16 novembre 2023 Conselleria de la Mar i del Cicle de l'Aigua

La Conselleria de la Mar i del Cicle de l'Aigua gestionarà 204,8 milions l'any 2024, amb un impuls històric en les inversions dedicades al cicle de l'aigua

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El conseller Juan Manuel Lafuente ha anunciat que el Fons Finalista comptarà amb 154,4 milions d'euros per a la gestió sostenible del cicle de l'aigua, dels quals 86,3 procedeixen del cànon de sanejament, 40,1 dels Fons ITS i 28 dels fons del Factor d'Insularitat

El conseller de la Mar i del Cicle de l'Aigua, Juan Manuel Lafuente, ha comparegut aquest dijous davant la Comissió d'Hisenda i Pressupostos del Parlament dels Illes Balears per a explicar els pressupostos de la Conselleria per a l'any 2024. Uns comptes que augmenten un 18,3 per cent respecte a l'exercici anterior, fins als 204,8 milions d'euros ―31,7 més que l'exercici anterior―, i amb un impuls històric en les inversions dedicades al cicle de l'aigua.

“Augmentem pressupost en pràcticament totes les àrees però, sobretot, impulsem la Direcció General de Recursos Hídrics amb un pressupost històric de més de 135 milions d'euros, la qual cosa evidencia el nostre ferm compromís amb la protecció i gestió dels nostres recursos, cercant la màxima eficiència i sostenibilitat”, ha assenyalat el conseller durant la compareixença.

El Fons Finalista destinat per al cicle de l'aigua, dotat amb 154,4 milions d'euros, es nodreix del cànon de sanejament, el qual aporta 86,3 milions d'euros. Addicionalment, es complementa amb 40,1 milions provinents dels Fons ITS i 28 procedents dels fons del Factor d'Insularitat.

Durant la seva intervenció, el conseller també ha anunciat les assignacions pressupostàries per a la Direcció General de Ports i Transport Marítim, 50,8 milions d'euros. A més, ha detallat els objectius i el pressupost previstos per a la recentment establerta Direcció General de Costas i Litoral, destacant les iniciatives i projectes que es desenvoluparan sota la seva gestió.

Creació d'un Fons Finalista per al Cicle de l'Aigua

En l'essència de la gestió de la Direcció General de Recursos Hídrics aquesta cercarà infondre una nova dinàmica en el maneig de l'aigua, amb la sostenibilitat i la circularitat en el seu nucli, enfocant-se a millorar l'eficiència de les xarxes de distribució, la reducció de pèrdues i la protecció de la intrusió salina. La inversió en infraestructures assegurarà la disponibilitat d'aigua, incloent-hi mètodes com la dessalinització i la regeneració. A més, s'emfatitzarà la inversió en depuració i sanejament, amb la finalitat de protegir el medi ambient, millorar la lluita contra els abocaments il·legals i fomentar la reutilització de l'aigua.

El pressupost total assignat per a la Direcció General de Recursos Hídrics és de 135,6 milions d'euros, als quals cal sumar els Fons ITS de 40,1 milions d'euros. Aquests fons estan destinats a cinc programes específics:

  • Eficiència: 20 milions d'euros per a ajuntaments, enfocats a millorar l'eficiència en la gestió de l'aigua.
  • Millora de la Garantia de Subministraments: Inversions en infraestructura, incloent-hi l'ampliació de la dessaladora de Santa Eulària, la construcció d'un dipòsit a Formentera i la interconnexió Maria-Sineu.
  • Millora del Sanejament: per a l'ampliació de la EDAR de Sant Lluís.
  • Reutilització: Foment de l'ús eficient de l'aigua.
  • Domini Públic Hidràulic: 1 milió d'euros destinats a un pla de xoc per a torrents.

La Direcció General de Recursos Hídrics compta amb un pressupost de 49,3 milions d'euros, que es distribueixen de la següent manera:

  • 7,5 milions d'euros en programes d'acció per a millorar la gestió de l'aigua.
  • 42 milions d'euros en el programa de proveïment, que inclou millores i optimització d'infraestructures en totes les illes.

Els Fons d'Inversió per al Cicle de l'Aigua, amb un pressupost de 86,3 milions d'euros, se centraran en:

  • Obres essencials del sistema de sanejament, amb 22,7 milions d'euros (13,1 milions per a ABAQUA i 9,6 milions per a altres empreses públiques).
  • Manteniment i explotació de EDAR, amb 63,6 milions d'euros (35,4 milions per a ABAQUA, 16,2 milions per a altres empreses públiques, 10,5 milions per a ajuntaments i 1,4 milions per a empreses privades).

Avanç transcendental en la gestió i ordenació del litoral

La creació de la Direcció General de Costes i Litoral en la Conselleria de la Mar marca una fita en la gestió del litoral, vital per al patrimoni cultural, econòmic i ambiental de les illes. Aquesta entitat serà clau per a supervisar i administrar les zones costaneres, assegurant el seu ús sostenible i conservació a llarg termini. L'any pròxim serà crucial per a establir com es gestionarà i ordenarà el litoral a futur, cercant un equilibri entre activitats humanes i econòmiques i la conservació del litoral. Això és vital per a protegir els nostres ecosistemes marins i costaners.

Per a 2024, s'ha assignat gairebé un milió d'euros. Aquest pressupost reflecteix el compromís amb la protecció costanera, i serà clau per a desenvolupar programes i executar plans estratègics que promoguin un desenvolupament harmònic amb la conservació.

Eix fonamental per al creixement econòmic i la cohesió social

Amb l'assignació pressupostària total de 50,8 milions d'euros per a la Direcció General de Ports i Transport Marítim, es reflecteix un compromís ferm amb el sector marítim a les Illes Balears. D'aquesta suma, 17,6 milions d'euros estan destinats a la Direcció General de Ports i Transport Marítim, la qual cosa subratlla la determinació per enfortir les operacions portuàries i garantir una connectivitat eficient, clau per a la integració regional.

D'altra banda, els 33,2 milions d'euros assignats a Ports IB mostren el compromís amb la millora contínua de les instal·lacions portuàries. Aquests fons es dedicaran a mantenir i millorar la qualitat i eficiència dels ports, assegurant que continuïn sent centres vitals per al comerç, el turisme i el transport a les illes. D'aquesta suma, 13,7 milions es destinaran a inversions, una clara indicació de l'enfocament en la millora i actualització de les instal·lacions portuàries. A més, s'han assignat 9,4 milions d'euros per a béns i serveis, subratllant la importància del manteniment regular i la gestió eficient de les operacions diàries.

La Direcció General també està enfocada a millorar la gestió dels camps de boies, reconeixent la necessitat d'establir normatives clares per al seu ús. S'està treballant en un reglament específic que regirà aquesta activitat, buscant una gestió més eficient i sostenible, alineada amb la preservació de l'entorn marítim. Ports IB, que actualment gestiona diversos camps en prats de posidònia, planeja expandir la seva capacitat. Per a aquest projecte, s'ha destinat una inversió de 1,2 milions d'euros, la qual cosa reflecteix un compromís continuat amb la protecció dels ecosistemes marins i el desenvolupament d'una infraestructura marítima responsable.