El Programa de Policia Tutor a les Illes Balears

A partir de l'any 2000 aproximadament, i després d'una reforma educativa important duta a terme a Espanya els anys 90, els centres escolars van tenir canvis importants, especialment els instituts d'educació secundària, en els quals l'edat d'inici en aquests centres començava als onze anys en lloc dels catorze del sistema anterior, i els recintes escolars tancaven les portes, quan amb el sistema educatiu anterior els alumnes entraven i sortien dels centres sota responsabilitat seva.

Tota aquesta reforma i els canvis en la societat mateixa afectaven també la convivència escolar, per la qual cosa l'any 2001 un institut del municipi de Pollença (Mallorca) sol·licità a l'ajuntament la creació d'un servei de la mateixa policia local que treballés juntament amb l'institut problemàtiques de resolució de conflictes i de millora de la convivència en el centre. A partir de l'any 2002 es va iniciar un projecte anomenat "Policia Tutor" amb unes funcions enfocades a resoldre conflictes que sorgissin en l'àmbit escolar utilitzant els mateixos recursos de la comunitat (policia, escoles, serveis socials, departaments de joventut, etc.).

Les funcions del servei de policia tutor fonamentalment estaven orientades a treballar contra el consum i el tràfic de drogues als voltants dels centres escolars, l'absentisme escolar, l'assetjament escolar, la conflictivitat entre alumnes, l'accés als instituts de persones alienes sense autorització, etc., i també participar en campanyes i xerrades preventives en els instituts per reduir problemàtiques que afectaven els menors d'edat, en definitiva, es tractava de formar i especialitzar agents de la policia local per exercir les tasques esmentades.

Després de l'èxit del Programa Policia Tutor, i a partir de l'any 2003, catorze municipis de Mallorca van implantar en els seus ajuntaments aquest servei fins a l'any 2009. A partir d'aquesta data, el Govern de les Illes Balears va crear un programa marc de policia tutor que pogués ser implantat a qualsevol municipi de les Illes i que servís de referència per als ajuntaments de la Comunitat Autònoma interessats a aplicar aquest servei de la policia local als seus centres escolars. També el govern va començar a organitzar cursos específics de formació en matèria de menors d'edat, a través de la seva escola d'administració pública, adreçats a policies locals amb l'objectiu de prestar aquest servei amb les garanties més grans i amb més qualitat, com a servei públic i de proximitat al ciutadà.

A partir de l'any 2010 diferents municipis de les Illes Balears es van adherir al Programa marc de policia tutor impulsat i coordinat per la Direcció General d'Interior fins a arribar al dia d'avui a 63 municipis dels 67 que formen la comunitat autònoma. D'aquesta manera, els objectius, les funcions, els protocols d'actuació i les campanyes preventives relacionades amb aquest programa són comuns i homogenis a pràcticament tots els municipis de les illes.