torna

Detall de la notícia

Imatge 2595465

Les Illes Balears aconsegueixen augmentar en 7,3 milions el pressupost de les polítiques d'ocupació per a 2016 fins a arribar als 36,1 milions d'euros

La Conferència Sectorial d’Ocupació i Afers Laborals celebrada a Madrid ha resolt ampliar els fons que les Illes Balears destinen a polítiques d’ocupació per a 2016 en 7,3 milions d’euros més, el que suposa un 25,3% més que l’any anterior. D’aquesta manera, la Conselleria de Treball, Comerç i Indústria, a través del Servei d’Ocupació de les Illes Balears (SOIB), gestionarà un total de 36,1 milions d’euros adreçats a millorar la qualitat d’ocupació dels treballadors d’aquesta Comunitat, enfront dels 28,8 de 2015.

Aquesta és una de les principals conclusions que ha explicat el conseller Negueruela en acabar la reunió de la Conferència Sectorial, promoguda precisament per la Comunitat de les Illes Balears, juntament amb altres comunitats de signe progressista. Negueruela, que ha assistit a Madrid acompanyat del director general d’Ocupació i Economia, Llorenç Pou, ha mostrat la seva satisfacció per aquest increment pressupostari, “el més elevant en els darrers anys”. També ha exposat que aquest augment en les partides de polítiques d’ocupació per enguany es deu a què el SOIB ha demostrat un “alt grau d’eficàcia a l’hora de cobrir totes les demandes” del mercat, realitzant “convocatòries de qualitat que ha elaborat l’actual equip del SOIB”, i que permetrà “impulsar més mesures i ampliar els serveis d’ocupació”.

Segons el conseller de Treball, amb aquest increment el Govern central ha valorat l’eficàcia de leses noves polítiques de l’Executiu balear en matèria de polítiques actives com ara els programes “Garantia Juvenil” o “Visibles”, entre d’altres, per la qual cosa n’augmenta ara la dotació.

Malgrat l’increment dels recursos en polítiques d’ocupació, el conseller ha recordat que  les Illes encara estan lluny dels 55 milions que, per a polítiques d’ocupació, es gestionaven i que van ser retallats pel Govern de Rajoy l’any 2012, sense que s’hagin recuperat mai. Per això, Negueruela ha reclamat a l’Executiu central que retorni la totalitat dels fons que les Illes Balears gestionava per a millorar les condicions del seu mercat de treball.

Negueruela ha ressaltat la diferència de l’actual SOIB –que ha promogut convocatòries per a col·lectius com els aturats de llarga durada, els joves  desocupats, la formació professional per l’ocupació, enfront de les polítiques de l’anterior Govern, “basades en la inacció i en no executar fons destinats a polítiques actives”. En concret, el conseller ha explicat que l’any 2015 el PP va aprovar dues convocatòries per un import total de 2.600.000 d’euros de fons de Conferència Sectorial. En canvi, l’actual Govern, en un trimestre va resoldre les convocatòries anteriors, i alhora va aprovar noves convocatòries per un import global de  23.288.213 d’euros de fons de Conferència Sectorial, de fons de Garantia Juvenil i de fons del Programa Operatiu regional cofinançats per Europa en un 50%. Amb la gestió de totes aquestes mesures, l’actual Govern ha impedit que es perdessin 18.098.693 euros, garantint l’arribada d’aquests ingressos d’Europa i dels Pressuposts Generals de l’Estat.
 
Aturats de llarga durada

D’altra banda, a la reunió de Madrid també s’ha analitzat un projecte per atendre millor les necessitats dels aturats de llarga durada, en la redacció del qual hi ha intervingut la Conselleria de Treball. Aquest projecte, que s’ha aprovat avui permetrà millorar les condicions per a la inserció laboral de les persones aturades de llarga durada. El conseller Negueruela ha ressaltat que el Govern mantindrà el seu compromís cap a aquest col·lectiu (un dels més afectats per la crisi econòmica) per aconseguir que la sortida de la crisi sigui més equitativa i se’n pugui beneficiar el conjunt de la població treballadora.

Durant la reunió a Madrid, el conseller ha expressat que les mesures per a aturats de llarga durada aprovades han d’anar complementades d’un millor sistema de protecció econòmica per als treballadors desocupats, ja que el Govern central els va retallar d’una forma dràstica, i mai no s’han recuperat.