Durant la reunió, que va tenir lloc ahir, s'han presentat les dades de vigilància i seguiment de les activitats regulades i del seguiment de les poblacions de peixos vulnerables a la pesca, així com la transformació de la reserva actual en la nova reserva del Ponent de Mallorca, l'aprovació definitiva de la qual està prevista per a l'any 2025
La conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, va celebrar ahir dimecres, a la seu de l'Ajuntament de Calvià, la segona reunió de la Comissió de Seguiment de la Reserva Marina de les Illes del Toro i de les Malgrats, una comissió que està formada per representants de les administracions implicades (Govern i Ajuntament de Calvià), dels pescadors professionals d'Andratx i Palma, dels recreatius de la zona, dels centres de busseig, dels clubs nàutics, de les institucions científiques i de la Societat d'Història Natural de les Balears.
En el transcurs de la reunió, que va presidir el director general de Pesca, Antoni M. Grau, es varen presentar les dades de vigilància i seguiment de les activitats regulades i del seguiment de les poblacions de peixos vulnerables a la pesca, així com es va donar molta més informació quant a la transformació de la reserva actual en la nova reserva del Ponent de Mallorca, "l'aprovació definitiva de la qual està prevista per a l'any 2025", en paraules del director general de Pesca.
En relació amb el seguiment de les poblacions de peixos, els resultats de l'última campanya realitzada en 2024 han revelat un notable repunt en la biomassa a l'estrat profund, aconseguint els nivells més alts de tota la sèrie històrica que abasta des de 2005 fins a 2024. Aquest increment és especialment significatiu després del lleu descens observat en 2022. Quant a l'estrat superficial, s'observa una tendència de recuperació, acostant-se als valors registrats l'any 2020, la qual cosa marca una millora respecte a la disminució de 2022. "Les àrees del Toro i Malgrats han mostrat resultats molt positius, encara que persisteixen diferències espacials a petita escala dins de la reserva. No tota la reserva presenta les mateixes condicions favorables, a causa de la variabilitat en la qualitat de l'hàbitat, la qual cosa genera l'aparició de 'punts calents', sent el més destacat l'entorn de l'illa del Toro", ha destacat Antoni M. Grau.
Quant al seguiment de les activitats regulades, durant l'any 2023 s'han registrat un total de 1.016 observacions realitzades pel personal de vigilància, de les quals la majoria corresponen a activitats de busseig recreatiu (67%), seguides per la pesca recreativa (30%) i, en grau més baix, la pesca professional (3%). Dins de la pesca professional, les modalitats més destacades són les xarxes (57%) i la jonquillera (43%). En l'àmbit de la pesca recreativa, predomina la pesca des del litoral (52%), seguida per la pesca amb volantí (41%). Aquesta reserva marina és, amb diferència, la que registra un major nombre d'immersions, en particular en les Zones Especials de Busseig.
El nombre d'autoritzacions per a pescar dins de la reserva marina gairebé s'ha duplicat en comparació amb l'any anterior, comptant actualment amb 322 autoritzacions actives i un total de 486 declaracions de pesca recreativa des d'embarcació. La modalitat de pesca més practicada és el volantí, especialment en la captura de serrans i peixos de roquer. Els mesos de major activitat són l'hivern i la tardor, possiblement a causa de les vedes establertes en la reserva i a la temporada de pesca del raor al setembre.
Reserva Marina del Ponent de Mallorca
Quant a la modificació de la reserva marina, cal recordar que l'any 2022 es va declarar la reserva marina de les illes del Toro i de les Malgrats, a la costa de Calvià (Mallorca), a conseqüència de l'ampliació de les antigues reserves marines de l'illa del Toro i de les illes Malgrats, però la creació d'aquesta reserva no va resoldre les qüestions que es pretenien solucionar. "És particularment sorprenent que una reserva pesquera, en principi per ajudar el sector pesquer, es declarés amb l'oposició manifesta dels pescadors artesanals", ha afirmat el director general de Pesca del Govern.
Per això, cal assenyalar que la proposta de la nova Reserva Marina del Ponent de Mallorca compta amb el suport de la Federació Balear de Confraries de Pescadors i de les confraries afectades (Andratx i Palma) atès que, per una banda, permetrà la pràctica tradicional de la pesca d'encerclament a les anses del Rafaubeig i les Penyes Roges i, per un altre, empararà la pesca tradicional artesanal dins el ponent de la badia de Palma, fins a l'entorn de l'illa i els esculls del Sec.
En aquesta segona reunió, i ja per finalitzar, es va produir un intercanvi d'opinions, preguntes i propostes sobre temes diversos relacionats amb les reserves, cosa que posa de manifest l'encert i necessitat d'haver convocat la Comissió. Entre els temes objecte de debat, destaquen l'explicació sobre una greu infracció de pesca professional dins la zona especial de busseig de l'illa del Toro, la representativitat dels centres de busseig a la comissió, propostes de nova normativa quant a la reducció de renou submarí o la regulació del busseig.
12 reserves marines a les Illes Balears
Cal recordar que les reserves marines són figures de conservació pesquera mitjançant les quals es regulen els usos i l'explotació dels recursos marins, per tal d'incrementar-ne la regeneració natural d'aquests recursos i de conservar-ne els ecosistemes marins més representatius. Una de les funcions principals de les reserves és el manteniment de la pesca d'arts menors i a les Illes Balears, que compten amb 12 reserves marines amb una extensió de més de 63.700 Ha., l'experiència demostra que sense reserves marines la pesca artesanal ho té molt malament per subsistir. A les reserves hi ha més peixos, són més grossos, abunden espècies que fora de les reserves escassegen i les captures són més importants en quantitat i qualitat. Per altra banda, les reserves marines s'han consolidat com un important referent per al busseig turístic, amb més de 70.000 immersions anuals.
És rellevant que la gestió de les reserves marines compti amb l'opinió i el suport de les persones i entitats vinculades al món de la pesca, raó per la qual l'article 8 de la Llei 6/2013, de 6 de novembre, de pesca marítima, marisqueig i aqüicultura de les Illes Balears indica que, per garantir la participació pública, les reserves han de comptar amb una Comissió de seguiment.