torna

Detall de la notícia

Imatge 5076440

El Govern inicia el procés per internalitzar els serveis informatius de la radiotelevisió pública IB3

L’Executiu crea un grup de treball amb direcció i treballadors per desenvolupar la internalització segons acabin els contractes actuals

La transformació dels serveis informatius s’inclou dins el model de futur de la radiotelevisió pública com servei públic essencial

El Govern de les Illes Balears inicia el procés per internalitzar els serveis informatius de la radiotelevisió pública IB3 i crea una comissió de treball conjunta entre Govern, direcció de l’ens i comitè d’empresa per desenvolupar-lo en els pròxims mesos. Aquesta transformació dels serveis informatius s’inclou dins la transició cap a un model de servei públic adaptat al futur com a eina essencial per a la societat.

La internalització serà efectiva una vegada vagin acabant els cinc contractes (suport tècnic, operació tècnica a la ràdio, operació tècnica a la televisió, explotació d'estudis i, el de més volum, el de producció de continguts informatius) que actualment externalitzen la producció dels serveis informatius, els quals tenen una finalització prevista entre finals d’enguany i l’1 de febrer del 2023 el darrer d’ells.

Aquests grans contractes d’IB3 actualment externalitzats integren prop de 350 treballadors i treballadores, els quals seran subrogats conforme acabin les contractes i passaran a formar part del personal propi de la Comunitat Autònoma com a empleats indefinits no fixes fins que l’ens públic convoqui una oferta d’ocupació pública.

Aquesta decisió presa pel Govern de les Illes Balears té com a objectiu garantir en el futur aquest servei públic independent i de qualitat, un camí que ja s’havia iniciat amb mesures com modificar la llei perquè el director general de l’ens no canviés cada quatre anys segons el Govern de torn, aportant independència. La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha anunciat la internalització als representants del comitè d’empresa dels serveis informatius, en una reunió que han mantingut amb el vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido, la consellera d’Afers Socials i Esports, Fina Santiago, i el director general d’IB3, Andreu Manresa.

L’Executiu vol ressaltar que la internalització i transformació dels serveis informatius d’IB3 posa les bases de la radiotelevisió pública del futur, propera, independent, de qualitat i aportant estabilitat i millors condicions laborals. «Avui començam un procés», ha afirmat la presidenta Armengol, «que és una bona notícia» perquè «posam molt en valor l’existència de la radiotelevisió pública de la nostra Comunitat, un servei públic absolutament necessari per a la nostra ciutadania perquè és garantia de la informació veraç, objectiva i independent, que aporta en el procés de normalització lingüística i que és un suport a un sector fonamental com és l’audiovisual».

La presidenta ha definit els serveis informatius com «l’ànima» de la radiotelevisió pública i ha assegurat que, al Govern, «tenim molt clar que els continguts que es treballen a IB3 els fan persones i les condicions de les persones que treballen per a l’Administració pública són un fet rellevant», motiu pel qual no s’ha fet cap retallada en el pressupost malgrat la crisi de la COVID-19 i fins i tot, el 2020 es van incorporar al pressupost 2 milions d’euros per millorar les condicions laborals dels treballadors i treballadores, gràcies a un acord en el Parlament entre grups del PSIB-PSOE, Unides Podem, Més per Mallorca, El PI i Més per Menorca.

Fent referència als ERO que es van llançar als serveis informatius d’IB3 durant la passada crisi, Armengol ha afirmat que «per a aquest Govern el capital humà és fonamental, com també ho és fugir de la precarietat laboral». En aquest sentit, la presidenta ha agraït a la plantilla «la paciència i la reivindicació activa» per arribar a iniciar aquest procés, que ara continuarà a través d’una comissió de treball formada pel Govern, IB3 i representants dels treballadors i treballadores i que durant els pròxims mesos ha de servir per la transformació de l’ens cap al futur. La consellera Mercedes Garrido ha demanat ja compareixença en seu parlamentària per explicar el procés que ara comença.