31 maig 2024 Conselleria de Salut

Més de cent setanta professionals de l’àmbit sanitari participen en la segona edició de la jornada d’innovació organitzada a l’Hospital Universitari Son Espases

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Innovation Day ofreció cuatro talleres específicos de innovación en el sector sanitario

Més de cent setanta professionals de l’àmbit sanitari de les Illes Balears han participat en la segona edició de l’Innovation Day que organitza l’Hospital Universitari Son Espases a través del Health Living Lab (laboratori d’innovació sanitària), que posa en comú tots els projectes que s’impulsen des de l’Hospital per oferir una atenció sanitària de qualitat.

 

En paraules del director d’Innovació i Projectes de Son Espases, Luis Alegre: «Al Health Living Lab de Son Espases feim feina braç a braç amb professionals clínics, emprenedors, empreses, Universitat i pacients perquè la innovació en salut aporti valor al sistema. La tendència en innovació en salut es dirigeix fonamentalment cap a la intel·ligència artificial i la transformació digital, i així ho constatam en els projectes que s’han presentat».

 

Durant la jornada, César Llorente, director de Motivapedia i professor de la UIB i la UOC, va pronunciar la conferència inaugural «Atreveix-te a innovar», en la qual va destacar la necessitat de fomentar la cultura de la innovació a les institucions sanitàries. Martín Domínguez, arquitecte de solucions en salut d’Amazon, va presentar el model d’innovació de la multinacional.

 

Els assistents també varen poder participar activament en els quatre tallers impartits per empreses del sector de la salut: «De la idea al CE. Mallorca Medical Devices», en el qual es va presentar el provés d’innovació mitjançant l’exemple d’èxit del dispositiu SmartAID (un separador laparoscòpic desenvolupat a Son Espases i transferit a l’empresa Mallorca Medical Devices); «Transformant l’experiència farmacèutica amb AWS», en el qual es va revelar com canvia l’atenció en farmàcia a través de les tecnologies de processament del llenguatge natural per eliminar llistes d’espera; o «Beneficis de l’ús de Real World Data en recerca clínica», que explora com les dades d’entorns reals poden accelerar el desenvolupament de tractaments, optimitzar la presa de decisions i millorar els resultats per als pacients, a més d’una taula rodona sobre oportunitats i barreres en innovació.

 

Paral·lelament, es varen entregar els premis Salut Innova de la UIB. El premi Mallorca Medical Devices, dotat amb mil euros, va ser per a Antoni Colom Fernández pel projecte Aplicació de tecnologies de la informació geogràfica en registres d’història clínica informatitzada, i el premi Health Leaving Lab de l’Hospital Universitari Son Espases, dotat amb mil cinc-cents euros, es va lliurar a Pedro Martí Picó pel projecte Integració de tecnologia de monitoratge d’ECG i anàlisi per IA en la detecció d’arrítmies.