30 maig 2024 Conselleria de Presidència i Administracions Públiques

El Govern presenta una eina que permet a les policies locals escanejar els vehicles en cas d’accident de trànsit greu

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El director general d’Emergències i Interior ha donat a conèixer els detalls de l’aplicació durant una jornada autonòmica sobre investigació de sinistres

El director general d’Emergències i Interior, Sebastià Sureda, ha presidit avui la Jornada Tècnica Autonòmica d’Investigació d’Accidents de Trànsit a través del sistema EDR (Event Data Recorder) que ha tingut lloc a Casa Esment i en el transcurs de la qual s’ha fet una demostració del protocol d’aplicació de l’eina CrashScan, recentment adquirida per l’Institut de Seguretat Pública de les Illes Balears (ISPIB) per a l’escaneig professional de les dades dels vehicles sinistrats.

El Govern de les Illes Balears, a través de L’ISPIB, va adquirir a finals de l’any 2023 l’aplicació i tres aparells per a descàrrega de la informació, que romanen a disposició de les policies locals de Mallorca, Menorca i Pitiüses, amb una inversió total de prop de 6.000 €. Aquesta aplicació permet fer una lectura de la ‘caixa negra’ o EDR amb la que estan equipats els vehicles de nova fabricació que hagin patit un accident amb conseqüències greus o molt greus dins el nucli urbà.

Aquesta aplicació proveeix d’un informe d’anàlisi detallat en temps real basat en la informació que s’extreu del vehicle i altres dades del sinistre. Així, proporciona dades dels instants anteriors a l’accident, de la gravetat de la col·lisió, del risc de lesions basats en criteris biomecànics i informació clau per a la investigació i reconstrucció completa de l’accident.

El director general d’Emergències i Interior ha explicat que «des del Govern de les Illes Balears tenim un compromís amb la seguretat de les persones. Per això, hem fet aquesta inversió amb la intenció de posar aquesta eina, que ja fan servir els municipis de Manacor i Felanitx, a l’abast de totes les policies locals de les illes, que són les que tenen les competències dels accidents ocorreguts dins del casc urbà».

La jornada, organitzada per l’ISPIB, ha comptat amb la participació de 88 policies locals de les Illes Balears dels quals 69 eren de Mallorca, 6 de Menorca, 9 d’Eivissa i 4 de Formentera. També hi han assistit, en qualitat de ponents, la coordinadora en cap de la Fiscalia de Seguretat Vial de les Illes Balears, Adela Jiménez-Villarejo; el fiscal de Seguretat Vial de les Illes Balears, Miguel Nuevo de la Torre, i el subinspector de la Policia Local de Manacor, Joan Antoni Miralles, qui ha dirigit una sessió pràctica sobre la utilització dels aparells d’extracció.

L’objecte de la jornada d’avui ha estat familiaritzar els agents amb el funcionament d’aquesta aplicació, que permetrà a les policies locals de les Illes Balears utilitzar-la en cas d’un sinistre molt greu per a la posterior investigació de l’accident i la seva reconstrucció. També s’ha abordat, per part de la Fiscalia de Seguretat Vial de les Illes Balears, la qüestió de la normativa europea sobre els enregistraments de dades d’incidències EDR així com la normativa i legislació penal sobre aquest tipus d’aplicacions.