14 juliol 2016 | <9ªL> Presidenta

El Govern incrementa en més d’un 40% els recursos per realitzar contractació pública destinada a 1.200 treballadors en atur NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Govern incrementa en més d’un 40% els recursos per realitzar contractació pública destinada a 1.200 treballadors en atur

Armengol anuncia tres línies, cofinançades per l’FSE, fons de l’Estat i fons propis, que s’adrecen a desocupats joves, majors de 30 i majors de 45 anys, amb una inversió de 16 milions d’euros
La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha presentat avui el Programa públic d’ocupació “Creant oportunitats de feina”, que permetrà la contractació d’unes 1.200 persones aturades, a través de diferents programes que desenvoluparan aquest any els ajuntaments i consells de totes les Illes. Per a la posada en marxa d’aquest programa, el Servei d’Ocupació de les Illes Balears (SOIB) ha incrementat els fons en més d’un 40%, passant dels 11,4 milions de l’any passat als 16 milions per a 2016. L’aportació de la inversió prové d’una banda de fons propis, als que s’hi afegeixen fons de l’Estat i del Fons Social Europeu. La presidenta ha presentat el programa juntament amb el conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela, en un acte públic celebrat al Col·legi de Graduats Socials a Palma.
Després d’un primer any on s’han atès, amb mesures urgents, els col·lectius més desafavorits (joves i majors de 45 anys), en aquesta convocatòria s’ha ampliat a tots els col·lectius, per cobrir les necessitats de les persones aturades més desafavorides. Tres són les línies de contractació que es fomenten en aquest programa públic d’ocupació. D’una banda, el Govern reedita el Pla de Garantia Juvenil, dissenyat amb la doble finalitat d’oferir un contracte de feina a persones aturades de fins a 29 anys i una formació relacionada amb l’ocupació que desenvoluparà a través de projectes de corporacions locals (ajuntaments i consells insulars). Aquest programa, cofinançat per l’FSE, compta amb 3 milions d’euros per arribar a 169 beneficiaris, durant 12 mesos.
Una segona línia de contractació pública és el Programa 30, que per primera vegada ofereix l’oportunitat de que un aturat, major de 30 anys, pugui acollir-se a un projecte mixt de formació i contractació. El SOIB obre el programa per a uns 481 beneficiaris, amb un pressupost de 7 milions d’euros i una durada de 10 mesos.
Finalment, el programa visibles, ha estat dissenyat per a aturats de llarga durada, prioritàriament majors de 45 anys, que han deixat de cobrar prestació i amb càrregues familiars. En aquest cas, s’estableix la possibilitat, per primera vegada, que tots els ajuntaments de les Illes puguin participar-hi amb, com a mínim, una proposta d’actuació. El programa visibles té un pressupost de 6 milions d’euros, amb una previsió per a 548 beneficiaris i una durada de 6 mesos.
Valoracions
La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha indicat que el Govern "continua en la línia traçada el primer any en matèria d'ocupació, incrementant els esforços per contribuir de forma decidida a la transformació del model productiu des del suport a totes aquells persones que pitjor ho tenen per trobar una feina digna".
En aquest sentit ha assegurat que, si bé el primer any es va "atendre els col·lectius més desafavorits, amb mesures urgents, enguany la convocatòria s'amplia a tots els perfils", per tal d'oferir una alternativa a totes aquelles persones que necessitin incorporar-se al mercat laboral.  
Armengol ha insistit en què des de l'Executiu no es "descansarà fins que totes aquelles persones que ho poden fer, trobin una feina estable", des de l'aposta per la "innovació i la formació" com a eines per a la millora del teixit productiu.
Per la seva banda, el conseller Negueruela ha expressat que des del SOIB i les Corporacions Locals s’ha treballat conjuntament per poder dissenyar els programes presentats avui. Així, ha comentat que després d’haver passat de 300 a més de 3.000 joves aturats inscrits en el programa de Garantia Juvenil, el SOIB està ja dissenyant mesures més específiques per a aquest col·lectiu, i s’hi seguirà treballant en aquesta línia. També ha destacat que per a la franja d’aturats majors de 30 anys s’han detectat necessitats formatives, per la qual cosa el programa per a majors de 30 incorpora formació i contractació. Quant al programa visibles, el conseller ha constatat que es tracta de donar resposta a un grup d’aturats “d’especial vulnerabilitat degut a les retallades que han sofert en matèria de prestacions i subsidis”.