31 maig 2024 Conselleria de Salut

La setmana sense tabac tancarà el seu programa d'activitats aquest pròxim diumenge amb la celebració de la segona edició de la carrera “Setmana Sense Fum”

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Avui, 31 de maig se celebra el Dia Mundial Sense tabac amb el lema «Zero Emissions també en els teus pulmons»

El tabaquisme és el principal factor de risc de les malalties cardiovasculars, el càncer o les malalties respiratòries

Durant la Setmana Sense Fum, celebrada al llarg d'aquesta setmana, la Conselleria de Salut, a través del PADIB, ha dut a terme una sèrie d'accions dirigides a sensibilitzar sobre la importància que té per a la salut evitar l'exposició activa i passiva al fum de tots els productes de tabac. Així durant tota la setmana s'han realitzat diferents taules de sensibilització organitzades per diferents entitats com a Ajuntaments, Centres de salut o Col·legis oficials. En elles s'han dut a terme una sèrie d'activitats com informar sobre mites i realitats prop del consum de tabac, espirometries o sensibilització sobre vapers

Aquest diumenge 2 de Juny amb la celebració de la II Carrera Setmana Sense Fum. Es tracta d'una iniciativa organitzada des de semFYC (Societat Espanyola de Medicina Familiar i Comunitària), a la qual pertany Ibamfic, i amb la participació de PADIB (Pla d'Addiccions i Drogodependències de la Conselleria de Salut de les Illes Balears), que pretén reunir mig miler de corredors.

 

51 platges sense fum a les Illes Balears

La iniciativa del programa Platges sense fum vol promoure i potenciar els estils de vida saludable i els beneficis d’una vida sense tabac, amb la cura de les nostres platges lliures de fum i de residus.

En l’actualitat, el consum de tabac és una de les principals causes de malaltia i mort evitables a tot el món. Està demostrat que l’exposició al fum dels productes de tabac genera problemes de salut similars als que genera el consum de tabac.

Per altra banda, els residus de tabac contenen més de set mil substàncies químiques tòxiques que enverinen el medi ambient. Les llosques són els residus que més habitualment trobam entre les escombraries marines.

Així, són ja 51 els arenals que formen part de la Xarxa balear de platges sense fum, una iniciativa impulsada per la Conselleria de Salut, a través de la direcció general de Salut Mental, i per la Conselleria de la Mar i Cicle de l'Aigua, l'objecte de la qual és evitar el consum de tabac en les zones senyalitzades, promoure els hàbits saludables i sensibilitzar a la població sobre la importància de no deixar residus en els espais naturals.

Aquestes platges, que formen part de la campanya de sensibilització «Platges sense fum, platges saludables 2024» instal·len cartells en els accessos per a informar els usuaris d'aquesta nova catalogació i convidar-los a col·laborar en el manteniment de les platges lliures de fum i residus.

L'any 2024 s’han adherit 10 platges noves; L’agost de 2023 i el setembre de 2023 se’n van adherir 2.

A data d’avui hi ha un total de 51 platges adherides, que es poden geolocalitzar al següent enllaç: https://www.caib.es/sites/tabaquisme/ca/platges_adherides/

 

El tabaquisme passiu és la tercera causa de malaltia i mort evitable

El tabaquisme és el principal factor de risc de les malalties cardiovasculars, el càncer o les malalties respiratòries. És el responsable del 90 % de la mortalitat per càncer de pulmó, del 95 % de les morts per malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), del 50 % de la mortalitat per causes cardiovasculars y del 30 % de les morts que es produeixen per qualsevol tipus de càncer.

La OMS estima que en la dècada de 2020-2030 el tabac serà responsable de 10 milions de mort a l’any. Un cigarret conté més de 4.500 substàncies químiques, entre les quals almenys 40 són cancerígenes. El tabaquisme passiu és la tercera causa de malaltia i mort evitable. És la conseqüència de respirar en un ambient contaminat amb fum de tabac, ja que totes les substàncies tòxiques també entren als pulmons de les persones que no fumen.

Pel que fa a les dades de prevalença de consum de tabac, a l’enquesta ESTUDES, població estudiantil de 14 a 18 anys 2022-2023 a les Illes Balears podem observar que les dones tenen una prevalença majors que els homes en tots els trams temporals:

Així mateix fumen cada dia el 6,9 %  i un 38% dels estudiants viuen a llars on es fuma diàriament. Per altra part, en la població de 16 a 64 anys segons l’enquesta EDADES 20/22 el perfil de fumador és un home d’edat mitjana 39,3 anys que s’ha iniciat als 16,7 anys i fuma 11 cigarrets al dia. La prevalença de consum diari és del 34,3 %  en homes i 20,5 % en dones.

 

Cigarretes electròniques

A l’enquesta ESTUDES  2022 trobam que el 53% estudiants de 14 a 18 anys de les Illes Balears han consumit vaper alguna vegada a la vida (51.3 homes 56.3 % dones). Les dones les que més incidència tenen en aquest tram temporal i augmenten en 23.5 punts percentuals respecte al 2020. També cal destacar que la mitja en aquest tram ha augmentat en 14.6  punts percentuals respecte al 2020. En els darrers 30 dies fumen el 27.4 %, 20 punts percentualment que al 2020.