torna

Detall de la notícia

Imatge 4785092

El portaveu del Govern, Iago Negueruela, es reuneix amb l'ambaixador britànic a Espanya i amb els presidents d'Eivissa i Formentera per parlar de la reactivació econòmica

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball també ha mantingut trobades de feina amb representants empresarials de les dues illes per informar sobre les ajudes directes a les quals optaran

El portaveu del Govern i conseller de Model econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, s’ha reunit avui dimecres amb l’ambaixador britànic, Hugh Elliot, i el president del Consell d’Evissa, Vicent Marí, a la seu de la institució insular.

Durant la trobada, a la qual també hi han assistit la directora general de Turisme del Govern, Rosana Morillo, la vicecònsol britànica a les Illes Balears, Lucy Gorman i el director insular de Turisme, Juan Miquel Costa, s’ha analitzat la situació sanitària i la seva incidència en l’obertura progressiva del sector turístic en vista a la temporada. En aquest sentit, tant Negueruela com Marí han insistit en demanar que les autoritats britàniques introdueixin el factor subnacional a l’hora d’autoritzar els ciutadans del Regne Unit a viatjar a l’estranger i considerin la incidència de la COVID-19 illa per illa i de manera independentment a la resta d’Espanya.

L’ambaixador ha assegurat que la col·laboració entre les institucions implicades és constant i fluïda i que s’estudiarà aquesta petició de les autoritats de les Illes. Elliot ha valorat molt positivament i ha agraït els esforços del Govern i els ciutadans de les Balears per contenir la pandèmia afirmant que “els sacrificis són una inversió”.

Prèviament, Negueruela i Marí s’han reunit per analitzar les restriccions del Govern per gestionar la crisi sanitària que encara ens afecta i la possible flexibilització de les mateixes, sempre que la incidència de la malaltia ho permeti i comptant amb l’opinió dels experts.

Al migdia, el portaveu de l’Executiu autonòmic s’ha desplaçat a Formentera per mantenir reunions de feina amb la presidenta del Consell, Alejandra Ferrer, i representants de les patronals per informar sobre les ajudes per valor de 855 milions d’euros que rebran les empreses de les Balears més afectades per la pandèmia. En aquest punt, Negueruela ha explicat que el Govern signarà en breu el conveni pertinent amb el Ministeri d’Hisenda en virtut del qual arribaran aquestes aportacions. El conseller també ha subratllat que s’està fent una feina prèvia per tal que la tramitació sigui el més àgil possible. També ha recordat que a més del catàleg d’activitats beneficiàries realitzat pel Govern d’Espanya, l’Executiu autonòmic té una marge per incorporar altres sectors especialment colpejats per la COVID i que es donaran a conèixer pròximament.

Davant els agents econòmics, i posteriorment en declaracions als mitjans, Negueruela i Ferrer han coincidit en col·laborar per establir un full de ruta de desescalada, a partir del final de l'Estat d'alarma, i implementar les mesures sanitàries que siguin necessàries al llarg de l’estiu, tot tenint en compte les característiques específiques de Formentera.

Ja a l’horabaixa, el conseller ha explicat als representants de PIMEEF i les seves entitats associades. que s’està ultimant la convocatòria de les esmentades ajudes estatals de 855 milions. Negueruela ha remarcat que en el marc de l’objectiu compartit de reactivar l’economia de les Illes el repte és “sortir junts i sortir tots” d’aquest moment complicat. En aquest sentit, tant el portaveu de l’Executiu com el president de PIMEEF, Alfonso Rojo, han observat que tota recuperació econòmica ha de tenir l’horitzó de salvar empreses i llocs de feina.

Pel que fa a les restriccions que afecten a sectors com la restauració, el conseller ha recordat que són decisions complexes però que s’estan demostrant eficaces a l’hora d’evitar contagis massius i per tant una major pressió hospitalària. Negueruela ha expressat la necessitat d’incidir en els esforços que institucions i empresaris fan per consensuar aquestes mesures.

Finalment, el conseller ha mantingut una trobada amb representats dels hotelers, restauradors i empresaris de l’oci nocturn que pertanyen a CAEB. Negueruela també ha explicat els detalls de la convocatòria dels ajuts que compensaran les pèrdues originades per la situació pandèmica i les restriccions que requereix la lluita contra la COVID.