eficàcia a Europa, ja que suposa la contractació d’un treballador jove, que destina part de la seva jornada laboral a formar-se; d’aquesta manera, obté una qualificació professional mentre percep un salari i adquireix experiència en una empresa real. Les contractacions, que s’iniciaran a partir del mes de febrer del 2017, tindran una durada que oscila entre els 9 mesos i l’any, amb un contracte de formació i aprenentatge i un salari adequat a cada conveni sectorial.

El conseller Negueruela ha presentat avui el programa a la Cambra de Comerç de Mallorca, juntament amb el director general d’Ocupació i Economia, Llorenç Pou, i el president de la Cambra de Comerç, Josep Lluís Roses, i ha comptat amb l’assistència d’un nombrós grup de representants empresarials i industrials, així com del món formatiu. En aquest context, el conseller ha indicat que malgrat existeix un canvi d’escenari a l’economia de les Illes, encara hi ha problemes estructurals que cal corregir.

Un dels principals problemes és la baixa productivitat i competitivitat, que ha repercutit en la caiguda del PIB per càpita en els darrers anys. Per això, cal “afavorir la diversificació econòmica i la reactivació de sectors que necessiten un nou impuls”.

La programació d’aquesta convocatòria s’ha fet després d’haver mantingut un diàleg permanent amb els principals sectors productius de les Illes, que han expressat les seves necessitats. Adequant la formació a aquestes necessitats, el SOIB recull una de les peticions més reiterades dels sectors productius: tenir un capital humà format, que s’adapti a les noves demandes del mercat.