26 d’octubre 2021 <10aL>Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica

Vicepresidència impulsa un pla d’accions per fomentar les vocacions tecnològiques entre les nines i joves de les Illes Balears NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Vicepresidència impulsa un pla d’accions per fomentar les vocacions tecnològiques entre les nines i joves de les Illes Balears

El vicepresident Yllanes assegura que la diversificació econòmica de la nostra comunitat i la innovació tecnològica que comporta «no poden prescindir del talent de les dones», en la inauguració de la jornada Ciència i Tecnologia en Femení

El vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha donat la benvinguda aquest matí als participants de la jornada Ciència i Tecnologia en Femení, organitzada per la Direcció General d’Innovació a través de la Fundació Bit. La trobada s’ha celebrat en paral·lel al ParcBit de Mallorca i al CentreBit de Menorca, i està dirigida a promoure vocacions STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) entre l’alumnat de 3r d’ESO.

«La diversificació econòmica s’ha de fer amb perspectiva de gènere, de manera inclusiva i fent partícip al conjunt de la població», ha assegurat el vicepresident Yllanes, «per això hem d’actuar des de l’arrel, començant per l’educació i fent polítiques per potenciar la vocació tecnològica de les nines i les joves. La ciència, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques són també treballs per a les dones del present. Des de les institucions treballam en accions per empoderar les nines, perquè puguin decidir sense prejudicis on i com desenvolupar el seu talent i la seva carrera educativa i laboral. Aquestes jornades serviran per avançar en aquests objectius».

Biaix de gènere al sector tecnològic

Aquesta activitat està inclosa dins el Pla d’acció que impulsa la Vicepresidència a través de la Direcció General d’Innovació, per fomentar les vocacions tecnològiques entre les nines i les joves, cridar la seva atenció per les carreres STEM i donar visibilitat a les dones tecnològiques de les Illes Balears. Un programa que contempla un seguit d’activitats a realitzar durant l’any 2021, que s’insereixen dins el Pla de Ciència, Tecnologia i Innovació de les Illes Balears 2018-2022, amb la intenció de fer front al biaix de gènere que pateix el sector tecnològic.

Encara que les dones són la meitat de la població, només representen el 25 % de les professions STEM en el conjunt de la Unió Europea, segons dades d’Eurostat. A l’Estat espanyol, la situació no és molt més encoratjadora: les dones representen el 25 % de les matrícules en estudis d’enginyeria i arquitectura, per exemple, i representen el 40 % dels investigadors en actiu. Aquesta bretxa de gènere també es tradueix en una major distància salarial entre homes i dones, en no accedir elles a professions més demandades i qualificades. S’estima que actualment el 45 % dels llocs de treball estan relacionats amb l’entorn digital i que a Europa hi ha una escassetat de gairebé 900.000 professionals del sector TIC.

Aquestes xifres són resultat d’unes determinats condicionants socials, també estudiats, i que indiquen que la majoria de les nines s’interessen per les STEM entre els 10 i els 12 anys, però comencen a perdre l’interès als 15, arribant al valor més baix entre els 17 i els 19 anys. A primària les nines tenen confiança en programar, però després s’interessen més per la resolució concreta de problemes reals que no per la tecnologia abstracta, alhora que es decanten per qüestions més de caire social. Tampoc ajuda el fet que no existeixen massa referents de nines ni dones STEM ni en sèries ni en pel·lícules, així com el pes de certs estereotips socials que fan que les famílies fomentin més l’estudi de carreres tècniques en els nins que en les nines.

Pla d’acció

El Pla d’acció dissenyat des de la Direcció General d’Innovació, a través de la Fundació Bit, contempla activitats de conscienciació a través de xerrades amb dones científiques i tecnològiques que puguin servir d’inspiració, com la que s’ha celebrat avui. O les jornades que tindran lloc el 2 de novembre sobre «Aplicacions i biaixos de la intel·ligència artificial», i el 9 de novembre, dedicada a «La creació i el mercat dels videojocs».

També es treballarà amb el món educatiu, recopilant material didàctic divulgatiu i creant un repositori adreçat a professors i famílies que inclourà vídeos motivacionals a partir d’experiències d’altres joves, eines per ajudar a programar, exercicis pràctics, tallers de capacitació... recursos que es poden consultar en la plataforma Flipboard (https://flipboard.com/@FundacioBit) per donar a conèixer a pares i mares la importància d’aquestes matèries en l’educació i el futur de les seves filles.

La difusió és fonamental i, per això, durant el mes de novembre s’engegarà la campanya de comunicació «Jo vaig ser una nina STEM», per fomentar les vocacions tecnològiques entre les nines de les Illes Balears en edats entre els 12 i els 15 anys, amb la intenció de crear referents en els quals es puguin veure reflectides i contribuir a rompre estereotips de gènere sobre les professions STEM per aconseguir que hi hagi més dones TIC.

El Pla d’acció per al foment de vocacions tecnològiques entre les nines i les joves també té previst l’elaboració d’un informe sobre la visibilitat de les dones de les empreses tecnològiques de les Illes Balears.

Ciència i tecnologia en femení

El Pla d’actuacions també aprofita la col·laboració amb l’Associació de Parcs Tecnològics d’Espanya (APTE) amb el projecte «Ciencia y tecnología en Femenino», un projecte a nivell estatal en què 19 parcs tecnològics realitzen actuacions en paral·lel fomentant la incorporació femenina a la ciència amb accions de conscienciació.

La jornada que s’ha celebrat avui ha comptat amb les ponències de dues grans tecnòlogues de les Illes Balears: Alícia Sintes, amb una carrera d’àmbit internacional en física gravitacional, i Helena Costa, investigadora en genètica al San Raffaele Telethom Institute for Gene Therapy (SR-TIGET) a Milà, qui ha participat per reproducció en continu (streaming).

A continuació, els més de 300 alumnes assistents de diferents instituts de Mallorca i Menorca han pogut participar en tres activitats: una visita a l’exposició «Ciència i Tecnologia en Femení», que enguany celebra la seva quarta edició. També s’ha organitzat un taller de robòtica i ODS (objectius de desenvolupament sostenible) per reflexionar sobre les energies renovables i com podem fer les nostres ciutats i comunitats més sostenibles, a partir de la construcció d’un molí de vent. Finalment, els alumnes han realitzat un taller per dissenyar una proposta de projecte que serveixi com a solució per millorar la igualtat de gènere. Les dues propostes amb major puntuació participaran a la final de tots els parcs tecnològics de l’Associació de Parcs Científics i Tecnològics d’Espanya (APTE), que se celebrarà a Madrid l’abril del 2022.

És la primera vegada que el ParcBit participa en aquesta iniciativa Ciència i Tecnologia en Femení, que ja ha celebrat la quarta edició a nivell nacional. Aquest projecte ha estat analitzat des del punt de vista científic, i els resultats d’aquesta anàlisi s’han publicat en format d’article científic (paper) en una de les revistes científiques d’aquest àmbit més prestigioses: el Journal of Gender Studies. En aquest article, elaborat entre APTE i les universitats de Màlaga i Feevale (Brasil), es destaca que es tracta d’un programa que cobreix tots els aspectes de la bretxa de gènere en les STEM que organismes com l’ONU o la Comissió Europea recomanen treballar. Es tracta d’un nou al·licient per continuar desenvolupant aquesta iniciativa amb la ferma convicció que des dels parcs científics i tecnològics espanyols s’està contribuint a reduir la bretxa de gènere en l’àmbit STEM.