18 juny 2024 Conselleria de Presidència i Administracions Públiques

El Govern planteja al govern central dotar les policies locals de formació específica en matèria de bandes juvenils NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Govern planteja al govern central dotar les policies locals de formació específica en matèria de bandes juvenils

El director general d'Emergències i Interior proposa al delegat del govern actuacions de millora en la coordinació i traspàs d’informació entre cossos policials

El director general d’Emergències i Interior del Govern de les Illes Balears, Sebastià Sureda, ha mantingut avui una reunió amb el delegat del govern central, Alfonso Rodríguez Badal, amb l’objectiu d’establir les possibles sinergies de col·laboració entre el Cos Nacional de Policia, la Guàrdia Civil i els cossos de policia local de Palma, Inca i Manacor enfront l’augment de bandes juvenils. A més, ha plantejat l’elaboració d’un acord marc específic entre Delegació del Govern i els ajuntaments per a la participació de la Policial Local en l’exercici de les funcions de Policia Judicial en matèria de menors d’edat relacionats amb delictes lleus i menys greus. A la reunió també hi han estat presents, per part del Govern, el director de l’Institut de Seguretat Pública de les Illes Balears (ISPIB), Vicenç Martorell, i el coordinador del servei de Policia Tutor a les Illes Balears, Rafel Covas, i per part de Delegació del Govern, el secretari general, Ramón Morey, i representants del CNP.

Atenent la problemàtica de les bandes juvenils a Palma i, també, a municipis com Inca i Manacor, i en base al fet que la Policia Local té competències en la prevenció de conductes de risc social que amenacen els menors d’edat, Sureda ha plantejat a Rodríguez Badal que experts del CNP i Guàrdia Civil puguin impartir formació específica sobre aquesta matèria als agents que exerceixen el servei de Policia Tutor de Palma, Manacor, Inca, Calvià, Marratxí i Llucmajor.

També ha proposat agilitzar els canals de comunicació entre els cossos d’aquests municipis, el CNP i la Guàrdia Civil a l’hora de traspassar informació sobre aquesta problemàtica. Tot això permetria comptar amb informació clau per a la prevenció i detecció de membres de bandes en les xerrades dels policies tutors als centres educatius. Cal tenir present que a Palma, des d’aquest curs, el servei de Policia Tutor treballa en coordinació amb el CNP i la Guàrdia Civil traspassant informació d’aquestes bandes.

Funcions de Policia Judicial

El director general d’Emergències i Interior ha plantejat igualment un acord específic per a la creació d’Equips Municipals Especialitzats en Menors, segons estipula el conveni marc entre el Ministeri d’Interior i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) de 20 de febrer de 2007 i, també, la instrucció 1/2017 de la Secretaria d’Estat de Seguretat, que preveu l’especialització en matèria de menors d’aquelles policies locals pertanyents a municipis que hagin subscrit un acord específic amb el ministeri perquè una part del cos pugui exercir les funcions de Policia Judicial.

Cal tenir en compte que des de fa més de 20 anys existeixen a les Balears cossos de Policia Local que realitzen a diari tasques relacionades amb menors d’edat des dels serveis de Policia Tutor, sempre dins el seu marc competencial.

Cada vegada són més les famílies i centres educatius que confien en la figura de l'agent tutor per a resoldre conflictes amb menors d'edat implicats. També aquests agents solen realitzar seguiments dels diferents casos en els quals treballen i mantenen un contacte estret amb els progenitors, docents, i fins i tot amb els menors si es dona el cas. L’objectiu de la proposta consisteix en resoldre el problema que sorgeix a l'hora de practicar diligències policials de recerca, com ara exploracions de menors d'edat, de testimonis de possibles fets delictius, o fins i tot la recollida d'una simple denúncia o compareixença per la simple confiança que dipositen els pares i les mares en els agents tutors i tutores.