torna

Detall de la notícia

Imatge 5253250

L'afiliació d'abril assoleix un nou màxim històric i se situa en 518.282 persones ocupades, un 20 % més que fa un any

\ La presidenta del Govern afirma que estam davant l’inici d’una temporada que serà de recuperació econòmica plena i de generació d’ingressos clau per superar una fase d’incertesa

\ L’atur cau un 48 % interanual i se situa en 41.915 persones desocupades, amb una taxa d’atur del 7,5 %

 

El mes d’abril ha deixat unes dades d’afiliació i atur que mostren un clar avançament de la temporada turística, amb un total de 518.282 persones afiliades, la qual cosa suposa un màxim en la sèrie històrica per a aquest mes a les Illes Balears i representa un increment de 87.256 noves afiliacions (20,2 %) respecte de fa un any. Així ho ha explicat avui la presidenta del Govern, Francina Armengol, que, acompanyada del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha ofert les dades de conjuntura laboral relatives al mes passat.

Armengol ha indicat que les dades laborals d’abril —juntament amb altres indicadors turístics i econòmics— permeten afirmar que les Illes es troben «davant un inici de temporada que serà de recuperació econòmica plena i ens permetrà aconseguir màxims històrics de persones fent feina. Ens permetrà també generar ingressos clau perquè les nostres empreses, autònoms i autònomes superin definitivament una fase de tres anys marcada per la incertesa».

Respecte al mes anterior, l’afiliació també creix de manera important, en 50.962 persones afiliades (10,9 %), i significa que una de cada quatre noves afiliacions registrades a Espanya s’ha produït a les Illes Balears.

A més de liderar la generació d’ocupació a Espanya, les Illes Balears també són capdavanteres en la creació d’ocupació de qualitat. La nova reforma laboral ja està traslladant amb molta força la contractació indefinida, fins al punt que a les Illes Balears 8 de cada 10 nous contractes del mes d’abril s’han registrat com a indefinits. Cal destacar que, només fa un any, el percentatge de contractació indefinida era sols del 19 %. En aquest sentit, la presidenta Armengol ha remarcat que «arribam a un escenari millor que el de 2019: no és només que recuperam l’ocupació prèvia, i se n’ha creat més; és que les reformes en el mercat laboral, les inversions en formació, l’esforç per millorar la qualitat de l’ocupació i de l’oferta en sectors clau com el turisme, ens ha permès estar liderant la creació d’ocupació de qualitat a Espanya», ha indicat.

L’atur cau un 48 %, 40.151 desocupats menys que fa un any

El mes d’abril va registrar 41.915 persones desocupades, la qual cosa suposa una caiguda del 48 % respecte de fa un any, (40.151 desocupats menys, la major reducció de tot Espanya, on l’atur cau gairebé la meitat, un 22 %). A més, si es compara amb 2019, l’atur ja se situa un 6,3 % per davall del mes d’abril d’aquell any prepandèmic.

El registre de desocupats també ha reflectit una caiguda important respecte del mes de març, la qual cosa confirma el llançament de la temporada turística. Així, la caiguda intermensual ha estat del 15,3 % i de 7.575 persones desocupades menys.

Així doncs, la taxa d’atur administratiu continua reduint-se i se situa en el 7,5 % en el mes d’abril, davant el 13 % estatal. Es tracta de la taxa d’atur més baixa d’un mes d’abril des de 2007, i la tercera menor de la sèrie històrica.