torna

Detall de la notícia

Imatge 4647676

El Govern tanca amb el tercer sector un acord estratègic per garantir que 27.000 persones vulnerables es puguin acollir a polítiques d'ocupació en els propers tres anys

La presidenta Armengol defineix el full de ruta pactat com «un abans i un després» en les polítiques orientades a aquests col·lectius

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha presidit aquest dimecres la presentació de l’acord estratègic d’ocupació en el tercer sector, en el qual s’assegura un pressupost de 51,1 milions d’euros per establir polítiques d’ocupació en els propers tres anys, que beneficiaran al voltant de 27.000 persones procedents de diferents col·lectius vulnerables en el període de vigència de l’acord.

La presidenta, que ha participat en aquest acte acompanyada del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, i la consellera d’Afers Socials i Esports, Fina Santiago, ha plantejat als assistents de la reunió els principals objectius. Hi han assistit representants de totes les entitats del tercer sector, integrades en les agrupacions EAPN - Illes Balears per a la inclusió social i FOQUA, així com representants dels agents econòmics i socials de les Illes.

El document presentat avui incorpora diferents novetats que garanteixen un nou marc d’estabilitat a les entitats participants, que en un horitzó a tres anys vista podran planificar millor i a més llarg termini les seves polítiques d’ocupació, i integrar-les en els seus plans pluriennals.

L’acord inclou polítiques d’ocupació centrades en tres eixos: el manteniment i la creació de llocs de feina dels col·lectius més vulnerables, l’orientació i acompanyament laboral i la formació professional per a l’ocupació, amb un especial esment a la formació dual.

Per primera vegada, el document estratègic acorda posar en marxa la concertació social per als processos d’orientació laboral. Aquesta és una possibilitat prevista en la Llei de concertació social del 2018, aprovada pel Parlament; d’aquesta manera, les Illes Balears són pioneres a Espanya a l’hora d’establir aquest sistema de gestió per als processos d’orientació i acompanyament laboral dels col·lectius de persones vulnerables.

La presidenta ha assegurat que, en aquest sentit, es marca «un abans i un després» en les polítiques d’ocupació per a col·lectius vulnerables ja que no només es garanteix «un dret subjectiu» de les persones que accedeixin al servei d’orientació, sinó també «es permet estabilitzar plantilles i organitzar millor la feina» de les entitats que l’ofereixen.

Armengol ha valorat la feina conjunta duta a terme pel Govern i el tercer sector a l’hora d’arribar a un acord i ha reivindicat que «el diàleg social funciona» com a eina per trobar solucions com la presentada avui. A més, també ha posat en valor la tasca de les entitats del tercer sector, ja que la seva feina «ha estat sempre cabdal per arribar a persones vulnerables, especialment durant aquest darrer any».

El document estratègic també reconeix de forma explícita la importància i la preferència dels centres especials d’ocupació d’imprescindibilitat social com a eina d’integració laboral i social de les persones amb capacitats diferents. També s’acorda continuar impulsant la figura de les empreses d’inserció com a eina de millora de l’ocupabilitat i integració laboral de les persones en risc d’exclusió social.

Un altre punt destacat en el document és l’acord d’establir incentius econòmics i desenvolupar clàusules socials com a elements de reforç a l’assoliment d’una ocupació per a les persones procedents de col·lectius vulnerables. L’acord insisteix, d’altra banda, en la importància de continuar impulsant la formació dual per a l’ocupació per a col·lectius vulnerables com una eina de primer ordre per millorar la qualitat de l’ocupació de les persones beneficiàries.

Finalment, entre els aspectes per remarcar, també s’acorda continuar el procés d’innovació i d’integració de les diferents polítiques d’ocupació amb les polítiques socials, i reforçar la divulgació i la sensibilització de la tasca del tercer sector, posant en marxa campanyes de sensibilització.