4 març 2024 Conselleria de Turisme, Cultura i Esports

Francisco Fullana, solista, concertino i director del 5è concert de l'Orquestra Simfònica Illes Balears al Teatre Principal de Palma NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Francisco Fullana, solista, concertino i director del 5è concert de l'Orquestra Simfònica Illes Balears al Teatre Principal de Palma

L’Orquestra Simfònica Illes Balears (OSIB) proposa un acostament al repertori més clàssic sota el lideratge d'un dels valors musicals més importants de les Illes Balears, el violinista mallorquí Francisco Fullana. Serà el cinquè concert de l’OSIB del cicle Teatre Principal de Palma, el 7 de març, a les 20 h i s’interpretarà el Concert per a violí, op.61 de L.v. Beethoven i la Simfonia núm. 41, K.  551 de W.A. Mozart o coneguda també com “Júpiter”.

Francisco Fullana, un habitual de la programació de la Simfònica, s'enfronta en aquesta ocasió a un format poc habitual fent de concertino-director, així com de solista, amb el concert per a violí de Beethoven. Les entrades ja estan a la venda i es poden comprar a la web de la Simfònica (www.simfonicadebalears.com) o a les taquilles del Teatre Principal de Palma.

El Concert per a violí, op.61 de L.v. Beethoven fou compost en l’any 1806 al seu amic violinista destacat Franz Clement. Durant la vida de Beethoven no fou gaire interpretat però va ser a partir de la interpretació de Joseph Joachim, sota la direcció de Mendelssohn, que s’ha convertit en una de les obres per a violí més importants. Una obra, interpretada per Francisco Fullana, que combina virtuosisme amb profunditat expressiva.

El violinista mallorquí Francisco Fullana, guanyador de l’Avery Fisher Career Grant en 2018, ha estat aclamat com un "talent sorprenent" (Gustavo Dudamel) i “frighteningly awesome" (Buffalo News). El seu àlbum per a violí sol Bach's Long Shadow va ser nomenat Disc del Mes per la revista BBC Music Magazine. El seu ressenya de cinc estrelles deia: "Fullana aconsegueix combinar la calidesa de Itzhak Perlman amb l'aplom aristocràtic de Henryk Szeryng".

El concert finalitzarà amb la Simfonia núm. 41 o coneguda com “Júpiter” de W.A. Mozart, fou la darrera simfonia composta pel compositor que representa la superació de melancolia de la simfonia anterior.

El concert es repetirà l’endemà, a l’Auditori de Manacor, a les 19.30 h.

 

Funció escolar

A més, l’Orquestra Simfònica Illes Balears, oferirà una funció escolar d’aquest mateix programa, el 7 de març 2024, a les 10.30 h, al Teatre Principal de Palma.  Un total 669 nins i nines d’escoles de Mallorca gaudiran del espectacle.

El concert ens acostarà a la vida i la música de dos grans genis de la música, Beethoven, el compositor que es va quedar sord i Mozart, nen prodigi i viatger incansable. Al llarg del concert, compartirem escenari amb tots dos. La vida i la música de tots dos compositors ompliran el Teatre Principal de Palma en un matí alegre i musical.

I ho farem, en primer lloc, a través del primer i últim moviment del Concert per a violí de Beethoven, curiosament, l'únic concert que el geni de Bonn va escriure per a violí i una de les obres importants del repertori que s'escolta constantment a les sales de concerts més importants del món.

Al llarg del concert també gaudirem dels dos últims moviments de la Simfonia número 41 de Mozart, coneguda com la simfonia “Júpiter”, que rep el seu nom del déu romà (Zeus en la mitologia grega), que és també el planeta més gran del sistema solar i el cinquè en ordre de llunyania al Sol. L'última simfonia del nen prodigi, del gran Wolfgang Amadeus Mozart.

Des de fa un temps, la Simfònica posa en marxa aquest tipus d’iniciatives per a consolidar els objectius pedagògics i acostar l’orquestra establint també una relació de complicitat i proximitat entre el públic i la simfònica. Fomentar l’experiència musical en viu a partir d’obres mestres de la història de la música, els instruments que formen l’orquestració de les obres seleccionades i els elements del llenguatge de la partitura.