23 Conselleria de Presidència i Esports

 

La Conselleria de Presidència i Esports té funcions relacionades amb l'alta direcció del Govern i de suport al president de les Illes Balears, i les de relacions exteriors del Govern mitjançant les direccions generals de Relacions Europees, la de Cooperació i la de Joventut; també les relatives a la política social, mitjançant les direccions generals de Serveis Socials, la de Joventut, la de Menors i Família i l'Institut Balear de la Dona, i finalment les d'esport. En resum, gestiona competències relatives al suport al president, a les relacions exteriors, a la política social i a l'esport.

POLÍTICA EXTERIOR

La Conselleria de Presidència i Esports gestiona les relacions de les Illes Balears amb la Unió Europea, mitjançant la Direcció General de Relacions Europees i l'oficina de la Delegació del Govern de les Illes Balears a Brussel·les, que són les que coordinen les diferents actuacions sectorials a l'àmbit de la Unió Europea, per tal de potenciar la presència de la nostra comunitat en les instàncies europees.

Pel que fa a la representació institucional del Govern de les Illes Balears en matèria europea, aquesta s'ha de fer en diferents àmbits: davant les institucions i els òrgans de la Unió Europea (UE), com és el cas del Comitè de les Regions; davant el Govern espanyol, concretament davant el Ministeri d'Afers Exteriors i Cooperació i el Ministeri d'Administracions Públiques; i davant altres regions europees, ja sigui per mantenir relacions bilaterals o per participar en organismes que defensen els interessos de les regions, com és el cas de la Conferència de Regions Perifèriques i Marítimes d'Europa o de l'Assemblea de Regions Europees.

Quant a la coordinació interna del Govern en els assumptes europeus, aquesta requereix l'establiment de contactes directes amb les diferents conselleries del Govern.

A més, cal destacar que una de les qüestions que constitueix una prioritat per a la Direcció General de Relacions Europees i d'Entitats Jurídiques a l'hora de desenvolupar les seves funcions és la defensa de la insularitat en l'àmbit europeu.

 

 

 

POLÍTIQUES SOCIALS

El gruix competencial de la Conselleria de Presidència i Esports i s'emmarca dins l'àmbit de les polítiques socials.

Garantir la cohesió social, dins d'un marc d'oportunitats en igualtat de condicions, és el deure ineludible de qualsevol govern. Aquest concepte de cohesió social té un marcat caràcter transversal, i afecta camps tan heterogenis com l'ocupació, la salut, l'educació, l'accés a l'habitatge, la integració dels menys afavorits o la conciliació de la vida laboral i familiar, entre molts d'altres.

Amb els processos de descentralització de l'Estat autonòmic, de cada vegada el Govern ha anat assolint més quotes de decisió i, per tant, de responsabilitat sobre aquests temes. És aquesta responsabilitat la que ens obliga a definir amb claredat quins han de ser els principis rectors que inspiraran la nostra actuació, i quins els objectius a curt, mitjà i llarg termini. Es tracta, en definitiva, de definir el nostre model de societat de benestar.

Per tant, la política social d'aquest Govern es regirà pels principis d'afavorir la participació ciutadana i el debat social, lluitar contra totes les formes d'exclusió, vetllar per la correcta coordinació i integració dels recursos i serveis, i també per l'equitat de les polítiques i prestacions, amb una actuació eficient i amb vocació de millora continuada de la qualitat en la gestió dels recursos i serveis prestats, i per l'avaluació contínua de les accions i les mesures adoptades.

En resum, es pretén enfortir un model social per a les Illes Balears basat en la igualtat, la solidaritat, el progrés i la justícia social, i que aquest propiciï un desenvolupament harmònic i sostingut de la nostra societat, amb la finalitat que aquesta sigui capaç de respondre als vertiginosos i constants canvis socials, culturals i econòmics d'avui en dia. Aquest ha d'ésser el nostre principal objectiu.

La Conselleria de Presidència i Esports gestiona les competències relatives a la política social mitjançant dues seccions pressupostàries:

· 23 Conselleria de Presidència i Esports

· 73 Institut Balear de la Dona

La secció 73 no és objecte d'aquesta memòria, si bé a continuació es fa una petita relació de les principals actuacions que durà a terme durant l'exercici 2007

La Secció 73 - Institut Balear de la Dona gestiona el programa «Promoció, protecció i serveis per a la dona», i durà a terme, entre altres actuacions relatives a educació no sexista, dona i món laboral, programes de salut específics per a la dona, programes contra la violència que pateixen les dones, actuacions que facilitin la conciliació entre la vida familiar i la laboral, dona i pobresa, dona i esport, protecció jurídica de la dona, activitats culturals, etc.

A la secció 23 - Conselleria de Presidència i Esports, en relació amb les polítiques socials, es gestionen les actuacions relatives a la protecció i al foment de la integració i el foment de la participació social de la joventut, activitats i serveis per a la joventut, protecció i defensa dels drets dels menors, mesures judicials i prevenció del delicte relatius a menors infractors, família i unitats de convivència, serveis socials (protecció i acció social, i pensions i prestacions econòmiques), centres assistencials (guarderies i infraestructures sociosanitàries), mitjançant les direccions generals de Joventut, de l'Oficina de Defensa dels Drets del Menor, de Menors i Família i de Serveis Socials.

Serveis Socials

La Direcció General de Serveis Socials és l'òrgan competent per desenvolupar les competències que exerceix el Govern de les Illes Balears en matèria de serveis socials i seguretat social. Per això planificarà, desenvoluparà i coordinarà la política comuna de serveis socials al conjunt de les Illes Balears, i també farà el seguiment dels programes en matèria de serveis socials a l'àmbit autonòmic i els avaluarà. Es gestionen els programes següents en matèria de serveis socials:

313A01 Centres assistencials

313D01 Protecció i acció social

313I01 Planificació i ordenació social

314A01 Pensions i prestacions econòmiques.

 

Joventut

Pel que fa als pressuposts de la Direcció General de Joventut de 2007, s'ha de tenir en compte que l'any 2006 s'ha tancat amb l'acompliment dels objectius de redefinició del marc competencial i normatiu de les polítiques de joventut, d'acord amb les compromisos assolits pel Govern de les Illes Balears.

L'entrada en vigor dels traspàs de competències als consells insulars en matèria de joventut i lleure i l'aprovació de la Llei integral de la joventut obren un nou panorama dins la concepció de les polítiques per a joves. D'una banda, amb l'entrada de nous actors institucionals .els consells de Menorca, Eivissa i Formentera. com a protagonistes actius i principals de l'execució de les polítiques de joventut i lleure dins dels respectius àmbits territorials. I d'una altra, amb l'entrada en vigor de la primera llei de joventut de la nostra història autonòmica, que articula en un únic text, amb el màxim rang normatiu, tots els principis, els objectius i les línies d'actuació que han d'inspirar la política de joventut a les Illes Balears, des d'una perspectiva transversal i integral.

Un altre condicionat important pel que fa a la gestió de la Direcció General de Joventut dins l'any 2007 és la negativa del Consell Insular de Mallorca a assumir les competències que sí s'han transferit a la resta de consells insulars.

 

Família

 

Durant els darrers anys, el protagonisme de les famílies com a unitats bàsiques de la societat i com a marc natural per al suport emocional, material i financer essencial per al creixement i el desenvolupament dels seus membres, particularment dels infants, s'ha vist reconegut i impulsat amb la implantació d'un conjunt de polítiques i programes, a tots els àmbits, destinats a donar suport i a enfortir les famílies com a centres del desenvolupament social i a millorar-ne el benestar.

En aquest context, dins el marc de l'acció protectora dispensada a les famílies, la Conselleria de Presidència i Esports, conscient de la seva importància i transcendència com a nuclis bàsics de convivència de la societat, vol fer un pas més en la seva potenciació i consolidació, com a vehicle per a assolir una societat de qualitat, més justa i solidària.

Aquestes polítiques, fonamentals per al desenvolupament de la nostra societat, tenen com a eina principal el Pla integral de suport a la família, que coordina l'acció interdepartamental en aquesta matèria amb importants i beneficioses mesures.

A més, la Direcció General de Menors i Família s'ocupa de la gestió i el manteniment d'aquests centres:

- Escola infantil Verge de la Salut, de Palma.

- Escola infantil Francesc de Borja Moll, de Ciutadella.

- Escola infantil Magdalena Humbert, de Maó.

 

Menors

Concepció integral d'intervenció amb els menors infractors. Consolidar durant el 2007 la xarxa de recursos que serveixen de base al nou model.

Executar les mesures que imposen als menors i joves infractors els jutges de menors. Aquestes mesures es poden dur a terme en un medi institucional, en els casos d'internament, o en medi obert, dins el propi nucli social i familiar del menor.

Les mesures d'internament són executades als centres que gestiona la Fundació Institut Socioesucatiu s'Estel, de caràcter públic. En aquests centres s'executen les mesures d'internament en règim obert.

Obres d'ampliació i condicionament que s'han dut a terme durant el 2005 i 2006, la gran novetat per a 2007, és la posada en marxa del mòdul per a internament terapèutic.

Pel que fa a l'execució de mesures de medi obert, és necessari continuar l'ampliació dels recursos col·laboradors, i implicar-hi les associacions sense ànim de lucre. Però a més dels programes que impliquen l'execució de mesures són fonamentals per a la prevenció de l'exclusió social l'àmbit educatiu i el laboral.

La Direcció General de Menors i Família de la Conselleria de Presidència i Esports és responsable del compliment de les actuacions previstes en l'ordenament jurídic, que regula les reaccions socials adreçades als menors de 14 a 17 anys i als joves de 18 a 23 anys infractors. Les funcions que duu a terme consisteixen bàsicament a conduir els processos de mediació i reparació extrajudicial, l'assessorament a les instàncies judicials sobre les circumstàncies socials i personals dels menors i joves encausats i l'execució de les mesures que dicten els òrgans judicials.

 

ESPORTS

La Conselleria de Presidència i Esports exerceix les competències exclusives del Govern de les Illes Balears en el camp de l'esport, i la Direcció General d'Esports és l'òrgan de direcció de l'Administració esportiva del Govern de les Illes Balears.

Correspon a la Direcció General d'Esports exercir les funcions que estableix la Llei de l'esport i, alhora, dirigir l'execució i la gestió de la política esportiva del Govern que es desenvolupa d'acord amb els eixos següents:

· L'increment de la pràctica de l'activitat física, els esports de lleure i de competició que fomenten les corporacions locals i promouen i organitzen les federacions i els clubs esportius, els consells esportius, els centres universitaris, les associacions escolars, els centres esportius comercials i d'altres entitats.

· La millora dels nivells quantitatius i qualitatius de les àrees docent, tècnica, jurídica, mèdica i altres ciències que donen suport a la pràctica esportiva.

· L'increment i millora de la xarxa d'equipaments i instal·lacions esportives, tant per a l'esport de base com per l'esport d'alt rendiment.

· L'augment de les actuacions encaminades que l'esport federat es projecti en el context de l'esport internacional.

· El suport i la promoció de la divulgació esportiva del teixit associatiu i especialment en el sentit que referma l'esport com a part important de la cultura de les Illes Balears

Per a l'any 2007 un dels principals compromisos és continuar millorant els mitjans per dur a terme les activitats que han de conduir a l'assoliment dels objectius fitxats, emmarcats dins dos grans blocs: conscienciar tots els ciutadans de la necessitat de practicar esport, i aprofundir en els programes de tecnificació i alt rendiment esportiu.

Partint sempre de l'esportista com a punt bàsic i fonamental de totes les actuacions, aquestes es duran a terme mitjançant la potenciació d'esdeveniments esportius, els programes de formació i de tecnificació de l'Escola Balear de l'Esport, el patrocini de la Fundació Illesport, de les federacions i dels clubs, una aposta decidida per infraestructures esportives adequades, i amb les normatives necessàries per fer realitzables els programes.

Relació programes secció

SECCIÓ

C.GESTOR

Programa

23

Conselleria de Presidència i Esports

231

SG Conselleria de Presidència i Esports

311A

Direcció i serveis generals de Presidència i Esports

232

DG de Joventut

323A

Protecció i foment de la integració i foment de la participació social de la joventut

233

DG d'Esports

457A

Promoció i foment de l'esport

235

DG de Serveis Socials

313A

Centres assistencials

313D

Protecció i acció social

313I

Planificació i ordenació social

314A

Pensions i prestacions econòmiques

236

DG de Menors i Família

313A

Centres assistencials

313C

Mesures judicials i prevenció del delicte

313G

Família i unitats de convivència

237

DG Oficina Defensa dels Drets del Menor

313F

Protecció i defensa dels drets dels menors

238

DG de Presidència

112E

Suport a l'actuació del President

239

DG de Rel. Europees i d'Entitats Juríd.

121E

Registre, supervisió i relacions amb associacions i entitats jurídique

131A

Coordinació de l'acció exterior del Govern

463B

Serveis d'atenció al ciutadà i assistència a les víctimes de delictes

112E.Suport a l'actuació del President

 

La finalitat principal d'aquest programa és el suport a l'activitat del president de les Illes Balears. Això comporta la necessitat de disposar dels mitjans necessaris per aconseguir una fluïdesa adequada en la interrelació entre el Govern de les Illes Balears i la societat civil, i viceversa, a fi d'evitar actuacions innecessàries o improductives i superar les dificultats de transmissió de les inquietuds populars cap a les instàncies superiors del Govern.

Objectius i activitats

SECCIÓ

23

Conselleria de Presidència i Esports

Programa

112E

Suport a l'actuació del President

Objectiu

01

Afavorir una adeqüada i normal relació amb institucions i autoritats d'altres Administracions Públiques

Activitat

1

Posar a disposició del Govern els mitjans d'informació necessaris per desenvolupar l'acció del Govern.

Objectiu

02

Obtenir i processar la informació adient a la presa de decisions.

Activitat

1

Realitzar actuacions de suport a la tasca del president i de seguiment de l'acció del Govern.

Activitat

2

Realitzar estudis i prospreccions sobre la percepció que els ciutadans tenen de l'acció del Govern.

121E.Registre, supervisió i relacions amb associacions

 

Aquest programa té com a objectiu general registrar les associacions, les fundacions i els col·legis professionals, com també supervisar i controlar documentalment la potenciació i el foment d'aquests col·lectius.

Així mateix exerceix el protectorat de les fundacions de caràcter assistencial i esportiu, i la revisió dels comptes que estan obligades a dipositar en el Registre únic de Fundacions.

Té cura igualment de la inscripció correcta dels actes inscriptibles tant de les associacions com de les fundacions i dels col·legis professionals que abasten l'àmbit geogràfic de les Illes Balears.

També s'encarrega del manteniment i consolidació de l'aplicació informàtica instal·lada per gestionar els registres d'Associacions, de Fundacions i de Col·legis Professionals i, de l'exercici dels protectorats.

Finalment, i a conseqüència de les modificacions patides per la normativa reguladora de les fundacions mitjançant les Lleis 49/2002 i 50/2002, s'han iniciat les tasques per redactar una llei pròpia de fundacions.

Objectius i activitats

SECCIÓ

23

Conselleria de Presidència i Esports

Programa

121E

Registre, supervisió i relacions amb associacions

Objectiu

01

Manteniment i consolidació per al bon funcionament del Registre d'Entitats Jurídiques.

Activitat

1

Manteniment de la nova base de dades del Registre d'Entitats Jurídiques.

Activitat

2

Actualització i manteniment dels expedients dipositats a l'Arxiu General de la Comunitat Autònoma.

Objectiu

02

Redacció de normativa pròpia en matèria de fundacions

Activitat

1

Redacció de l'avantoprojecte de Llei de Fundacions, pròpia de les Illes Balears.

Objectiu

03

Foment de l'activitat en l'àmbit de Col·legis Professionals

Activitat

1

Revisió, adaptació i actualització dels expedients dels diferents col·legis professionals.

Activitat

2

Foment d'inscripció dels col.legis professionals existents i que encara no s'han incorporat al Registre de col·legis professionals.

131A.Coordinació de l'acció exterior del Govern

 

L'apartat de l'article 11 del Decret 1/2004, de 2 de gener, del president de les Illes Balears, pel qual s'estableix l'estructura orgànica de la Conselleria de Presidència i Esports estableix que «La Direcció General de Relacions Europees i d'Entitats Jurídiques exerceix les funcions que es deriven de la projecció de les Illes Balears a l'Europa de les Regions i les que, circumscrites al marc geogràfic de la Mediterrània, se li encomanin en matèria de cooperació interregional. Així mateix, exerceix les competències relatives a la coordinació interna i a l'avaluació general de la participació del Govern i de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears en els assumptes comunitaris europeus i les relacions de cooperació que se'n derivin.»

És a dir que, corresponen a la Direcció General de Relacions Europees i d'Entitats Jurídiques dues grans funcions: d'una banda, la representació institucional del Govern de les Illes Balears en matèria europea, i de l'altra, la coordinació interna del Govern en els assumptes europeus.

Pel que fa a la representació institucional del Govern de les Illes Balears en matèria europea, aquesta s'ha de fer en diferents àmbits: davant les institucions i òrgans de la Unió Europea (UE), com és el cas del Comitè de les Regions; davant el Govern espanyol, concretament davant el Ministeri d'Afers Exteriors i Cooperació i el Ministeri d'Administracions Públiques; i davant altres regions europees, ja sigui per mantenir-hi relacions bilaterals o per participar en organismes que defensen els interessos de les regions, com és el cas de la Conferència de Regions Perifèriques i Marítimes d'Europa o de l'Assemblea de Regions Europees.

Quant a la coordinació interna del Govern en els assumptes europeus, aquesta requereix l'establiment de contactes directes amb les diferents conselleries del Govern.

A més, cal destacar que una de les qüestions que constitueix una prioritat per a la Direcció General de Relacions Europees i d'Entitats Jurídiques a l'hora de desenvolupar les seves funcions és la defensa de la insularitat en l'àmbit europeu.

Consegüentment, i d'acord amb l'establert anteriorment, els objectius que la Direcció General de Relacions Europees i d'Entitats Jurídiques es proposa desenvolupar l'any 2007 són els quatre següents:

 

1. Coordinar les actuacions del Govern de les Illes Balears relacionades amb els assumptes europeus

Per a una eficaç funció de coordinació en l'àmbit intern de les actuacions del Govern relaciones amb els assumptes europeus, la Direcció General de Relacions Europees i d'Entitats Jurídiques convocarà mensualment una reunió amb els representants de Presidència, Conselleria de Presidència, Centre Balears Europa, la directora general d'Economia i el delegat del Govern de les Illes Balears a Brussel·les.

D'altra banda, correspon a aquesta Direcció General coordinar la participació dels representants de les Illes Balears en els comitès que assessoren la Comissió Europea.

Així mateix, la Direcció General ha de comunicar al Ministeri d'Afers Exteriors i Cooperació la normativa adoptada pel Govern de les Illes Balears en els casos en què així ho requereix la normativa comunitària i seguir els processos iniciats per la Comissió Europea contra la normativa de la comunitat autònoma de les Illes Balears que infringeixi el dret comunitari europeu.

 

2. Implantar una política de presència activa en els canals directes i indirectes de participació regional en el procés de construcció europea

El Decret 144/2001, de 21 de desembre, va crear la Delegació del Govern de les Illes Balears a Brussel·les, com a òrgan adscrit a la Conselleria de Presidència, mitjançant la Direcció General de Relacions Europees. Per tant, correspon a aquesta Direcció General coordinar les seves actuacions amb les de la Delegació a Brussel·les.

A partir dels anys setanta, les regions europees han pogut constatar els avantatges de la cooperació interregional per poder afrontar amb èxit els problemes comuns. En l'àmbit estrictament comunitari ha estat la mateixa Comissió Europea la que ha afavorit aquesta idea amb la promoció de xarxes de cooperació interregional. D'aquesta manera i de forma gradual, han anant sorgint estructures estables de caràcter horitzontal.

L'existència d'una complexa xarxa de contactes interregionals ha donat lloc a diferents organismes, progressivament consolidats mitjançant els quals s'articulen diferents actuacions de cooperació i es fomenta la participació de les regions en el procés de construcció europea.

Hem de diferenciar entre les entitats que formen part de les institucions europees amb caràcter d'organismes de dret públic, com són el Comitè de les Regions o el Consell de Poders Locals i Regionals del Consell d'Europa; i les entitats i associacions internacionals no governamentals, de dret privat, nascudes a iniciativa de les regions o col·lectivitats integrades.

Pel que fa al Comitè de les Regions, la Direcció General hi ha de garantir una presència activa de les Illes Balears, mitjançant la presentació d'esmenes als projectes de dictàmens d'aquest òrgan o donant suport a esmenes d'altres regions. Aquesta tasca es fa mitjançant la Delegació del Govern a Brussel·les.

Quant a les relacions entre la comunitat autònoma de les Illes Balears i l'Estat, aquestes es canalitzen mitjançant dos ministeris: el Ministeri d'Afers Exteriors i Cooperació i el Ministeri d'Administracions Públiques.

En concret, el Govern de l'Estat disposa d'un òrgan per tractar de les qüestions europees amb les comunitats autònomes, presidit pel ministre d'Administracions Públiques: la Conferència per als Assumptes relacionats amb les Comunitats Europees, de la qual és membre titular la consellera de Presidència i Esports i membre suplent el director general de Relacions Europees i d'Entitats Jurídiques.

L'òrgan que prepara les reunions d'aquesta Conferència és la Comissió de Coordinadors d'Assumptes Comunitaris Europeus, presidida pel director general de Política Autonòmica del Govern central i format pels disset directors generals de les Comunitats Autònomes que s'ocupen de les qüestions europees (en el nostre cas, el director general de Relacions Europees i d'Entitats Jurídiques).

 

3. Participar en els organismes que defensen els interessos de les regions davant les Institucions de la Unió Europea

Cal potenciar els nostres esforços i la nostra participació a dues entitats de cooperació interregional, en les quals el Govern de les Illes Balears participa des de fa molt d'anys: la Conferència de Regions Perifèriques Marítimes d'Europa (CRPM) i l'Assemblea de Regions Europees (ARE).

L'estructura interna d'aquests organismes preveu l'existència d'un òrgan polític de composició restringida, amb funcions executives, una assemblea general de caràcter plenari, un secretariat que garanteix la continuïtat de les tasques de l'organització i, finalment una pluralitat de comissions i grups de treball de caràcter sectorial.

La CRPM, creada l'any 1973, s'ha convertit en una eina de gran utilitat per a la cooperació interregional, en particular mitjançant les comissions geogràfiques i sectorials. Les Illes Balears formen part de les Comissions Intermediterrània i de la Comissió de les Illes. La segona té una rellevància especial pel que fa a la coordinació entre regions insulars per a la defensa de la nostra especificitat i dels nostres interessos comuns.

L'ARE, creada l'any 1985, també és una eina de cooperació internacional. Els seus objectius són representar-ne els membres davant les institucions europees, promoure la cooperació entre les regions i el regionalisme. L'especial interès que té per a les Illes Balears la participació en aquest organisme és que integra quasi 300 regions de 26 països europeus, moltes de les quals són de països de l'Europa de l'est.

 

4. Defensar l'especificitat insular dins la Unió Europea

La Direcció General inclou com un dels seus objectius fonamentals, la participació en iniciatives i projectes que tinguin per finalitat potenciar el reconeixement de l'especificitat insular en la normativa i les polítiques de la UE.

Així doncs, l'any 2007 la Direcció General continuarà jugant un paper actiu en el si dels diversos organismes que agrupen a les regions insulars de la UE, com són la Comissió de les Illes de la CRPM (sobretot tenint en compte que el president de les Illes Balears és membre del Buró Polític d'aquesta Comissió) i l'Associació de les Illes del Comitè de les Regions.

També l'any 2007, i com a continuació del projecte europeu GEDERI (Gestió i Desenvolupament de les Regions Insulars), en el qual el Govern de les Illes Balears va participar mitjançant la Direcció General de Relacions Europees i d'Entitats Jurídiques, es duran a terme seminaris temàtics per promoure un intercanvi d'informacions, experiències i bones pràctiques entre les autoritats regionals insulars sobre qüestions de la seva competència, i donar així una millor resposta a les dificultats lligades a la insularitat.

 

Objectius i activitats

SECCIÓ

23

Conselleria de Presidència i Esports

Programa

131A

Coordinació de l'acció exterior del Govern

Objectiu

01

Coordinar les actuacions del Govern relacionades amb els assumptes europeus

Activitat

1

Convocar mensualment als representants de Presidència, Centre Balears Europa, la directora general d'Economia i el delegat del Govern a Brussel·les per coordinar les diferents iniciatives europees.

Activitat

2

Assistir al representants del Govern de les Illes Balears pel quefa a la seva participació en els Comités de la Comissió Europea.

Activitat

3

Seguir el processos per possible incompliment de la normativa comunitaria per part de les conselleries del Govern.

Objectiu

02

Implementar una política de presència activa en els canals directes i indirectes de participació regional en el procés de construcció europea.

Activitat

1

Coordinar les actuacions amb el delegat de Govern de les Illes Balears a Brusel·les.

Activitat

2

Relacions amb altres comunitats autònomes espanyoles, regions europèes, òrgans pertinents de l'Administració general de l'Estat iorganismes internacionals competents en materia de cooperació regional.

Activitat

3

Fer el seguiment de les actuacions del comité de les Regions.

Activitat

4

Garantir la participació activa dels representants de les Illes Balears a les reunions i altres activitats organitzades per les instancies europèes de cooperació regional.

Activitat

5

Assegurar la participació activa dels representants de les Illes Balears en la Conferència d'Afers relacionats amb les ComunitatsEuropèes i en els seus òrgans subsidiaris.

Activitat

6

Mantenir contactes permanents i relacions específiques amb els departaments del Govern de l'estat (MAEC,MAP,etc.)

Objectiu

03

Participar en els organismes que defenses els interessos de les regions davant les Institucions de la Unió Europea.

Activitat

1

Assegurar la participació activa d4els representatns de les Illes Balears en la Conferència de Regions Perifèriques i Marítimes d'Europa.

Activitat

2

Assegurar la participació activa dels representants de les Illes Balears en l'Assemblea de Regions d'Europa.

Objectiu

04

Defensar l'especificitat insular dins la Unió Europea.

Activitat

1

Mantenir els contactes adients amb les autoritats de la UE, estatals i regionals, per tal de potenciar el reconeixement de l'especificitat insular a la normativa i a les polítiques de la Unió Europea.

Activitat

2

Assegurar la participació del Govern de les Illes Balears en l'Associació d'illes del Comité de les Regions.

Activitat

3

Coordinar la participació del Govern de les Illes Balears en elsseminaris temàtics que es realitzin com a continuació de ja acabatprojecte europeu GEDERI (Gestió i Desenvolupament de Regions Insulars)

311A.Direcció i serveis generals de Presidència-Esports

 

Per tal d'assolir els seus objectius generals, l'Administració necessita una estructura organitzativa dotada amb recursos humans i materials, que doni un suport administratiu tècnic i especialitzat a totes les unitats, serveis, i altres ens que actuen en àmbits concrets.

Per tant, aquest programa està format pel conjunt d'actuacions de suport a la gestió de les diferents unitats de la Conselleria de Presidència i Esports, com també per aquelles despeses estructurals i de funcionament d'aquest. Els serveis que inclou aquest programa van encaminats a mantenir la coordinació i l'homogeneïtat, a planificar, integrar i fer el seguiment de les actuacions de suport, a controlar i optimitzar els recursos humans, econòmics, materials, jurídics, lingüístics, documentals, informàtics, etc., necessaris per assolir els objectius previstos.

Així,les actuacions han d'anar encaminades a:

- Gestionar els recursos humans de la Conselleria mitjançant la tramitació dels expedients de personal; del règim disciplinari; la gestió del registre informàtic de personal; l'establiment i el manteniment de canals d'informació, la comunicació interna i les relacions laborals entre el personal de la Conselleria.

- Gestionar la contractació d'obres, de serveis i de subministraments impulsats per les diferents unitats orgàniques de la Conselleria. Administrar els béns patrimonials de la Conselleria i de les seves entitats, i fer el seguiment de la cobertura d'assegurança.

- Coordinar els serveis de règim intern de la Conselleria, i gestionar els serveis de manteniment, de seguretat, els subministraments, la recepció i l'atenció telefònica dels ciutadans i la logística interna; gestionar les publicacions i els fons documentals, i donar assessorament lingüístic i documental.

- Coordinar la gestió econòmica de la Conselleria, que inclou planificar el pressupost consolidat, elaborar-lo, modificar-lo i fer-ne el seguiment, i comptabilitzar els ingressos i les despeses; controlar les subvencions i els convenis amb entitats públiques i privades, i fer-ne el seguiment.

- Assessorar jurídicament els òrgans i les unitats de la Conselleria i elaborar els informes i els dictàmens necessaris. Resoldre els recursos i les reclamacions interposats, i instruir procediments sancionadors; informar, tramitar i elaborar els avantprojectes de llei i de projectes de disposicions.

- Inspeccionar els centres, els serveis i els establiments de serveis.

- Coordinar els projectes arquitectònics i de manteniment i d'equipament en immobles de la Conselleria, supervisar-los, donar-hi suport tècnic i executar-los.

- Elaborar els estudis tècnics orientats a facilitar la formulació de les prioritats de la política en l'àmbit de les competències de la Conselleria.

- Alinear les tecnologies de la informació i les comunicacions (TIC) amb els objectius estratègics de la Conselleria; identificar estratègies d'evolució de caire tecnològic i decidir-ne la implantació; mantenir i gestionar les relacions amb els subministradors externs en els termes establerts en el contracte de serveis de telecomunicacions i d'informàtica vigent a l'Administració del Govern de les Illes Balears

Seguiment

- Control sobre l'absentisme.

- Nombre de contractes de personal tramitats.

- Nombre de personal del departament per categories.

- Percentatge d'execució del pressupost de despesa.

- Expedients sancionadors tramitats.

- Nombre de disposicions normatives tramitades.

- Nombre d'expedients de contractació tramitats.

- Nombre de recursos i reclamacions presentades i grau de resolució.

- Nombre d'incidències informàtiques, grau de resolució, temps emprat, etc.

- Nombre d'aplicacions pròpies de la Conselleria i grau d'utilització del conjunt d'aplicacions informàtiques.

- Nombre de processos telemàtics implantats.

- Nombre de publicacions.

 

 

Objectius i activitats

SECCIÓ

23

Conselleria de Presidència i Esports

Programa

311A

Direcció i serveis generals de Presidència-Esports

Objectiu

01

Planificar, integrar i dirigir els recursos de la Conselleria i de les entitats que hi té adscrites, per tal d'assolir els seus objectius.

Activitat

1

Optimitzar els mitjans humans, materials i econòmics de la Conselleria.

Objectiu

02

Coordinar l'actuació de les diferents unitats orgàniques per aconseguir una gestió eficaç, eficient i econòmica.

Activitat

1

Assolir l'execució eficaç dels crèdits pressupostaris

Activitat

2

Executar les inversions previstes i en el termini previst.

Objectiu

03

Atendre i informar al ciutadà dels seus drets, dels serveis existents, dels recursos disponibles, etc.

Activitat

1

Millorar la qualitat de l'atenció al ciutadà, minjançant una informació més accessible i entenedora (atenció telefònica, atenció personal, web del Departament, impresos...)

313A.Centres assistencials

 

La Conselleria de Presidència i Esports, en relació al programa 313A «Centres assistencials», es gestiona dos subprogrames:

313A01 per a consorcis

Un dels principals objectius de la Conselleria és la creació d'una xarxa de centres assistencials per a persones majors i per a persones amb discapacitats. Són els consorcis de recursos sociosanitaris de Mallorca, Menorca i d'Eivissa i Formentera els que s'encarreguen de l'execució material de dotar les illes de les infraestructures adients.

313A04 per a escoletes infantils

Té com a funció primordial exercir la direcció, la coordinació, la gestió i el manteniment dels centres que provenen de l'antic Institut Nacional d'Assistència Social i que l'any 1982 es transferiren a l'Administració preautonòmica i assumí posteriorment el Govern de les Illes Balears:

- Escola infantil Verge de la Salut, de Palma.

- Escola infantil Francesc de Borja Moll, de Ciutadella

- Escola infantil Magdalena Humbert, de Maó.

Per poder dur a terme correctament la tasca desenvolupada a les escoles i adaptar els centres a la normativa vigent perquè siguin reconeguts com a centres d'educació infantil integrats en el sistema educatiu, és totalment necessari reformar-ne profundament les instal·lacions, i també redactar i implantar el Pla d'emergència a les escoles de Menorca.

Objectius i activitats

SECCIÓ

23

Conselleria de Presidència i Esports

Programa

313A

Centres assistencials

Objectiu

01

Oferir l'atenció educativa adient als infants de 0 a 3 anys escolaritzats a l'escola infantil Verge de la Salut de Palma

Activitat

1

Atenció pedagègica individualitzada als nins i nines de 0 a 3 anys d'acord amb el projecte curricular del centre

Activitat

2

Oferir el servei de menjador (berenar i dinar) amb les caraterístiques alimentaries adients als infants atesos.

Activitat

3

Seguiment sanitari individualitzat

Activitat

4

Coordinació del personal per a la programació educativa, l'avaluacio dels infants i la relació amb els pares.

Activitat

5

Obres de millora de les instal.lacions

Objectiu

02

Oferir l'atenció educativa als infants de 0 a 3 anys escolaritzats a l'escola infantil Francesc de Borja Moll de Ciutadella

Activitat

1

Atenció pedagògica individualitzada als nins i nines de 0 a 3 anys d'acord amb el projecte curricular del centre

Activitat

2

Oferir el servei de menjador (berenar i dinar) amb les caraterístiques alimentaries adients als infants atesos.

Activitat

3

Seguiment sanitari individualitzat

Activitat

4

Coordinació del personal per a la programació educativa, l'avaluació dels infants i la relació amb els pares.

Activitat

5

Obres de millora de les instal.lacions

Objectiu

03

Oferir l'atenció educativa als infants de 0 a 3 anys escolaritzats a l'escola infantil Magdalena Humbert de Mao

Activitat

1

Atenció pedagògica individualitzada als nins i nines de 0 a 3 anys d'acord amb el projecte curricular del centre

Activitat

2

Oferir el servei de menjador (berenar i dinar) amb les característiques alimentaries adients als infants atesos.

Activitat

3

Seguiment sanitari individualitzat

Activitat

4

Coordinació del personal per a la programació educativa, l'avaluació dels infants i la relació amb els pares.

Activitat

5

Obres de millora de les instal·lacions

Activitat

6

Redacció i implantació del Plà d'emergència

Objectiu

04

Adaptar els centres a la normativa vigent per a ser reconeguts com a centres d'educació infantil integrats al sistema educatiu

Activitat

1

Realització dels projectes d'obres necessaries per a dita adaptació.

Activitat

2

Execució de les obres que possibilitin el seu reconeixement com a centres d'educació infantil.

Objectiu

05

Dotar a Mallorca d'infrastructures

Activitat

1

Seguiment i execució de les obres

Objectiu

06

Dotar a Menorca d'infrastructures

Activitat

1

Seguiment i execució de les obres

Objectiu

07

Dotar a Eivissa i Formentera d'infrastructures

Activitat

1

Seguiment i execució de les obres

313C.Mesures judicials i prevenció del delicte

 

Els exercicis pressupostaris anteriors han servit per anar fent passes cap a una concepció integral d'intervenció amb els menors infractors. L'experiència acumulada, els canvis legislatius operats i els nous reptes que es plantegen han de servir per consolidar al 2007 la xarxa de recursos que serveixen de base al nou model. Tot això implica la necessitat de suficiència dels recursos humans, l'estabilitat i al mateix temps l'adaptació a les canviants necessitats dels mecanismes de coordinació amb altres institucions i entitats, la formació del personal i l'avaluació permanent dels programes.

La Direcció General de Menors i Família assumeix la responsabilitat, com a entitat pública, d'executar les mesures que imposen als menors i joves infractors els jutges de menors. Aquestes mesures es poden dur a terme en un medi institucional, en els casos d'internament, o en medi obert, dins el mateix nucli social i familiar del menor.

Les mesures d'internament són executades als centres gestionats per la Fundació Institut Socioesucatiu s'Estel, de caràcter públic. En aquests centres s'executen les mesures d'internament en règim obert, semiobert i tancat. Després de les obres d'ampliació i condicionament que s'han dut a terme durant els anys 2005 i 2006, la gran novetat per a 2007, és la posada en marxa del mòdul per a internament terapèutic, recurs llargament esperat i que definitivament entrarà en funcionament. Per engegar-lo i fer-se càrrec de les noves instal·lacions, es requereix una ampliació de plantilla de personal educatiu i especialistes en psiquiatria, sanitat i tractament de desintoxicació de drogodependències. Un important suport a la tasca dels centres d'internament és el pis de suport a l'emancipació per a menors en la darrera fase d'un internament o en compliment de mesures de convivència amb grup educatiu.

Pel que fa a l'execució de mesures de medi obert, és necessari continuar l'ampliació dels recursos col·laboradors, implicant-hi associacions sense ànim de lucre i corporacions locals. La feina que s'ha de fer suposa l'enfortiment i la integració de les xarxes d'intervenció social per tal de donar una resposta integral a la problemàtica dels menors. Es necessària igualment una ampliació del personal que actualment dur a terme l'execució de les mesures en medi obert i un replantejament de la figura de l'educador com a delegat d'execució de mesures de medi obert, per tal d'adquirir un paper més concorde amb el manament judicial del qual emanen les mesures. Cal continuar la bona experiència de la figura del representant pública davant els jutjats. Per primera vegada es disposa dels mitjans necessaris perquè la Direcció General pugui supervisar el compliment de la mesura de permanències domiciliàries de cap de setmana, contribuir a pal·liar la saturació endèmica dels centres i desterrar l'aparent impunitat del incompliment d'altres mesures.

Però a més dels programes que impliquen l'execució de mesures s'intervindrà en àmbits que l'experiència acumulada als llargs dels anys fa veure que són fonamentals per a la prevenció de l'exclusió social: l'àmbit educatiu i el laboral. El programa Alter, que s'ha evidenciat com un encert pel seu creixement any rere any, preveu noves incorporacions i la difusió a més municipis.

La Llei 8/1997, de 18 de desembre, de transferència als consells insulars de determinades competències en matèria de protecció de menors, deixa reservades al Govern de les Illes Balears determinades competències i potestats genèriques o residuals, l'execució de les quals està encomanada a la Direcció General de Menors i Família. Entre d'altres, la coordinació, fixació, el seguiment i l'avaluació de directrius d'obligat compliment als consells insulars.

Per a 2007, es pretén donar un impuls a aquestes funcions de coordinació i cooperació, amb l'assumpció de compromisos fefaents pel que fa a la posada en marxa del sistema de registre autonòmic de protecció de menors, revisió i coordinació normativa i posada en marxa de programes experimentals que abastin el territori dels tres consells.

 

Objectius i activitats

SECCIÓ

23

Conselleria de Presidència i Esports

Programa

313C

Mesures judicials i prevenció del delicte

Objectiu

01

Executar les mesures imposades a menors i als joves pel Jutjat de Menors de les Illes Balears en virtut d'allò que disposa la Llei Orgànica 5/2000, de 12 de gener, reguladora de la responsabilitat penal del menor

Activitat

1

Posada en marxa del mòdul per internament terapèutic del Centre Es Pinaret. Contractació i formació del nou personal.

Activitat

2

Adequació del personal dels centres de menors a les noves instal·lacions, així com el seu procés de formació.

Activitat

3

De protocols, procediments i registres d'informació i aexpedients per aconseguir una major simplicitat i eficàcia en la gestió a més d'aconseguir la necessària adeqüació legal.

Activitat

4

Implicar a institucions, entitats, i xarxa social en la col·laboració de l'execució de mesures en medi obert.

Activitat

5

Posada en marxa de la supervisió per compliment de la mesura de permanencia en domicili de cap de semana.

Activitat

6

Avaluació i posada en marxa de nou plantejaments per a la intervenció en les mesures de medi obert

Activitat

7

Millorar i optimitzar els recursos materials en que es conta per l'execució de mesures en medi obert

Activitat

8

Establiment de mecanismes de discussió i sensibilització social sobre els problemes de la justícia juvenil. Formació permanent i participació en forums nacionals i internacionals.

Objectiu

02

Consolidar i ampliar els programes complementaris que a més de facilitar l'execució de les mesures incideix en la prevenció de la exclusió social i la delinqüència

Activitat

1

Donar suport a activitats i programes que institucions o entitats estiguin desenvolupant eficaçment per a la prevenció de la delinqüència juvenil

Activitat

2

Ampliació i difusió del Programa Alter.

Activitat

3

Implus de programes de mediació i conciliació als municipis, coma eina resolutoria de conflictes.

Activitat

4

Juntament amb les autoritats educatives creació d'un programa pera la realització de tasques socioeducatives.

Objectiu

03

Impuls de la coordinació i cooperació amb els Consells Insulars, en l'exercici de les competencies residuals que ostenta el Govern de les Illes Balears en matèria de protecció de menors.

Activitat

1

Impulsar i tarmitar les reformes normatives proposades conjuntament amb els Consells Insulars.

Activitat

2

Creació i participació en sistemes comuns de registres i comunicacions de dades, sobre tot pel que fa a casos de desprotecció social i maltractament. Impuls i difusió en altres sistemes (educatiu,sanitari..)

Activitat

3

Elaboració i posada en marxa de programes comuns als tres consells, per a la promoció del bon tracte a la infància.

313D.Protecció i acció social

 

Objectius generals per a l'any 2007

. Executar programes en matèria de serveis socials finançats o cofinançats amb fons procedents de l'Administració General de l'Estat, de les entitats gestores de la Seguretat Social o de la Unió Europea, i fer-ne el seguiment.

. Executar els plans i programes autonòmics de serveis socials.

. Executar els programes experimentals de serveis socials i dels programes derivats de situacions d'emergència.

Plans i programes

- Pla de prestacions bàsiques de serveis socials de corporacions locals.

- Pla d'acció per a les persones majors.

- Pla d'acció per a persones amb discapacitat.

- Programes de desenvolupament del poble gitano.

- Programes d'eradicació de la pobresa i l'exclusió social.

- Programa de renda mínima d'inserció.

- Pla de creació d'equipaments socials (Pla 10).

- Programa d'ajuts per a la construcció i ampliació de centres d'estades diürnes i habitatges tutelats per a persones majors (Pla 20).

- Programa d'ajuts per a inversions en centres de persones amb discapacitat.

- Programes d'integració social.

- Programa targeta gran.

- Suport als programes estatals «Termalismo social y vacaciones para la tercera edad».

 

Línies de subvencions del 2007

A) CONVOCATÒRIES

. Convocatòria d'ajuts per dur a terme projectes adreçats a persones majors dependents per l'any 2007.

. Convocatòria d'ajuts per dur a terme projectes adreçats a persones amb discapacitat, corresponents a l'exercici de l'any 2007.

B) CONVENIS DE COL·LABORACIÓ I CONVENIS INSTRUMENTALS.

- Ajuntament de Palma / Institut de Serveis Socials i Esportius de Mallorca. Atenció i seguiment de les persones adultes incapacitades judicialment o en procediment d'incapacitació (IATAM)(Fundació ALDABA).

- Institut de Reinserció Social (IRES) / Vinculat al conveni amb l'Ajuntament de Palma / Institut de Serveis Socials i Esportius de Mallorca. Servei d'atenció social als jutjats de Mallorca (IRES).

- Ajuntament de Palma / Institut de Serveis Socials i Esportius de Mallorca. Unitat mòbil d'emergència social (UMES)(Creu Roja)

- Consell Insular de Menorca. Programa d'atenció social als jutjats de Menorca (IRES).

- Consell Insular de Menorca. Atenció i seguiment de les persones adultes incapacitades judicialment o en procediment d'incapacitació (IATAME).

- Consell Insular d'Eivissa i Formentera. Atenció i seguiment de les persones adultes incapacitades judicialment o en procés d'incapacitació (PIATAEF)

- Coordinadora - Federació Balear de Persones amb Discapacitat. Manteniment de la infrastructura tècnica dels serveis d'atenció a les associacions federades de Coordinadora.

- Creu Roja de les Illes Balears. Programa experimental d'atenció als toxicòmans a la institució penitenciària.

. Institut de Serveis Socials i Esportius de Mallorca. Atenció de persones discapacitades a fora de les Balears.

- Universitat de le Illes Balears Universitat Oberta per a Majors.

D'altra banda, pel que fa al Centre Base, els projectes prevists són:

- Millorar el clima i la cultura de l'organització.

- Dotar de nous equips de valoració a Inca i Manacor.

- Crear un servei de tractament d'atenció primerenca (0-3) i/o (0-6) a Menorca i Eivissa.

- Establir una línia de telèfon gratuïta.

- Implantar una nova aplicació informàtica per a la gestió dels reconeixements de minusvalidesa.

El Centre Base té com a objectiu l'atenció especialitzada a persones amb discapacitat. Ofereix serveis d'informació, diagnòstic i valoració de la discapacitat, orientació sociolaboral i professional, i també tractaments de fisioteràpia.

El Servei d'Atenció Precoç té la funció de detectar i donar tractament, el més aviat possible, als infants que presenten trastorns de qualsevol tipus, en el desenvolupament psicomotriu o que tinguin risc de patir-los, per tal de potenciar al màxim les seves capacitats i el seu benestar. Aquesta unitat fa també la valoració del grau de minusvalidesa dels infants de 0 a 6 anys.

A més, el Centre Base té les funcions següents:

. Informar i atendre el ciutadà.

. Valorar el grau i el nivell de dependència.

Objectius i activitats

SECCIÓ

23

Conselleria de Presidència i Esports

Programa

313D

Protecció i acció social

Objectiu

01

Gestionar els plans i programes

Activitat

1

Gestió i seguiment conveni de col.laboració amb el MTAS per al desenvolupament de prestacions bàsiques de serveis socials de corporacions locals

Activitat

2

Gestió i seguiment conveni de col.laboració amb el MTAS per realitzar programes del Pla d'acció per a les persones majors

Activitat

3

Gestió i seguiment conveni de col.laboració amb el MTAS per realitzar projectes del Pla d'acció per a persones amb discapacitat.

Activitat

4

Gestió i seguiment conveni de col.laboració amb el MTAS per realitzar projectes de desenvolupament del poble gitano.

Activitat

5

Gestió i seguiment conveni de col.laboració amb el MTAS per realitzar projectes d'atenció a la primera infancia de 0 a 3 anys

Activitat

6

Gestió i seguiment conveni de col.laboració amb el MTAS per realitzar projecte per a l'erradicació de la pobresa i l'exclusió social.

Activitat

7

Gestió i seguiment del programa de Renda mínima d'inserció

Activitat

8

Gestió i seguiment de convenis de cooperació plurienals per creació d'equipaments socials (Pla 10)

Activitat

9

Gestió i seguiment del programa d'ajudes per a la construcció i ampliació Centre d'estades diurnes i habitatges tutelats per a persones majors (Pla 20)

Activitat

10

Gestió i seguiment del programa d'ajudes per inversions en Centres de persones amb discapacitat.

Activitat

11

Gestió i seguiment de programes d'integració social (convenis ambentitats)

Activitat

12

Gestió i seguiment del Programa Targeta Gran

Activitat

13

Suport administratiu als programes estatals Termalismo Social i Vacaciones para la Tercera Edad.

Objectiu

02

Desplegar les ajudes i subvencios dels plans i programes gestionats

Activitat

1

Preparació i tramitació de les convocatòries anuals d'ajudes i subvencions

Activitat

2

Recepció, estudi, valoració i informe de les sol·licituts presentades

Activitat

3

Tramitació del procediment de resolució d'ajudes i subvencions

Activitat

4

Seguiment tècnic i econòmic de projectes subvencionats

Activitat

5

Avaluació del projectes finançats

Objectiu

03

Desenvolupament de programes d'integració social mitjançant convenis de col.laboració

Activitat

1

Recepció, estudi i informe dels projectes de convenis de col·laboració amb els consells insulars, amb els ajuntaments i amb altres entitats.

Activitat

2

Gestió i seguiment de convenis de col·laboració amb els consells insulars, amb els ajuntaments i amb altres entitats.

Activitat

3

Tramitació dels expedients de despesa dels convenis de col·laboració amb els consells insulars, amb els ajuntaments i amb altres entitats

Activitat

4

Avaluació dels projectes finançats.

Objectiu

04

Estudi, programació, col.laboració i assessorament tècnic.

Activitat

1

Estudi de les necessitats en els sectors de persones majors, de persones amb discapacitat i d'altres sectors socials amb risc d'exclusió social.

Activitat

2

Estudi desl recursos socials existents, anàlisi de la cobertura territorial i detecció de les àrees amb major necessitat.

Activitat

3

Proposta, tramitació, control, seguiment i assistència tècnica enmatèria dels programas gestionats.

Activitat

4

Estudi i elaboració de l'avantprojecte de pressupost de les activitats que desenvolupa (programes de serveis i prestacions socialsencomanades).

Activitat

5

Col.laboració amb entitats i institucions, especialment amb els ens locals

Activitat

6

Assessorament tècnic sobre les prestacions i serveis de la Direcció General de Serveis Socials a entitats i institucions.

Objectiu

05

Gestió dels Centres Base de Palma, part forana, Eivissa, Menorca i del Servei d'Atenció Precoç

Activitat

1

Exploració, valoració i reconeixement de les situacions de minusvales, de la necessitat d'una tercera persona i de la existència demobilitat reduïda, a efectes de beneficis, serveis i prestacions que puguin tenir dret: pensió no contributiva, prestacio de la Lismi, prestació per fill a càrrec...

Activitat

2

Gestió del reconeixement de discapacitat regulat per la Llei 51/2003 de 2 de desembre, de igualtat d'oportunitat i no discriminació de les persones discapacitades.

Activitat

3

Valoració, orientació, emissió d'informes i dictàmens per a la integració laboral de les persones discapacitades.

Activitat

4

Emissió certificats d'aptitud i adaptació de temps i mitjans pera opossicions.

Activitat

5

Valoració i adaptació de llocs de feina adients a la discapacitat

Activitat

6

Emissió de certificats per a inscripció en demanda de col.locacióal SOIB

Activitat

7

Estudis i consultes sobre accessibilitat i eliminació de barreres arquitectòniques i ajudes tècniques.

Activitat

8

Assessorament a persones i entitats en tot el relatiu a les persones amb discapacitat.

Activitat

9

Avaluació, orientació i diagnòstic d'atenció precoç

Activitat

10

Tractaments d'estimulació precoç

Activitat

11

Tractaments de fisioteràpia

Activitat

12

Tractaments de logopèdia

Activitat

13

Assessorament a les famílies i entitats sobre l'atenció precoç

Activitat

14

Valoració de condicions de salut, condicions de dependència, determinació de la severitat de la dependència i informació social complementària.

313F.Protecció i defensa dels drets dels menors

 

L'atenció en la defensa dels drets dels menors com a principi rector de la política social és establerta a l'article 39 del text constitucional, que a més estableix l'obligació dels poders públics de garantir als menors la protecció prevista en els acords internacionals que tenen cura dels seus drets.

L'actuació administrativa ha de tenir particularment en compte l'adequada regularització i supervisió d'aquells espais, centres i serveis en els quals hi ha de forma habitual infants, pel que fa a les seves condicions fisicoambientals, higienicosanitàries i de recursos humans i als seus projectes educatius, participació dels menors i la resta de condicions que contribueixin a assegurar els seus drets, sensibilitzar la població davant situacions d'indefensió del menor i promoure la participació i la solidaritat social.

La Direcció General de l'Oficina de Defensa dels Drets dels Menor (ODDM) és l'encarregada de dur a terme aquests objectius i vetllar perquè es garanteixin els drets dels menors que es trobin dins del territori de la comunitat autònoma de les Illes Balears i, d'acord amb l'ordenament jurídic que hi sigui d'aplicació, s'estén la defensa als drets dels menors residents a les Illes Balears que es trobin fora del seu territori.

Amb el Decret 16/1997, es creà l'Oficina de Defensa dels Drets del Menor, (BOIB núm. 21, de 18 de febrer), modificat pel Decret 83/1998, d'11 de setembre (BOIB núm. 121, de 22 d'octubre), i pel Decret 25/2000, de 25 de febrer (BOIB núm. 29, de 7 de març), lloc on es defensen i es promocionen els drets dels infants i joves menors de 18 anys a les Illes Balears. A més, aquest òrgan procura la millora dels serveis destinats a l'atenció de la infància i de la adolescència i col·labora amb els organismes nacionals i internacionals dedicats a la promoció dels drets dels menors, en dur-ne a terme el seguiment.

Així mateix, el Decret 8/2003, de 30 de juny (BOIB núm. 93, d'1 de juliol) i el Decret 1/2004, de 2 de gener (BOIB núm. 5, de 10 de gener), estableixen l'estructura orgànica bàsica de la Conselleria de Presidència i Esports del Govern de les Illes Balears i s'hi estableixen les competències de la Direcció General de l'Oficina de Defensa dels Drets del Menor.

Hi ha cinc elements essencials per treballar des de la perspectiva del drets dels infants:

1. L'acceptació que els infants són ja persones, éssers humans complets des del moment del seu naixement.

2. La infància és valuosa en si mateixa i no simplement una etapa cap a la maduresa. Això te conseqüències importants per als serveis i programes socials, i cal traslladar les prioritats del treball amb infants al moment actual de la seva experiència quotidiana.

3. Treballar des de la perspectiva del drets dels infants suposa reconèixer que són agents actius de les seves pròpies vides. Tan sols tenim una vida. No s'han de subestimar les percepcions i els coneixements dels infants en referència a les seves necessitats i de la seva història vital. Mai no s'ha de creure que se sap més dels infants que els propis infants.

4. S'ha d'identificar la discriminació per raons d'edat i plantar-hi cara.

5. Treballar des de la perspectiva dels drets dels infants requereix que els adults en reconeguin l'especial vulnerabilitat (física i psicològica), que pot dur fàcilment a situacions d'abús i d'explotació.

L'objectiu general és el desenvolupament i protecció dels drets dels infants i adolescents, menors de 18 anys, a tota la comunitat autònoma de les Illes Balears. I per això, cal d'observar:

A. Verificar el respecte als drets dels menors i orientar a les actuacions de les administracions públiques de les Illes Balears i les entitats privades, que presten serveis als menors, envers la seva defensa i promoció

B. Gestionar les queixes i els greuges sobre situacions de vulneració dels drets dels menors.

C. Difondre i desenvolupar la normativa i recomanacions sobre els drets dels menors.

D. Assolir millores dels serveis adreçats a l'atenció dels menors.

E. Promoure disposicions normatives adients per a desplegar de manera efectiva els drets dels menors.

Les despeses que es preveuen per a les activitats esmentades produiran efectes en els propers exercicis perquè s'assoliran la promoció i la defensa dels drets del menor des de l'ODDM a les Illes Balears. A més, l'Oficina fixarà les bases d'actuació de les activitats i rendibilitzarà la projecció social de la seva feina, la qual cosa aproparà l'ODDM als usuaris, a Mallorca i especialment a Menorca, Eivissa i Formentera. Així mateix, aquesta Oficina permetrà el compliment de la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de l'infant.

Les actuacions previstes permetran un millor coneixement de la realitat de l'aplicació dels drets del menor a les Illes Balears i una concienciació social que servirà de mecanisme de control envers la defensa dels drets del menor.

Tant els adults com els infants i joves podran fer ús d'una ODDM més propera a ells i la seva realitat, que facilitarà les denúncies i queixes i el compliment de tota la normativa relacionada amb els drets del menor.

La Direcció General de l'Oficina de Defensa dels Drets del Menor generarà nous hàbits de comportament, de relació i de corrents d'opinió en els adults, la qual cosa redundarà en una millor qualitat de vida dels menors.

 

 

 

Objectius i activitats

SECCIÓ

23

Conselleria de Presidència i Esports

Programa

313F

Protecció i defensa dels drets dels menors

Objectiu

01

Supervisar les administracions de la CAIB i les entitats privades que prestin serveis als menors dins el territori de les Illes Balears. Verificar el respecte als drets del menor i orientar les seves actuacions envers la seva defensa i promoció.

Activitat

1

Disseny de protocols de supervisió de centres d'atenció als menors.

Activitat

2

Visites als centres i entitats d'atenció als menors.

Activitat

3

Elaboració d'informes i propostes als centres.

Activitat

4

Seguiment de l'execució de les propostes

Activitat

5

Elaboració d'informes periòdics.

Objectiu

02

Tramitar les queixes i greuges sobre situacions d'amenaça i/o vulneració dels drets dels menors.

Activitat

1

Recepció anàlisi de queixes i denuncies

Activitat

2

Tramitació de queixes i denuncies

Activitat

3

Resolució i seguiment de l'execució

Activitat

4

Elaboració d'informes periòdics

Activitat

5

Elaboració de l'informe anual per al Consell de Govern que serà remés al Parlament de les Illes Balears.

Objectiu

03

Promoure i facilitar l'aplicació i difusió dels convenis, recomanacions internacionals i legislació nacional sobre els drets del menor.

Activitat

1

Campanyes de difusió dels drets dels menors i normatives

Activitat

2

Estudi i seguiment de normatives que afecten als drets del menor

Objectiu

04

Proposar adaptac. o reformes de procedim. reglaments o lleis perfer mes eficaç la defensa dels drets del menor, assolir millores dels serveis adreçats a l'atenció dels menors. Promoure disposicions normatives adients per desenvolupar de manera efectiva els drets dels menors.

Activitat

1

Propostes s'adaptacions i reformes de procediments, reglaments o lleis

Activitat

2

Promoure davant el Consell de Govern disposicions normatives

Activitat

3

Procurar la millora constant dels serveis dirigits a l'atenció dels menors en l'àmbit de les Illes Balears.

Activitat

4

Creació d'un fons documental i formatiu

Activitat

5

Elaboració d'estudis per a l'avaluació de l'acompliment dels drets del menor.

Activitat

6

Adequació del registre d'actuacions de l'ODDM a la Llei orgànica de protecció de dades.

Objectiu

05

Coordinar els diferents departaments en temes i materies relacionats amb els menors i els seus drets, fomentar la planificacio integral o sectorial de les matèries que afecten als drets i a la protecció dels menors. Supervisar l'execució de la planificació integral o sectorial de les materies que afecten

Activitat

1

Coordinació interdepartamental de temes i matèries relacionats amb els menors i els seus drets.

Activitat

2

Fomentar la planificació integral de les materies relacionades amb els drets del menor

Activitat

3

Seguiment i actualització de l'observatori de la infancia a la CAIB.

Activitat

4

Seguiment i avaluació del previst Pla Estratègic Nacional d'Infancia i Adolescència.

Activitat

5

Cooperació amb organismes nacionals i internacionals relacionats amb els drets del menor

Objectiu

06

Assegurar el compliment en tot el que afecta els drets dels menors. Crear mecanismes de control.

Activitat

1

Anàlisi de dades

Activitat

2

Coordinació amb entitats públiques i privades

Activitat

3

Campanya de sensibilització ciutadana vers l'ODDM i els Drets delMenor.

Activitat

4

Publicació d'articles d'opinió

Objectiu

07

Protegir i defensar i promoure els drets dels menors a la CAIB

Activitat

1

Representació i difusió de l'ODDM

Activitat

2

Coordinació de la pròpia ODDM i amb l'exterior

Activitat

3

Formació permanent del personal de l'ODDM

313G.Família i unitats de convivència

 

En general es pretén continuar els mateixos objectius i actuacions de l'any 2006 amb ampliacions i noves activitats.

Entre les noves activitats, hi ha la creació de l'Observatori Permanent de Suport a la Família de les Illes Balears (Decret 45/2006, de 12 de maig), la qual cosa suposa un nou treball de comunicació, recollida d'informació i elaboració de propostes tant institucionals com tècniques. Els objectius principals són conèixer en profunditat la situació de les famílies illenques, assesorar sobre les polítiques de suport a les famílies, promoure millores socials, econòmiques i legislatives, i estimular la investigació i l'estudi sobre la realitat de les famílies de les illes.

Hi ha prevista la consolidació dels llocs de feina de part de l'equip dels programes d'atenció directa.

Està pendent l'aprovació al Parlament de les Illes Balears l'Avantprojecte de llei de mediació familiar, que en l'article 23 estableix «mitjançant aquesta llei es crea el Servei de Mediació Familiar de les Illes Balears com a entitat sense personalitat jurídica pròpia i adscrita a la conselleria competent en matèria de família», i en l'article 25 en defineix les funcions.

També hi ha previst proposar un conveni amb el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears respecte al servei de mediació familiar i els punts de trobada familiar, la qual cosa tindria un caràcter interinsular.

Un tema prioritari en les polítiques de família és la conciliació de la vida familiar i la laboral. Per incentivar aquest aspecte en les empreses, es crearà un premi o un segell de qualitat per a les que tinguin mesures per a facilitar aquest aspecte.

Als punts de trobada existents (Palma, Inca, Calvià, Manacor i el proper de Ciutadella), es desenvoluparà un programa de prevenció de maltractament infantil basat en la recuperació i el desenvolupament de les habilitats parentals.

D'altra banda, està previst el manteniment de la pàgina web de creació recent.

Objectius i activitats

SECCIÓ

23

Conselleria de Presidència i Esports

Programa

313G

Família i unitats de convivència

Objectiu

01

Executar i vetllar per l'execució del "Pla integral de suport a la familia de les Illes Balears 2005-2008

Activitat

1

Manteniment de la base de dades, comunicació amb les distintes D.G. de les conselleries implicades, estudi i registre de les noticies que surtin als distints medis de com.control i impuls d'actuac.pendents, avaluació i el·laboració de la memoria anual. Convoc. I coord. de la Comis.Interdp. del Pla Integr. Suport a la família

Objectiu

02

Impulsar les funcions pròpies de "l'Observatori permanent de suport a la família de les Illes Balears" adscrit a la conselleria en materia de familia (art.1 Decret 45/2006 de 12 de maig).

Activitat

1

Fer la convocatoria tan del ple com de la Comissió d'experts, coordinar i impulsar els acords i l'activitat, organitzar els forums i contactes entre professionals tan a nivell nacional com internacionals.

Objectiu

03

Executar, seguir i evaluar els programes propis i encomanats a laDirecció General de Menors i Família. Servei de Família

Activitat

1

Creació i consolidació d'un equip de feina estable i dotat dels mitjans i el personal necessari.

Activitat

2

Creació a tot el territori de les Illes Balears de serveis de punt d'informació familiar i serveis de mediació a tots els partits judicials.

Activitat

3

Gestió de les obligacions derivades dels Convenis amb l'AGE convocatories de subvencions amb el seu seguiment i supervisió.Execuciódels programes d'orientació, mediació, prevenció de la violència en el sí de la familia i prevenció dels maltractaments a la infancia.

Activitat

4

Gestió i coordinació dels punts de trobada

Activitat

5

Foment de l'associacionisme en materia de família, obrint relacions i vies de participació a les associacions.

Activitat

6

Difussió de totes les actuacions i programes adreçats a les families. Proposar i realitzar estudis i treballs tècnics dins l'ambit de la família i mantenir interaccions amb espais de discussió nacional i internacional.

Activitat

7

Impuls i col.laboració en programes d'investigació i formació universitària i de postgrau en matèries relacionades amb la família.

Activitat

8

Gestionar i fer el seguiment del conveni de col.laboració amb elMTAS per realitzar projectes d'atenció a la primera infancia de 0a 3 anys.

313I.Planificació i ordenació social

 

El programa de planificació i ordenació social pretén aconseguir el desenvolupament dels serveis socials a tot l'àmbit de les Illes Balears, basant-se en els criteris d'igualtat i de qualitat. Per això es fa imprescindible l'estudi, la coordinació i l'elaboració de la normativa corresponent.

Per tal d'aconseguir millorar la qualitat d'aquests serveis és necessari igualment desenvolupar iniciatives que promoguin la formació i la millora en la qualificació dels professionals responsables de gestionar els diferents programes i serveis.

Els objectius i les activitats propis d'aquest programa se centren bàsicament en la supervisió i el seguiment de plans, l'establiment dels mecanismes per conèixer la realitat social, la proposta d'elaboració de la normativa corresponent, la coordinació amb diferents àmbits del Govern i d'altres institucions, la concreció de propostes i d'iniciatives de caire formatiu i la millora dels mecanismes i els recursos de registre dels serveis socials.

Objectius i activitats

SECCIÓ

23

Conselleria de Presidència i Esports

Programa

313I

Planificació i ordenació social

Objectiu

01

Elaborar i fer el seguiment de plans sectorials per a col·lectius amb problemàtiques específiques.

Activitat

1

Elaboració d'un Pla General de Serveis Socials

Activitat

2

Avaluació final del pla d'inclusió social

Activitat

3

Seguiment i avaluació dels projectes per al desplegament de les accions dirigides a l'atenció de les persones en situació de dependencia.

Activitat

4

Elaboració del pla adreçat a les persones amb discapacitats i/o depenents.

Activitat

5

Seguiment i avaluació del Pla Sociosanitari de les Illes Balears

Activitat

6

Elaboració del pla de la gent gran

Activitat

7

Estudi sobre l'envelliment de les persones amb discapacitat

Activitat

8

Participació a la comissió de seguiment del pla integral de suport a la familia, i d'altres que s'ens convoqui.

Activitat

9

Participació en els programes derivats de la implantació del Servei Nacional de la Depandència (SND): xarxa de serveis, plans de qualitat i qualificacions professionals.

Objectiu

02

Establir els mecanismes i recursos adients per al coneixement de la realitat social de les Illes Balears.

Activitat

1

Creació de l'Oberservatori de Serveis Social.

Activitat

2

Reordenacio, classificació del Fons documental de serveis social

Activitat

3

Elaboració del mapa de serveis socials: elaboració del directori i de les guies de serveis socials generals i serveis socials especialitzats.

Activitat

4

Implementació de la xarxa de serveis socials del Sistema Nacional de la Dependencia.

Activitat

5

Redisseny i implantació d'un programa pont que possibiliti bolcar la informació dels sistemes informàtics d'usuaris de serveis socials de Mallorca ( Palma i resta de l'illa) al SIUSS de les Illes Balears.

Activitat

6

Participació en els grups de treball de SIUSS sobre qualitat dels serveis i Sistema nacional de Dependència i trasllat a la resta d'institucions d'ambit insular

Activitat

7

Continuació de la implementació i desenvolupament de la Llei d'estadística amb l'Institut Balear d'Estadística.

Objectiu

03

Elaborar la normativa legal que estructuri i defineixi el sistema públic de serveis socials.

Activitat

1

Elaboració i desplegament de la normativa reguladora de centres i serveis generals i especialitat del Sistema Balear de Serveis Socials.

Activitat

2

Actualització i manteniment del Registre Central de Serveis Socials.

Activitat

3

Actualització de la normativa, per la qual es regula el funcionament de les escoletes infantils.

Activitat

4

Elaboració de normativa envers a la ordenació i gestió de les estadístiques autonòmiques.

Objectiu

04

Optimitzar i possibilitar la coordinació amb els diferents àmbits del Govern de les Illes Balears.

Activitat

1

Participació als àmbits de coordinació adients, promoguts pel Govern de les Illes Balears.

Activitat

2

Participació en les diverses administracions i institucions a laXarxa d'inserció.( amb substitució de de la actuació de UMES)

Objectiu

05

Desenvolupar projectes i actuacions dins els programes de Fons Social.

Activitat

1

Desenvolupament del Projecte de "Servei d'informació , Assessorament i Orientació Jurídica per a persones amb discapacitat" dins l'Agrupació de desenvolupament illes d'integració dins el ProjecteILSIB del Fons social Europeu EQUAL II

Activitat

2

Coordinació del programa Transnacional labour and Social Insertion of the persons with Disbility (LASID) dins l'Agrupació de desenvolupament illes d'integració, dins el Projecte ILSIB del Fons Social Europeu EQUAL II

Objectiu

06

Promoure l'accessibilitat de les persones amb mobilitat reduïda.

Activitat

1

Assistència i col.laboració amb el Consell Assessor per a la Millora de l'Accesibilitat i de la Supressió de Barreres Arquitectòniques.

Activitat

2

Implementació i seguiment del Pla d'accessibilitat a platges de les illes Balears.

314A.Pensions i prestacions econòmiques

 

L'article 51 del Decret 66/1999, de 4 de juny, pel qual s'aprova el Reglament regulador del Sistema Balear de Serveis Socials, estableix que les diferents administracions de la comunitat autònoma de les Illes Balears poden establir ajudes que complementin el Sistema Balear de Serveis Socials i que les prestacions econòmiques de caràcter social són compatibles amb les del sistema de la Seguretat Social. A més, segons l'article 53 del Decret esmentat, les persones físiques poden ser beneficiàries d'aquestes prestacions econòmiques.

 

Objectius i activitats

SECCIÓ

23

Conselleria de Presidència i Esports

Programa

314A

Pensions i prestacions econòmiques

Objectiu

01

Fons d'Assistència Social (FAS), amb la generació de les nómines mensuals de perceptors i la revisió anual del manteniment del dret a la percepció de les prestacions per part dels beneficiaris.

Activitat

1

Confecció mensual de la nòmina

Activitat

2

Confecció i tramesa mensual de les estadístiques de gestió.

Activitat

3

Reclamació de percepcions indegudes. Manteniment de l'inventari de deutors i enviament d'informació mensual a l'IMSERSO. Tramesa ala Tresoreria Territorial de la Seguretat Social per a reclamacions en via executiva.

Activitat

4

Revisió anual del manteniment dels requisits per part dels beneficiaris.

Activitat

5

Resolució de reclamacions

Objectiu

02

Llei d'Integració del Minusvàlid (LISMI), amb la generació de lesnòmines mensuals i la revisió anual del manteniment del dret a lapercepció de les prestacions per part dels perceptors.

Activitat

1

Confecció mensual de la nòmina.

Activitat

2

Confecció i tramesa mensual de les estadístiques de gestió

Activitat

3

Reclamació de percepcions indegudes. Manteniment de l'inventari de deutors i enviament d'informació mensual a l'IMSERSO. Tramesa ala Tresoreria Territorial de la Seguretat social per a reclamacionen via executiva.

Activitat

4

Revisió anual del manteniment dels requisits per part dels beneficiaris

Activitat

5

Resolució de reclamacions.

Objectiu

03

Pensions no contributives (PNC's), amb les seves revisions puntuals i anual en relació amb el manteniment del dret a la prestació per part dels beneficiaris.

Activitat

1

Donar informació sobre les pensions i requisits

Activitat

2

Tramitar, gestionar i resoldre expedients de pensions no contributives

Activitat

3

Confecció mensual de la nòmina.

Activitat

4

Confecció i tramesa mensual de les estadístiques de gestió

Activitat

5

Reclamació de percepcions indegudes. Manteniment de l'inventari de deutors i enviament d'informació mensual a l'IMSERSO. Tramesa ala Tresoreria Territorial de la Seguretat Social per a reclamacions en via executiva.

Activitat

6

Revisió anual del manteniment dels requisits per part dels beneficiaris.

Activitat

7

Actualització de la informació de pensions no contributives, del Registre de prestacions socials públiques de la Seguretat Social.

Activitat

8

Resolució de reclamacions

Objectiu

04

Prestacions econòmiques programa "A ca vostra", d'ajudes a families amb persones majors assistides (ACV), amb la gestió de la corresponent convocatoria anual.

Activitat

1

Convocatoria anual

Activitat

2

Recepció i estudi de les sol.licituts

Activitat

3

Tramitació i resolució dels expedients

Activitat

4

Seguiment de les subvencions

Activitat

5

Resolució de recursos

Objectiu

05

Ajudes econòmiques individuals destinades a sufragar les despesesi l'assistència de persones majors en règim d'acolliment familiars en domicilis particulars, amb la gestió de la corresponent convocatoria anual.

Activitat

1

Convocatoria anual

Activitat

2

Recepció i estudi de les sol.licituts

Activitat

3

Tramitació i resolució dels expedients

Activitat

4

Seguiment de les subvencions

Activitat

5

Resolució de recursos

Objectiu

06

Gestió "Targeta Bàsica", d'ajut per adquirir productes de primera necessitat (TB), gestió convocatoria anual, amb l'objectiu d'aconseguir alleugerir la situació de precarietat econòmica dels beneficiaris i augmentar el seu benestar social.

Activitat

1

Convocatoria anual

Activitat

2

Recepció i estudi de les sol.licituts

Activitat

3

Tramitació i resolució dels expedients

Activitat

4

Seguiment de les subvencions

Activitat

5

Resolució de recursos

Objectiu

07

Prstacions econòmiques per a ajudes de guarderia, amb la gestió de la convocatòria corresponent

Activitat

1

Convocatoria anual

Activitat

2

Recepció i estudi de les sol.licituts

Activitat

3

Tramitació i resolució dels expedients

Activitat

4

Seguiment de les subvencions

Activitat

5

Resolució de recursos

Objectiu

08

Realització de cursos de suport i ajuda a les persones que tenenal seu càrrec persones majors assistides, com a complement necessari de les prestacions del programa "A ca vostra" i d'ajudes d'acolliment familiar.

Activitat

1

Informació de suport en format web

Activitat

2

Realització de cursos de formació presencials

Activitat

3

Realització de cursos de formació no presencials

Objectiu

09

Inversió en infraestructures necessaries a l'efecte de contribuir a l'objectiu de millorar la qualitat del sistema balear de serveis socials.

Activitat

1

Execuciò de les obres de construcció de la Residència per a persones assistides en el carres Joan Crespí, de Palma

Activitat

2

Construcció del Centre Residencial de Menorca

Objectiu

10

Anàlisi, actualització i integració dels sistemes informàtics de de la DGSS, per tal de donar un servei integral de qualitat als ciutadans i atendre adequadament les necessitats de gestió, d'informació i de planificació exixtents actualment en aquesta Direcció.

Activitat

1

Anàlisi de la situació actual de les diferents aplicacions informatiques en funcionament en els serveis de la DG

Activitat

2

Estudi i diagnòstic de les necessitats de gestió, d'informació i planificació existents actualment i de la seva repercusió en laprestació d'un servei de qualitat als ciutadans

Activitat

3

Elaboracio´i implantació d'un sistema d'informació integral que permeti assolir els objectius plantejats.

323A.Protecció i foment de la integració i de joventut

 

L'any 2006 s'ha tancat amb l'acompliment dels objectius de redefinició del marc competencial i normatiu de les polítiques de joventut, d'acord amb els compromisos assolits pel Govern de les Illes Balears.

L'entrada en vigor dels traspàs de competències als consells insulars en matèria de joventut i lleure i l'aprovació de la Llei Integral de la Joventut obren un nou panorama dins la concepció de les polítiques per a joves. D'una banda, amb l'entrada de nous actors institucionals .els consells de Menorca, Eivissa i Formentera. com a protagonistes actius i principals de l'execució de les polítiques de joventut i lleure dins dels àmbits territorials respectius. D'altra, amb l'entrada en vigor de la primera Llei de joventut de la nostra història autonòmica, que articula en un únic text, amb el màxim rang normatiu, tots els principis, objectius i línies d'actuació que han d'inspirar la política de joventut a les Illes Balears, des d'una perspectiva transversal i integral.

Un altre condicionat important pel que fa a la gestió de la Direcció General de Joventut dins l'any 2006 és la negativa del Consell Insular de Mallorca a assumir les competències que sí s'han transferit a la resta de consells insulars. Aquest fet obliga a mantenir des de l'estructura de l'Administració autonòmica molts de programes, activitats i serveis només a l'àmbit territorial de Mallorca, mentre que seran executats pels respectius consells insulars a la resta d'illes. És el cas, per exemple, de les activitats i les instal·lacions d'oci i temps lliure, la formació en el lleure o el suport a les polítiques municipals, entre d'altres.

Altres programes, activitats i serveis que han estat objecte de transferència seran executats mitjançant mecanismes de col·laboració i cooperació mútua amb els consells insulars que han assumit les competències, per tal de mantenir el caràcter suprainsular i la igualtat entre els joves de les diferents illes en temes que, per la seva naturalesa pròpia, presenten uns millors resultats si s'enfoquen des d'aquesta òptica, com per exemple el programa cultural Art Jove, la campanya d'hàbits saludables o la campanya d'activitats de vacances.

Amb aquest nou escenari, i d'acord amb els condicionants abans exposats, la Direcció General de Joventut es planteja 10 objectius generals, des del punt de vista de l'execució pressupostària, per a l'exercici 2007, que són:

a) Facilitar i donar suport als joves en els seus processos d'emancipació, amb les millors condicions i la formació més adient i competitiva.

b) Treballar en la coordinació i la cooperació institucional en matèria d'informació juvenil.

c) Conèixer la realitat de la joventut i fer arriba tota la informació necessària al màxim nombre de joves possible.

d) Promoure l'art, la cultura i la creació jove a les Illes Balears.

e) Conscienciar els joves en relació amb la prevenció de riscs i fomentar hàbits de vida saludable, i també l'adquisició i consolidació de valors socials.

f) Fomentar la participació social de la joventut i donar-hi suport, i promoure l'associacionisme i el voluntariat.

g) Donar suport als ajuntaments, les mancomunitats i les entitats locals menors de Mallorca.

h) Promoure i fomentar l'oci i les activitats i instal·lacions de temps lliure per a infants i joves a l'àmbit de l'illa de Mallorca.

i) Fomentar i donar suport a la formació en el lleure a l'àmbit de l'illa de Mallorca.

j) Gestionar i executar els programes europeus adreçats a la joventut.

Per tot això, la Direcció General de Joventut desenvoluparà durant l'any 2007 tot un seguit d'actuacions, d'entre les quals podem destacar:

a) La posada en funcionament de la nova Oficina d'Emancipació, destinada a oferir als joves informació, assessorament i suport en tot allò relatiu amb l'accés al mercat de treball, l'habitatge i la formació.

b) El suport als joves emprenedors, mitjançant un conveni amb l'Associació de Joves Empresaris.

c) El programa Eurosummerjobs, adreçat a compatibilitzar els treballs de temporada amb l'aprenentatge d'una llengua a l'estranger.

d) El Carnet +26.

e) La tercera edició de la fira Futur Jove.

f) La cooperació i interconnexió amb totes les administracions, organismes i entitats per oferir als joves una informació veraç, útil i de qualitat.

g) L'ampliació de la cobertura municipal de la Xarxa Infojove.

h) Edició de guies, revistes i altres publicacions.

i) L'ús de les noves tecnologies dins del camp de la informació juvenil i de la relació entre l'Administració i els mateixos joves.

j) El suport als joves artistes, creadors i intèrprets de les Illes Balears mitjançant el programa cultural Art Jove.

k) Les campanyes i els programes de foment d'hàbits de vida saludables.

l) El suport a les entitats juvenils i entitats prestadores de serveis a la joventut.

m) Les relacions institucionals amb el Consell de la Joventut de les Illes Balears i el suport a la seva tasca dins del marc de la seva legislació reguladora.

n) El suport a les corporacions locals de Mallorca per a la implantació de les seves polítiques juvenils.

o) El suport, la regulació i el control de qualitat de la formació en el lleure.

p) L'execució i la gestió del programa Joventut de la Unió Europea.

Aquestes accions, juntament amb d'altres que a continuació s'esmenten en aquesta memòria de pressuposts generals, van adreçades a aconseguir un únic objectiu global, que es configura com el pilar fonamental que sustenta l'acció política del Govern de les Illes Balears en matèria de joventut: crear un entorn d'oportunitats per a una joventut sana, vitalista, integrada, participativa i socialment activa i compromesa.

 

 

Objectius i activitats

SECCIÓ

23

Conselleria de Presidència i Esports

Programa

323A

Protecció i foment de la integració i de joventut

Objectiu

01

Facilitar i donar suport als joves en els processos d'emancipació mitjançant la implantació d'una oficina especialitzada (Oficina d'Emancipació), del Centre Balear d'informació i Documentació per a la Joventut i d'altres programes i serveis.

Activitat

1

Foments de l'autoocupació ( Conveni amb joves empresaris)stra i orientació per als joves en tot allò referent a ocupació, habitatge i educació i formació.

Activitat

2

Foment del coneixement dels drets i deures dels joves (assessories jurídiques descentralitzades on-line, publicacions, guies orientatives, plana web)

Activitat

3

Facilitar l'accés a l'habitatge dels joves de les Illes Balears amb l'assessorament i l'orientació sobre compra, lloguer i compartir habitatges. Així com, editant publicacions adaptades als joves sobre aquest tema.

Activitat

4

Foment de l'ocupació jove mitjançant la borsa de feina i publicacions orientatives i informatives.

Activitat

5

Potenciació de les habilitats de recerca de feina dels joves mitjançant formació on-line

Activitat

6

Millora de la mobilitat laboral dels joves de les Illes Balears al'estiu a Europa mitjançant el programa europeu "EUROSUMMERJOBS",per compatibilitzar l'adquisició d'experiencia professional amb elconeixement d'idiomes.

Activitat

7

Suport a la presa de decisions sobre els estudies i itineraris deformació mitjançant l'assessoria, l'orientació i la informació sobre processos educatius (assessoria d'estudis)

Activitat

8

Carnet +26 adreçat a joves entre 26 i 35 anys i que ofereix descomptes, avantatges i crèdits financers avantajosos per a afavorirl'emancipació.

Activitat

9

Tercera edició de la Fira Futur Jove, concebuda com a espai de mostra i orientació per als joves en tot allò referent a ocupació, habitatge i educació i formació.

Objectiu

02

Treballar la coordinació i cooperació entre administracions i institucions en matèria d'informació juvenil per assolir la transversalitat i reforçar els vincles.

Activitat

1

Cooperació amb tots els organismes del Govern de les Illes Balears ( Conselleria de Treball i Formació, C. d'Obres Públiques, Habitatge i Transports, C. d'Educació i Cultura, C. de Salut i Consum, Institut Balear de la Dona,...) i amb entitats privades sense ànimde lucre.

Activitat

2

Reforç dels vincles amb les institucions que treballen amb jovesi per a ells, principalment amb els joves desfavorits, per tal d'aconseguir que la informació sigui una eina d'integració social. (recolzament i subvencions a les unitats informatives d'integració social i cooperacio amb el CJIB)

Activitat

3

Cooperació amb les xarxes informatives estatals i europees per tal de millorar el funcionament de la xarxa i impulsar el seu creixement cognitiu.

Objectiu

03

Coneixer la realitat de la joventut i fer arribar tota la informació al màxim de joves de les Illes Balears.

Activitat

1

Suscripció de convenis amb mancomunitats per tal d'establir la Xarxa Infojove al 100% dels municipis de les Illes Balears

Activitat

2

Programa de difusió per promoure l'ús i el coneixement dels serveis de la Xarxa Infojove entre els joves i les seves families.

Activitat

3

Suport a la Xarxa d'unitats informatives d'integració social.

Activitat

4

Investigació sobre les necessitats informatives dels joves mitjançant estudis sociològics.

Activitat

5

Edició de publicacions especialitzades i guies de recursos per ajoves: Revista Tres Quarts, Full Drassana.

Activitat

6

Subministrament d'eines de comunicació i cooperació als professionals per tal de millorar la seva feina (llista de distribució, Jornades d'Informadors Joves i plana web)

Activitat

7

Foment de l'elaboracio de publicacions en xarxa que puguin arribar a tots els joves de les Illes Balears ( Mou-te tot l'any, guia de Formació no reglada, dossiers informatius, pàgina web, blogs, etc,..)

Activitat

8

Potenciació de l'ús de la biblioteca específica de joventut, pera donar a coneixer les darreres questions en el camp de la joventut als professionals.

Activitat

9

Foment de l'augment de la qualitat dels serveis i dels professionals de la xarxa mitjançant la formació continua i la formació bàsica dels informadors,implantant nous criteris de qualitat als serveis. (curs d'informadors, formació continua, subvencions, biblioteca, etc..)

Activitat

10

Subministrament d'informació directa i presencial en les oficines d'informació juvenil, fonamentalment en el Centre Balear.

Activitat

11

Descentralització de les assessories

Objectiu

04

Promoure l'art, la cultura i la creació jove a les Illes Balears

Activitat

1

Programa cultural Art Jove 2007, organitzat en col.laboració ambels consells insulars que hagi assumit la competència en materia de Joventut i Lleure per mantenir el caràcter suprainsular del programa.

Activitat

2

Programa itinerant art Jove, per difondre i donar a coneixer l'obra dels joves artistes de les Illes Balears més enllà del nostre territori.

Objectiu

05

Concienciar els joves en relació a la prevenció de riscs i foment d'hàbits saludables, i l'adquisició i consolidació de valors socials

Activitat

1

Campanya prevenció situació de risc i promoció d'hàbits saludables , en colaboració amb diversos organismes del Govern:Salut sexuali afectiva, prevenció VIH-Sida i altres MTS, hàbits alimentaris saludables , resolució de conflictes, drogues , addiccion psicològiques, tabaquisme, seguretat cial i pre

Activitat

2

Formació de mediadors, pres i mares en aquests àmbits

Activitat

3

Implantació d'un programa de ciutadania digital per inculcar l'ússaludable i educatiu de les TIC's mitjançant tallers d'habilitatsinformacionals i digitals.

Activitat

4

Oferta de recursos s'assessorament i orientació sobre temes d'educació afectivo-sexual, per tal de prevenir situacions no desitjades (Infosex, en col.laboració amb l'Institut Balear de la Dona)

Activitat

5

Realització dels jocs Solidaris a les escoles, amb l'objectiu de sensibilitzar els més joves envers la cooperació, la diversitat ila interculturalitat.

Objectiu

06

Fomentar i recolzar la participació social de la Joventut, promocionant l'associacionisme i el voluntariat.

Activitat

1

Gestió del Cens d'entitats juvenils i entitats prestadores de serveis a la joventut.

Activitat

2

Fira de la participació

Activitat

3

Servei Voluntari Europeu

Activitat

4

Servei d'assessorament per a entitas i nous plans de formació perals seus gestors.

Activitat

5

Impuls de la participació dels joves dins dels serveis d'informació jove com a mesura d'aprenentatge dels processos informatius ( recolzament als programes de corresponsal dels ajuntaments).

Activitat

6

Convocatories de subvencions per al foment i suport de les activitats i programes de les associacions juvenils, voluntariat, formació en el lleure, etc.

Activitat

7

Gestió del Plà Estatal del Voluntariat a les Illes Balears,

Activitat

8

Relacions institucionals amb el consell de la Joventut de les Illes Balears i suport a la seva tasca dins del marc de la seva legislació reguladora.

Objectiu

07

Donar suport als ajuntaments, mancomunitats i entitats locals menors de Mallorca per als seus programes i activitats en matèria deJoventut.

Activitat

1

Convocatoria de subvencions per a equipaments d'instal·lacions juvenils.

Activitat

2

Convocatoria de subvencions en matèria d'activitats de dinamització juvenil.

Activitat

3

Col·laboració amb les entitats locals i amb els politics i tècnics de joventut per tal de fer arribar les eines econòmiques, informatives i virtuals, per tal de possibilitar i establir unes polìtiques de joventut de qualitat( subvencions, llista de distribució deregidors, publicacions, trobades,etc.

Objectiu

08

Promocionar i fomentar l'oci i les activitats i instal·lacions de lleure per a infants i joves a l'àmbit de l'illa de Mallorca.

Activitat

1

Suport al Consorci "Turisme Jove" per a l'oferta dels productes i serveis adreçats a l'oci i temps lliure: carnet jove, turisme i allotjaments juvenils, viatges, cursos d'idiomes a l'estranger,etc.

Activitat

2

Realització de la campanya d'activitats de vacances: camps d'òci,campaments i camps de treballs.

Activitat

3

Recepció de comunicació, autorització, seguiment e inspecció de les activitats de temps lliure.

Activitat

4

assessorament i orientació sobre l'ús saludable dels temps lliure dels joves mitjançant l'elaboració de viatgeteca i taulons de convocatories sobre temes culturals, esportius, i d'òci dirigits als joves.

Objectiu

09

Fomentar i donar suport a la formació en el lleure a l'àmbit de l'illa de Mallorca.

Activitat

1

Assessorament, suport i supervisió de la qualitat del servei de les escoles de formació en el lleure.

Activitat

2

Expedició de titols de monitor i temps lliure.

Activitat

3

Suport als joves per formar-se com a monitors i directors.

Activitat

4

Trobada d'escoles de formació

Activitat

5

Nova normativa en matèria d'escoles de temps lliure.

Objectiu

10

Gestionar i executar els programes europeus adreçats a la joventut

Activitat

1

Difusió del programa Joventut de la Unió Europea; formació i informació de projectes europeus, gestió i tramitació dels projectes presentats a l'empar d'aquest programa.

Activitat

2

Premis Euroescola

Activitat

3

Subvenció complementaria a les peticions dins del marc del programa Joventut de la UE

Activitat

4

Formació de tutors del Servei Voluntari Europeu.

457A.Promoció i foment de l'esport

 

Majoritàriament els objectius de la Direcció General d'Esports per a l'any 2007, estan determinats per una tasca de continuïtat respecte a l'any 2006. No s'ha d'entendre continuïtat com fer el mateix, s'ha d'entendre com una millora dels mitjans per a la realització de les activitats que han de conduir, sens dubte, a aconseguir els objectius fitxats.

Partint del fet que tradicionalment a les Illes Balears sempre s'ha practicat l'esport, no només en el sentit estricte de la paraula, que ha donat lloc a una estructura federativa ben definida i a la pràctica esportiva d'alt nivell amb reconeguts esportistes d'èlit d'àmbit nacional i internacional, sinó també com una activitat física general que indiscutiblement condueix a la pràctica assídua ja sigui per motius de benestar personal, a la pràctica lúdica o com a mitjà d'esbarjo.

La Direcció General d'Esports, malgrat aquest increment, continuarà treballant per conèixer els motius d'aquelles persones que han deixat de practicar algun esport o aquelles a les quals mai no ha atret la pràctica esportiva. Conèixer els motius i les circumstàncies d'aquesta actitud és fonamental per fixar els objectius i per planificar actuacions viables, atractives i de futur.

El concepte d'esport està lligat a factors personals, que poden esdevenir decisius en la vida de cada persona i, són aquests factors els que s'han d'utilitzar per atreure l'atenció de tots els ciutadans sobre l'esport. La premissa bàsica que ens vàrem fitxar l'any 2004 de crear la necessitat de practicar l'esport a través de cinc grans apartats (Esport i educació, Esport i integració social, Esport i competició, Esport i medi ambient, Esport i salut, Esport i treball i Esport i turisme) continua vigent.

Aquesta premissa continua essent no només vàlida sinó que és l'eix que ha de conduir les actuacions i activitats per donar la màxima prioritat a l'esportista, posant al seu abast els mitjans necessaris i les situacions més adients per optimizar l'esport de les Illes Balears.

Cada apartat en si mateix constitueix una etapa de la vida de cada persona i si més no, en conjunt, el total de la seva vida. Per optimitzar l'esport de la nostra comunitat autònoma i partint sempre de l'esportista com a punt bàsic i fonamental de totes les actuacions, aquestes, es duran a terme mitjançant la potenciació d'esdeveniments esportius, els programes de formació i de tecnificació de l'Escola Balear de l'Esport, el patrocini de la Fundació Illesport, de les Federacions i dels Clubs, de les infrastructures esportives adequades i amb les normatives necessàries per fer realitzable el programa.

Aquest és un any primordial per als nostres esportistes amb vista ultimar la seva participació als Jocs Olímpics de Pekín 2008. La majoria hauran d'aconseguir el passaport per als Jocs durant aquesta temporada per la qual cosa se'ls ha d'assegurar el nostre suport. La unió d'esforços amb les respectives federacions serà vital per tal d'aconseguir que aquest any de gran importància es pugui afrontar amb les majors possibilitats d'èxit.

També es pretén proporcionar un marc legal adequat, centrat en la figura de l'esportista i els ideals esportius de la nostra comunitat autònoma, perquè mitjançant l'esport, de la seva utilització tant en l'àmbit competitiu com en els àmbits bàsic, elemental, formatiu i causal, els ciutadans puguin augmentar la seva consideració cultural i social, un marc actualitzat d'avantguarda, on afrontar els problemes actuals de l'esport sigui un objectiu primordial. Per això s'haurà de tenir especial cura del tractament de la violència i el dopatge, amb la creació de dos grups de treball que analitzaran la problemàtica i proposaran les actuacions oportunes.

L'esport, en determinades situacions, i d'això n'és conscient plenament aquesta Administració, és un magnífic vehicle de futur per a la nostra societat i ha estat a bastament demostrat que les societats més modernes i més racionals tenen models esportius plenament desenvolupats, sobretot basats en l'efectivitat i la gestió.

Així, sobre la base de dos principis, l'esportista i l'eficàcia en la gestió esportiva es plantegen les nostres actuacions i activitats.

 

 

Objectius i activitats

SECCIÓ

23

Conselleria de Presidència i Esports

Programa

457A

Promoció i foment de l'esport

Objectiu

01

Infraestructures

Activitat

1

"Principes de España": mantenir les infraestructures existents, gestionar els espais esportius per oferir més qualitat, i fer propostes esportives de promoció a les escoles, completar l'assoliment de la ISO 9001. Adequar les aules de formació, invertir segons el pla director de 2004-2007.

Activitat

2

Calanova:Estudiar millores als port esportiu, tenir cura amb els serveis realitzar esports nautics tot l'any, promoure escoles de vela i piraigua i cursos d'activitats subaquàtiques. Signar convenis amb federacions nacionals per fer cursos i estades a nivell nacional i internac, potenciar esdeveniments

Activitat

3

Centre de tecnificació: Sol.licitar a l'Estat finançament pels pels projectes, fer del Reina Sofia una residència emblemàtica i potenciar la figura del coordinador d'infrestr. i tecnificacio, realitzar program. d'alt rendiment, finançar tots el programes federatius i seguir augmentant centres de tecnificació

Activitat

4

Donat el cens d'instal.lacions esportives del CSD i pagat a l'any2004 per la CAIB es desenvoluparà un pla autonòmic d'instal.lacions esportives mitjançant la creació d'un programa d'equipaments esportius, arquitectura, enginyeria desenvoplupament sostenible i adequació a les normatives europées.

Objectiu

02

Activitats esportives

Activitat

1

Programes post escolars de promoció amb les federacions per a garantir el pas d'edat escolar i pre tecnificació al nivell de competició previ a la tecnificació.

Activitat

2

Esportistes de les Illes Balears en competició, programa Pekin 2008.

Activitat

3

Col.laboraar amb la Fundació Illesport en les seves activitats, especialment en el suport dels esportistes d'elit i amb els clubs de les Illes que competeixen a l'ambit nacional. Donar continuitat a la comisssió d'avaluació de propostes esportives (pla esportiu 2004-2008)

Activitat

4

Finals de l'esport escolar: Convocatoria, reglament i organització de les finals per a esports d'equip per clubs i esports que participen a la convocatòria de campionats d'Espanya de seleccions. Convenis d'ajuda amb les federacions d'esports que han de participara la convocatoria de CSD per a seleccions autonòmiques

Activitat

5

Organització de competicions i jornades esportives a Calanova i Principes de España, recolzát per una campanya de promoció esportiva

Objectiu

03

Esdeveniments esportius a les Illes

Activitat

1

Continuar amb l'oficina d'esdeveniments esportius per a la recerca de competicions i estudi de les actuals competicions a les Illes Balears.

Activitat

2

Criteris de subvenció, control de les aportacions al benefici esportiu de les Illes . Col·laborar amb entitats públiques per a la promoció esportiva, promoure projectes esportius, col·laborar amb la Conselleria de Turisme.

Objectiu

04

Associacions i normativa

Activitat

1

Registre dels Clubs i digitalització de la informació per al seu tractament informàtic.

Activitat

2

Adaptar i actualitzar els reglaments esportius de les federacions així com complir amb la circular n. 1 de control de les mateixes.

Activitat

3

Finançament de les federacions, mitjançant subvencions i convenis, amb diferents propostes, com la targeta federativa i llicències esportives. Aportacions de l'Escola Balear de l'Esport.

Activitat

4

Normativa: Desenvolupament normatiu de la Llei de l'esport amb prioritat pel Decret d'associacions i entitats esportives, així comels que es despleguin per la correcta adaptació de tots els que s'han d'adaptar a la mateixa. Registre i altres.

Objectiu

05

Escola Balear de l'Esport

Activitat

1

Formació i reglamentació dels esportistes i tècnics

Activitat

2

Desenvolupar nous cicles formatius i especialment el conveni ambla Conselleria d'Educació per l'escola de secundaria i batxiller a les instal·lacions de Principes de España

Activitat

3

Crear objectius per la Olimpíada 2008

Activitat

4

Proposta de centres específics d'alt rendiment al CSD

Activitat

5

Realitzar protocols de col.laboració i participació amb la Universitat de les Illes Balears, donat el conveni marc signat el 2006,per pràctiques de fisioterapia, infermeria, analítiques, per compartir espais esportius i totes aquelles actuacions avantajoses pels nostres esportistes.

Activitat

6

Centre de documentació i publicació dels programes de tecnificació, d'estudis i enquestes realitzades per al millor coneixement de l'esport i els esportistes i el tractament d'aquestes dades.

Objectiu

06

Transport entre illes-nacionals

Activitat

1

Bono de transport, conveni amb entitats col·laboradores i amb companyies de transport, especialment entre illes pero també pels desplaçaments a la península, principalment en aquells esports en que es viatja per carretera o remolcant material de suport i competició amb especial cura dels animals.

Activitat

2

Convocatoria de subvencions per desplaçaments nacionals

Activitat

3

Col·laborar amb les seleccions autonòmiques per a la participació a competicions nacionals.

Objectiu

07

Premis i distincions

Activitat

1

Cornelius Atticus

Activitat

2

Gala de l'Esport Balear. Premis al i a la millor esportista de les Illes, a la millor entitat esportiva per al suport a l'esport deles Illes, a jutge o jutgesa, arbrit i millor tècnic de les Illes Balears del 2007

Objectiu

08

Programes i òrgans adscrits a la DGE

Activitat

1

Programació i posada en marxa i estudi dels plans esportius 2008-2012.

Activitat

2

Programa de col.laboració amb els Consells Insulars, Ajuntaments i altres institucions per desenvolupar la Llei de l'Esport.

Activitat

3

Comissió anti-violència: posada en marxa, funionament i documentació per tal de fer publicacions en la línia de formar, educar, controlar i informar al Tribunal Balear de l'Esport, perque actui oportunament. Treballar junt amb la Conselleria d'Interior pel control dels establiments esportius i infraestructures

Activitat

4

Comité Balear de Disciplina Esportiva: Mantenir aquest comité fins a la definitiva posada en marxa del Tribunal Balear de l'Esport en compliment de la Llei de l'Esport.

Activitat

5

Comissió antidopatge: Col.laborar i desenvolupar la Llei estatal aplicada a les possibles en l'àmbit de les Illes Balears, amb la implicació de les federacions esportives, centres de medicina esportiva dels consells insulars i els CESUCRE

Activitat

6

Assemblea Balear de l'Esport: Desenvolupar la normativa de creació d'aquest òrgan consultor i la seva composició així com el finançament de les propostes d'estudi i d'aplicació de mesures aceptades

463B.Serveis atenció al ciutadà i assistència víctimes

 

L'Oficina d'Ajuda a les Víctimes del Delicte (OAVD) és un servei públic i gratuït, compost per un grapat d'activitats encaminades a donar suport a les persones que han patit un fet delictiu, la coordinació de les quals correspon a la Direcció General de Relacions Europees de la Conselleria de Presidència i Esports del Govern de les Illes Balears. L'objectiu bàsic d'aquestes oficines és, com s'ha dit abans, articular instruments d'assistència i d'ajuda a les víctimes de delictes, complint així les recomanacions i propostes dels organismes i institucions internacionals i de la idea d'Estat Social i Democràtic de Dret que inspira el nostre sistema constitucional.

 

 

Objectius i activitats

SECCIÓ

23

Conselleria de Presidència i Esports

Programa

463B

Serveis atenció al ciutadà i assistència víctimes

Objectiu

01

Donar una atenció integral a les persones que han estat víctimes d'un fet delictiu.

Activitat

1

Atenció integral inmediata i especialitzada a les persones que han estat víctimes d'un fet delictiu, perque aquestes rebin informació i assessorament tant a nivell jurídic, social o psicològic per part de professionals que ofereixin un tracte personalitzat i adequat a fi de no agreujar el procés de victimització

Activitat

2

Informació, orientació i assessoramentjurídic a la víctima a fi d'evitar la indefensió.

Activitat

3

Seguiment de la denuncia i de l'expedient judicial. Mantenir-ne informada la víctima sobre les actuacions que es practiquen i procurar agilitzar-les en la mesura del que sigui possible.

Activitat

4

Actuar com a interlocutor vàlid de la víctima davant els diferents organismes, institucions o prfessionals.

Activitat

5

Acompanyament en els casos que ho sol·liciti la víctima en el tràmit i diligències judicials i policials.

Activitat

6

Assistència social. Informar les víctimes i facilitar-les els recursos socials i sanitaris de la nostra comunitat a fi de pal·liar les conseqüències dels delicte. Derivacions als serveis socials d'atenció primaria i d'assistència especialitzada.

Activitat

7

Assistència psicològica, en crisi i orientació a la víctima a les dependencies de la policia local de Palma, extensió d'aquesta assistència amb l'112, procediment d'intervenció breu, grups d'ajuda per a dones víctimes de maltractaments (Terapia Grupal)

Objectiu

02

Prevernir la victimització

Activitat

1

evitar la producció de nous fets delictius

Activitat

2

Evitar la victimització secundaria

Activitat

3

Apropar l'Administració de Justicia a la víctima

Activitat

4

Promoure accions formatives en els àmbits educatius amb la finalitat d'educar per prevenir la violència.

Objectiu

03

Sensibilitzar i formar

Activitat

1

Formar professionals que presten atenció a les víctimes

Activitat

2

Programes informatius per explicar les actuacions del servei.

Activitat

3

Reunions de treball entre tots els membres que composen la xarxad'Oficines d'Ajuda a Víctimes per establir estratègies comunes