30 novembre 2023 Conselleria de Salut

La lluita contra l’estigma social centra el Dia Mundial de la Sida 2023

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

A les Illes Balears, tot i la tendència a la baixa, amb 103 nous casos diagnosticats el 2022, la taxa encara és superior a la mitjana nacional

El Dia Mundial de la Sida, que es commemora des de fa 35 anys cada 1 de desembre, aquest 2023 s’enfoca en el suport a les persones afectades per la infecció del VIH, en la lluita contra l’estigma i en la creació de consciència sobre aquest desafiament global de salut pública. Donar visibilitat a l’estigma que envolta les persones afectades pel VIH i donar-los suport en les situacions de discriminació que continuen sofrint són el focus de la commemoració d’enguany.

Amb el lema «Davant el VIH, petons i més petons», la campanya d’enguany vol posar en relleu la discriminació que afronten diàriament les persones que conviuen amb el VIH. Des dels primers casos identificats el 1981, s’han assolit avanços significatius en el tractament, la prevenció i la millora de la qualitat de vida dels qui hi conviuen. No obstant això, avui dia continua havent-hi una estigmatització de les persones que viuen amb la infecció, fet que arriba a generar tota mena de desigualtats.

Programes de prevenció i detecció precoç: una de cada cinc persones no està diagnosticada

Les Balears aborden els diferents aspectes relacionats amb el VIH de manera conjunta i en col·laboració amb altres institucions, associacions i la societat en general. Són programes adreçats a prevenir i abordar el VIH des de diferents fronts:

  • Diagnòstic i tractament precoç: estratègies dirigides a reduir la transmissió precoç del virus.
  • Promoció de l’ús del preservatiu: amb especial atenció a la població jove.
  • Profilaxi prèvia a l’exposició al VIH: actualment hi ha 312 persones en seguiment.
  • Lluita contra l’estigma i la discriminació de les persones amb VIH.
  • Educació sexual integral.

La conscienciació i la prevenció són essencials en la lluita contra el VIH, així com la detecció precoç del virus. Es calcula que aproximadament una de cada cinc persones infectades no està diagnosticada.

El VIH és un virus que ataca preferentment el sistema de defenses de l’organisme, alterant i destruint el sistema immunitari. Després de la infecció, sol haver-hi un període d’alguns anys sense símptomes en el qual el virus continua multiplicant-se i infecta altres cèl·lules. A les Illes Balears, un 51 % de les persones diagnosticades de VIH ha tingut un diagnòstic tardà. D’aquí la importància del diagnòstic precoç.

La informació sobre la infecció és una poderosa eina en la lluita contra l’estigma i la discriminació. No obstant això, aquest estigma dificulta la prevenció efectiva del VIH i compromet els esforços per controlar la malaltia.

Erradicar la transmissió del VIH i millorar la qualitat de vida de les persones que el pateixen és una responsabilitat col·lectiva. Cal el compromís i la col·laboració de tota la societat per aconseguir-ho.

Una taxa descendent, per sobre de la mitjana nacional

En termes epidemiològics, des del 2003 fins a novembre del 2023 s’han diagnosticat 3.095 casos d’infecció per VIH a les Illes Balears. D’aquests, el 83 % corresponen a Mallorca (2.566), el 4,3 % (133 casos) a Menorca i el 12,8 % (396 casos) a Eivissa i Formentera.

Malgrat la tendència a la baixa, amb 103 nous casos diagnosticats el 2022 (el 2021 van ser 110), la taxa de 8,75 per cada 100.000 habitants encara és superior a la mitjana nacional.

La transmissió sexual continua com a via predominant (90 % dels casos), i es consolida la baixa incidència en persones que s’injecten drogues.

El diagnòstic tardà segueix sent un desafiament, ja que representa el 57 % dels casos en dones i el 49 % en homes. En el moment del diagnòstic, el seu estat immunològic ja estava molt deteriorat.

El 62,5 % dels casos diagnosticats tenen menys de quaranta anys. El grup d’edat entre els 30-39 anys és aquell en què es donen més casos, tant en homes com en dones.

Quant a la distribució dels casos acumulats per categories de transmissió, el primer grup en nombre és el dels homes que tenen relacions sexuals amb homes (1.403 casos, 45,3 %), seguit per les persones heterosexuals (1.245, 40,2 %) i les que s’injecten drogues (312 casos, 10,1 %).

Pel que fa als homes, els que tenen relacions sexuals amb homes suposen el 56 % dels casos acumulats des del 2003; els heterosexuals, el 30 %, i els usuaris de drogues injectades, el 10 %. De les dones, el 84 % dels casos diagnosticats són per relacions sexuals heterosexuals i el 12 % són usuàries de drogues injectades.

Un diagnòstic precoç permet accedir amb rapidesa al tractament, la qual cosa millora la qualitat de vida de les persones infectades, i disminueix les malalties relacionades amb el VIH, la mortalitat i la transmissió de la infecció a altres persones.

Més informació

http://vihsida.caib.es

https://www.caib.es/sites/epidemiologia/ca/sida_i_nous_diagnostics_de_vih-57263/