torna

Detall de la notícia

Imatge 5253098

L'afiliació a les Illes continua registrant màxims històrics, amb un desembre que acaba amb 440.608 afiliats, un 5,5% més que en el 2020

L’atur de desembre, el més baix de la darrera dècada en un mes de dembre, deixa un registre de 55.974 persones desocupades, un 33,6 menys que fa un any

L’evolució del mercat de treball continua reflectint clars signes de recuperació econòmica en el mes de desembre, que ha registrat un màxim històric de persones afiliades (440.608, un 5,5% més que les registrades en desembre de 2020) i una caiguda de l’atur interanual del 33,6%, amb 55.974 persones desocupades, la xifra més baixa d’atur d’un de desembre de la darrera dècada.

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela ha presentat avui les dades del mercat laboral relatives a desembre, acompanyat del director general de Model Econòmic i Ocupació, Llorenç Pou. Negueruela ha ressaltat que més enllà de les especulacions que es puguin fer sobre el comportament del mercat de treball, “les xifres són les que són” i mes a mes demostren que “no son dolentes sinó que són les millors del país”, gracies al procés de protecció més intens del mercat laboral, que mai s’havia fet abans, i que establint un escut de protecció “no només s’ha sortit de la crisi en dos anys, sinó que ja estam millor que abans”.

Tot plegat, la taxa d’atur administratiu s’ha situat en l’11’3% en el mes de desembre, la taxa més baixa de les Illes Balears en els darrers 10 anys. A més, aquest indicador se situa per sota de la mitjana nacional, un 13,5%.

Balanç 2021

Les Illes Balears han liderat el creixement de l’ocupació i la reducció de l’atur en el 2021. Si bé durant el primer semestre encara es registraven dades de recuperació més pausada (per les mesures de contenció adoptades i perquè en la primera part de 2020 encara no havia esclatat la pandèmia), en el segon semestre s’ha generat una recuperació molt més intensa que en el conjunt de l’Estat, que “encara continuarà durant 2022, perquè hi ha marge de seguir creixent”.

En un balanç de 2021, el conseller ha indicat que 2021 ha estat un any de recuperació laboral i econòmica, amb una afiliació mitjana de 475.000 persones durant els 12 mesos, el que suposa un increment del 27% sobre el conjunt de 2020. També l’atur ha reflectit un descens important en termes de mitjana anual, de 66.618 persones, la mitjana més baixa del conjunt del país.

ERTOS, en descens

El nombre de persones en ERTO s’ha tornat a reduir i ja se situa en 5.955 persones. Es un descens de gairebé 3.000 persones respecte a l’anterior dada coneguda del mes d’octubre, que continua marcant la tendència de reducció de persones en expedients de regulació a causa del COVID, i de la seva progressiva incorporació en el mercat de treball.

El turisme, gairebé en nivells de 2019

Finalment, el conseller ha apuntat que atenent a les dades de Frontur també publicades avui, les Illes Balears acumulen el major nombre de visitants registrats des de gener fins a novembre. En concret, l’acumulat de persones arribades és de 8,5 milions de visites, de les quals 6,2 milions tenen procedència internacional, i la resta, nacional.

En el mes de novembre, les Illes han registrat 230.000 turistes nacionals i internacionals, el que suposa ja un 81,3% respecte a les dades de 2019.