14 desembre 2023 Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural

L'estudi dels invertebrats, la importància de la fauna pol·linitzadora i l'impacte dels residus sobre les àrees marines, eixos principals de la VI Jornada de Recerca al Parc Nacional de Cabrera

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat


El conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet, acompanyat de la directora general de Medi Natural i Gestió Forestal, Anna Torres, i del director general de Medi Ambient de l'Ajuntament de Palma, Sebastià Pujol, ha inaugurat avui la sisena edició de la Jornada de Recerca al Parc Nacional de Cabrera, que ha tengut lloc al Centre Flassaders de Palma.

Simonet ha valorat el paper d'aquest espai natural protegit com a laboratori per a la investigació i la transferència de coneixement científic. En aquest sentit, el conseller ha destacat que la tasca investigadora que es du a terme al Parc Nacional Maritimoterrestre de l'Arxipèlag de Cabrera "ajuda a detectar com es comporta la biodiversitat i, a més, serveix per comprendre les conseqüències del canvi global". Per tot això, ha insistit Simonet, "continuarem potenciant aquest tipus d'iniciatives, que s'han de donar a conèixer perquè la societat sigui conscient de la seva importància. En aquestes jornades sempre s'aporten noves dades que contribueixen a crear consciència i són fonamentals per fer front als reptes ambientals que ens venen a curt, mitjà i llarg termini".

A la jornada d'enguany s'han presentat un total de sis ponències, a càrrec de diferents especialistes que han desenvolupat la seva tasca d'investigació i seguiment a Cabrera. Dues de les ponències s'han centrat en els invertebrats del Parc Nacional (tant marins com terrestres) i han posat l'èmfasi en la importància de la seva contribució a la biodiversitat i en la singularitat i vulnerabilitat d'aquest grup d'organismes, generalment menys estudiats que els vertebrats. Una altra de les xerrades ha tractat les xarxes tròfiques i la rellevància de la fauna pol·linitzadora. Així mateix, s'ha destinat un espai a la geologia de Cabrera, on es troben moltes de les claus que han condicionat la seva biodiversitat.

Per altra banda, també s'ha dedicat una part important de l'acte a les investigacions i seguiments sobre els aerosols dipositats a Cabrera i l'impacte dels residus sobre les seves àrees marines. Finalment, la jornada s'ha tancat amb una taula rodona, que ha estat moderada per la directora del Parc Nacional, Francesca López, en la qual s'han abordat els límits dels usos recreatius en aquest espai natural protegit.

Aquestes jornades de recerca tenen l'objectiu de millorar la transferència de coneixements entre el món científic, les administracions i els agents socials i econòmics. D'aquesta manera, es pretén generar consciència i compromís social sobre la importància dels valors del Parc Nacional de Cabrera i crear sinergies entre els diferents actors implicats per dissenyar les polítiques públiques.