torna

Detall de la notícia

Imatge 5276321

L'Equip de Suport d'Atenció Domiciliària (ESAD) amplia l'atenció presencial a 365 dies l'any

L’Equip de Suport d’Atenció Domiciliària (ESAD) augmenta la cobertura de les cures pal·liatives a 365 dies l’any, amb l’ampliació de l’atenció presencial els caps de setmana i l’atenció telefònica en horari nocturn. Aquesta iniciativa permet augmentar la qualitat assistencial dels pacients inclosos en el programa amb una millora de la continuïtat, perfeccionament en el seguiment i adequació de la resposta assistencial que necessiten.

Actualment, l’horari d’atenció de l’ESAD és de dilluns a divendres, de 8 a 20 h. Amb aquesta millora, la cobertura s’amplia als caps de setmana (dissabtes, diumenges i festius) en el mateix horari. A més, un professional de l’ESAD estarà de guàrdia telefònica en horari nocturn (de 20 a 8 h), a la disposició del 061 i els SUAP i PAC per a l’assessorament dels casos comunicats.

Així ho han explicat aquest dimecres la presidenta del Govern, Francina Armengol, i la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, durant una visita al servei. La presidenta ha defensat que s’arriba a aquesta «cobertura total, absolutament necessària» a través «d’un reforç molt ampli de l’equip» perquè és una mesura vinculada a l’estratègia del Govern de «reforçar tots els equips de cures pal·liatives», que passa també pel desplegament de la llei de mort digna i del Pla de Cronicitat de les Illes Balears. Armengol també ha agraït al personal del servei i d’Atenció Primària «la feina excel·lent d’un personal excel·lent» i ha reivindicat unes tasques fonamentals dirigides a «persones que en molts de casos estan enfrontant el final de la seva vida i a donar suport molt directe a la família dels pacients».

Per fer efectiva l’ampliació, s’hi afegeix un nou equip, que així suma un total de vuit equips assistencials formats per metge i infermera, a més d’un auxiliar administratiu i un psicòleg. El 2021 es van atendre 1.424 pacients, un 3 % més que els atesos abans de la pandèmia. La mitjana d’edat és de 76 anys, el 54 % són homes i el 46 %, dones; un 77 % són pacients oncològics i un 23 %, no oncològics.

L’ESAD se situa a la Unitat Bàsica de Salut (UBS) Es Molinar i depèn d’Atenció Primària de Mallorca. Fa vint-i-tres anys que procura cures pal·liatives específiques a domicili als pacients que ho necessiten —i als seus familiars i a les persones cuidadores— i fa costat als equips d’atenció primària referents de cada pacient. El perfil del pacient que l’ESAD atén és principalment el que requereix cures pal·liatives (siguin oncològics o no), tot i que també poden atendre casos de pacients que no són pròpiament pal·liatius, però que són d’abordatge complex en l’àmbit domiciliari.