torna

Detall de la notícia

Imatge 5274716

Les Illes Balears recuperen aquest estiu l'acollida d'infants sahrauís i mantenen el compromís amb aquest poble, al qual destinen 235.000 €

\ 200.000 € són per millorar la vida de 15.000 persones refugiades als campaments de Tindouf i per al programa ‘Vacances en Pau’


\ 35.000 € són per al projecte «Madrassa 2022», d’Escola en Pau, que facilitarà aquest estiu l’acollida de nou infants, als quals es permetrà el dret a l’educacióEl Consell de Govern ha autoritzat la Conselleria d’Afers Socials i Esports a atorgar una subvenció nominativa a favor de l’Associació d’Amics del Poble Sahrauí, per un import de 200.000 euros, per poder mantenir el projecte denominat «Millora de les condicions de vida de la població refugiada als campaments de refugiats sahrauís de Tindouf», que beneficiarà 15.000 persones.

El projecte, que té un cost total de 215.000 euros, és la continuació d’una iniciativa que l’entitat du a terme des del 1987, que compta amb el suport de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD) i que s’articula en quatre eixos principals: el programa Vacances en Pau; suport al sistema de salut de la República Àrab Sahrauí Democràtica (que enguany atendrà directament més de 15.000 persones refugiades), i activitats en la campanya de sensibilització, incidència política i mobilització social de la població balear envers el conflicte sahrauí.

Retorn del programa Vacances en Pau, en el 35è aniversari

Enguany, de fet, és el 35è aniversari del programa Vacances en Pau a la comunitat autònoma i és el primer any que es reprèn després de la pandèmia de la COVID-19, que ha provocat la suspensió durant dos anys consecutius (2020 i 2021) del desplaçament dels infants sahrauís per trobar-se amb les seves famílies d’acollida de les Illes Balears i de tot l’Estat espanyol. Tant és així que aquest projecte de millora de la salut i la qualitat de vida dels infants sahrauís als campaments de refugiats es va haver de dur a terme en els mateixos campaments.

Així, aquest 2022 hi ha previst que siguin 50 les famílies acollidores del programa Vacances en Pau a les Illes Balears, de manera que seran 50 nines i nins de vuit i nou anys procedents dels campaments de refugiats sahrauís de Tindouf (Algèria) els qui vindran a passar dos mesos d’estiu arreu de la nostra comunitat.

El Govern de les Illes Balears considera la cooperació amb Tindouf una prioritat històrica de la política balear. La població sahrauí concentrada des del 1975 als campaments de refugiats a la regió de Tindouf continua patint una crisi crònica amb greus dificultats humanitàries i que només aconsegueix sobreviure gràcies a les donacions externes.

L’entitat Associació d’Amics del Poble Sahrauí de les Illes Balears és una organització no governamental sense ànim de lucre que des de l’any 1987 treballa per promoure el coneixement a les Illes Balears de la situació que viu el poble sahrauí, afavorir vincles d’amistat entre la població balear i la sahrauí, i desenvolupar projectes en els camps de refugiats de Tindouf que permetin millorar les condicions de vida dels refugiats i refugiades sahrauís que hi resideixen.

D’altra banda, la Conselleria d’Afers Socials i Esports atorga també una subvenció nominativa a l’entitat Escola en Pau, per un import de 35.000 euros, per al projecte «Madrassa», que consisteix en l’acolliment solidari d’infants i joves procedents del camps de refugiats sahrauís per part de famílies residents a les Illes Balears per tal que puguin accedir al seu dret a l’educació en circumstàncies i qualitat adequades, de manera que en un futur la seva formació repercuteixi en benefici de les seves famílies i del seu poble. Enguany seran nou els infants acollits.

Els estudiants fan una formació reglada i adquireixen coneixement acadèmics que possibiliten una millora de qualitat de la família d’origen, així com una millora personal, poder accedir a béns de primera necessitat i altres recursos. Assisteixen setmanalment a classes de llengua i cultura àrab per tal de no perdre les seves arrels familiars, culturals i lingüístiques.

L’entitat Escola en Pau és una organització no governamental sense ànim de lucre que, des del 2002, s’ha consolidat en aquest projecte d’acollida per fomentar l’educació dels infants i joves sahrauís que viuen en els camps de refugiats de Tindouf i que compta amb el suport total de l’administració sahrauí. Va ser la primera entitat a tot l’Estat espanyol a iniciar aquest tipus de projectes i és el model de referència per a entitats de nova creació en altres comunitats autònomes que fan projectes similars.