torna

Detall de la notícia

Imatge 5078034

Armengol: «Les Balears serem el primer destí circular del món»

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha participat avui en un panel col·loqui organitzat per Exceltur, en el marc de la fira turística FITUR, en què s’ha abordat la realitat de la cooperació publicoprivada en la gestió del turisme. Durant la seva intervenció, la presidenta ha explicat que la nova llei turística de les Balears, presentada ahir, posarà les bases per convertir l’arxipèlag en una destinació circular i que implicarà importants millores per a la qualitat del treball. Tal com ha afirmat, la nova normativa “ajudarà les empreses del sector, que ja són líders en competitivitat, a ser també referents en dues vessants més: la social i la mediambiental”. La presidenta ha indicat que, d’una banda, la llei “posa en valor els treballadors del sector, amb mesures com la que obliga a substituir tots els llits per llits elevables”, i de l’altra cerca millorar “la relació del turisme amb el resident i amb el territori que acull aquest turisme”.

En aquest sentit, la presidenta ha dit que “les Balears seran el primer destí circular del món”. Amb la nova llei, les empreses hauran de tenir un pla de circularitat, avaluar la gestió que fan dels recursos, com és el cas de l’energia i l’aigua, i fer ús de sistemes més sostenibles mediambientalment, com és el cas de la substitució de les calderes de fuel per altres calderes amb sistemes més eficients. A més a més, la presidenta ha recordat que totes aquestes mesures es duran a terme amb el “suport a través dels fons europeus” i ha afirmat que es repartiran directament a les empreses 55 milions d’aquests fons per tal d’ajudar-les a fer realitat aquests canvis. Tot això, ha dit la presidenta, situarà les Balears com a líders. “Esperem que altres destins se sumin a la iniciativa”, ha conclòs la presidenta.

Armengol ha defensat la col·laboració i el diàleg com els motors per aconseguir la transformació del model econòmic de les Illes Balears i ha posat per exemple la gestió duta a terme durant la pandèmia: “mai com avui s’havia traçat un escut social com aquest que ha permès que ja estem parlant de recuperació, quan encara vivim en pandèmia. La fórmula per aconseguir-ho és el pacte, és l’acord”. La presidenta ha parlat també sobre la gestió duta a terme a les Balears, on a través de l’acord publicoprivat s’han pactat qüestions com el destí de les ajudes o els projectes que es finançaran amb fons europeus. Així mateix, la presidenta ha recordat que ja hi ha 67 milions distribuïts dels fons destinats al turisme.

El col·loqui, el qual ha duit per títol «Realment cooperam? Nova governança turística publicoprivada», també ha comptat amb la participació del president de la Junta d’Andalusia, Juan Manuel Moreno; el president del Govern de Canàries, Ángel Víctor Torres; el president d’Air Nostrum, Carlos Bertomeu, i el president de Palladium Hotel Group, Abel Matutes. El vicepresident executiu d’Exceltur, José Luis Zoreda, ha moderat el col·loqui.