19 juny 2024 Conselleria de Presidència i Administracions Públiques

El Govern demana a Brussel·les que la PAC tengui en compte les limitacions naturals i específiques de les regions insulars NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Govern demana a Brussel·les que la PAC tengui en compte les limitacions naturals i específiques de les regions insulars

La directora general de Relacions Institucionals i amb el Parlament ha intervingut avui al Ple del Comitè Europeu de les Regions

La directora general de Relacions Institucionals i de Relacions amb el Parlament, Xesca Ramis Pons, ha participat avui a la 161a sessió plenària del Comitè Europeu de les Regions celebrada a Brussel·les, on s'ha presentat el dictamen sobre El futur de la política agrícola comuna i al qual el Govern de les Illes Balears ha presentat sis esmenes proposades pel director general d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, les quals han estat aprovades.

Els membres del Comitè Europeu de les Regions han participat en un debat sobre la Política Agrícola Comuna on Xesca Ramis ha intervingut subratllant que "la PAC ha de tenir en compte a través dels seus instruments de suport, els factors de desenvolupament agrari relacionats amb les limitacions naturals i específiques de les regions insulars". També ha destacat que "la futura PAC ha de fer-se ressò de les recents reivindicacions del sector i garantir que l'activitat agrària pugui desenvolupar-se en condicions de viabilitat en tots els territoris de la Unió Europea, obtenint uns rendiments adequats per a tots els que participen en la cadena de producció".

Aquest projecte de dictamen s'emmarca dins la previsió per l'any 2025 de la presentació d'una nova proposta legislativa sobre la política agrària comuna després de 2027. Un dels temes que aborda aquest projecte de dictamen és la redistribució justa de l'ajuda a la renda, la qual és crucial per a mantenir l'activitat agrícola en totes les zones geogràfiques, alentir l'abandonament de terres i la despoblació rural, abordar els reptes a llarg termini com el manteniment de l'ocupació en les zones rurals remotes, i fer costat als sectors i les pràctiques d'explotació agrícola que preserven els mitjans de subsistència i els paisatges.

D'una altra banda, s'ha aprovat una esmena del Govern al dictamen sobre el Pacte Verd Mundial amb l'harmonització dels marcs mundials sobre el canvi climàtic, la biodiversitat i el desenvolupament sostenible, la qual insta els governs nacionals a avaluar i valorar la càrrega administrativa imposada i proposar una simplificació pels governs subregionals. Aquesta esmena ha estat proposada pel director general d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic.

Aquest projecte de dictamen reitera el paper crucial que les ciutats i regions exerceixen a l'hora d'aconseguir els objectius mundials en matèria de lluita contra la pèrdua de biodiversitat, canvi climàtic, contaminació, degradació de les terres i desenvolupament sostenible, així com el seu paper fonamental a l'hora de fer més accessibles les decisions i recomanacions de les Nacions Unides a la ciutadania.

Els Estats de la UE es van comprometre a aconseguir la neutralitat climàtica d'aquí a 2050, complint els compromisos assumits en el marc de l'Acord internacional de París. El Pacte Verd Europeu, posat en marxa per la Comissió Europea, és un paquet d'iniciatives polítiques l'objectiu de les quals és situar a la UE en el camí cap a una transició ecològica, amb l'objectiu últim d'aconseguir la neutralitat climàtica d'aquí a 2050.