Conselleria d'Economia, Hisenda i Innovació

 

La Conselleria d'Economia, Hisenda i Innovació té com a objectiu principal donar suport a la resta de conselleries del Govern mitjançant els òrgans directrius que la integren, que són: la Secretaria General, la Direcció General de Pressuposts, la Direcció General del Tresor i Política Financera, la Direcció General de Patrimoni, la Direcció General d'Economia, la Direcció General de Tecnologia i Comunicacions, la Direcció General de Recerca, Desenvolupament Tecnològic i Innovació, la Direcció General de Tributs i Recaptació i la Intervenció General.

La Secretaria General gestiona els serveis comuns, duu a terme l'assessorament jurídic i el suport tècnic.

La Direcció General de Pressuposts duu a terme la coordinació del procés de preparació, execució i control de les despeses amb finançament afectat i de fons estructurals.

La Direcció General del Tresor i Política financera exerceix funcions de tresoreria general, inclosa la tutela financera dels ens locals, incloses les competències relatives a caixes d'estalvi i institucions de crèdit cooperatiu.

La Direcció General de Patrimoni exerceix les tasques d'execució de la legislació de patrimoni i contractació administrativa.

La Direcció General d'Economia duu a terme la planificació econòmica general, la promoció de l'economia productiva, la direcció, coordinació i seguiment del fons estructurals, projectes i inciatives comunitàries, estudis de conjuntura econòmica i l'estadística.

La Direcció General de Tecnologia i Comunicacions duu a terme la planificació i la reglamentació dels sectors de les comunicacions i les noves tecnologies de la informació.

La Direcció General de Recerca, Desenvolupament Tecnològic i Innovació duu a terme les tasques de foment , planificació i la coordinació del sistema de ciència , tecnologia i innovació de les Illes Balears.

La Direcció General de Tributs i Recaptació duu a terme prestació de serveis de gestió, inspecció, liquidació,recaptació i resolució de reclamacions amb relació als ingressos públics de naturalesa tributària de la Comunitat Autònoma.

La Intervenció General actua com a centre director de la comptabilitat pública de la Comunitat Autònoma i com a centre director del control intern i del control financer i l'auditoria interna.

Relació programes secció

SECCIÓ

C.GESTOR

Programa

14

Conselleria d'Economia, Hisenda i Innov.

141

SG Conselleria d'Economia,Hisenda i Inn.

611A

Direcció i serveis generals d'Economia, Hisenda i

142

DG d'Economia

551A

Estadística

612A

Planificació i ordenació de la política econòmica

143

DG de Patrimoni

612G

Organització i gestió del patrimoni de la comunita

144

DG de Pressuposts

612B

Planificació i política pressupostària

145

Intervenció General

612C

Gestió comptable i control intern

146

DG del Tresor i Política Financera

612E

Gestió de tresoreria i política financera

147

DG de Tributs i Recaptació

613A

Gestió i inspecció de tributs

613B

Suport a la gestió tributària

148

DG de Tecnologia i Comunicacions

521A

Ordenació, regulació i desenvolupament de les tele

521B

Gestió dels sistemes i tecnologies de la informació

149

DG Recerca, Desenv. Tecnològic i Inn.

541A

Recerca i desenvolupament tecnològic

542A

Innovació tecnològica

 

 

 

 

 

 

 

521A.Ordenació, regulació i desenvol. de telecomunicac.

 

 

Les telecomunicacions s'han convertit en un pilar bàsic per a tota organització que desitgi desenvolupar la seva activitat de manera eficaç, ràpida, eficient i, cada dia més, amb independència de la ubicació i mobilitat dels seus usuaris. Per tot això, el Govern de les Illes Balears vol dedicar-hi els mitjans necessaris, que són administrats pel servei de comunicacions i ràdio de la Direcció General de Tecnologia i Comunicacions. Les competències d'aquest servei poden dividir-se en tres:

· Servei intern de comunicacions del Govern Balear, com a centre d'administració i suport tècnic de recursos de l'administració, ja sigui telefonia fixa, mòbil o serveis de dades.

· Serveis públics de cara al ciutadà o altres Administracions, en el que s'engloba la xarxa de transport i difusió de ràdios i televisions emesos per la CAIB, millora de la cobertura dels serveis de radiodifusió, estudis de serveis per Protecció Civil, radiotelefonia de grup tancat i certificats d'emissions electromagnètiques.

· Servei d'ordenació i regulació de les telecomunicacions, desenvolupant el Pla Director Sectorial de Comunicacions i dur a terme les actuacions que es determinin, desenvolupament de les competències en cas de TV locals, cable, etc. apart de continuar tramitant les competències en el cas de les FM.

Objectius i activitats

SECCIÓ

14

Conselleria d'Economia, Hisenda i Innov.

Programa

521A

Ordenació, regulació i desenvol. de telecomunicac.

Objectiu

1

Ordenació i regulació de les telecomunicacions

Activitat

1

Publicació del nou text per a FM.

Activitat

2

Realitzar accions de foment i comunicació, i dur a terme actuacions seguint les directrius marcades pel Pla Director Sectorial en fase d'aprovació definitiva.

Objectiu

2

Serveis Públics

Activitat

1

Difusió: Ampliar i millorar la cobertura i la qualitat dels serveis de radiodifusió de la CAIB en diferents punts (com la implantació d'una nova torre de comunicacions a Formentera).

Activitat

2

Seguiment del control de les concessions del servei de la Televisió Digital Terrenal amb cobertura local.

Activitat

3

Aprovació de plans d'implantació amb matèria de telefonia mòbil i xarxes radioelèctriques.

Activitat

4

Protecció civil: suport per l'implantació d'un sistema trunking digital.

Activitat

5

Certificats d'emissions electromagnètiques.

Activitat

6

Potenciar i millorar el servei professional en matèria de telecomunicacions a les illes mitjançant convenis amb col·legis i associacions de professionals del sector.

Objectiu

3

Serveis interns

Activitat

1

Adequació i actualització de la xarxa de veu i dades a les noves tecnologies existents.

Activitat

2

VoIP: Implantació d'un sistema de Telefonia que faciliti la gestió del servei de veu, així com un estalvi de costs en el manteniment i ampliacions.

Activitat

3

IVR: implantació d'un sistema de resposta automàtica de veu que millorarà notablement el servei d'atenció que el Govern de les Illes Balears presta al ciutadà via telefònica.

Activitat

4

Implantació d'un sistema de missatgeria unificada que permeti millorar l'eficàcia i rendiment del personal del Govern Balear.

Activitat

5

Integració del servei de videoconferència en una xarxa multimèdia que faciliti el seu ús i que permeti l'extensió d'un servei molt útil en una comunitat autònoma marcada per la seva insularitat.

Activitat

6

Implantació de sistemes de bústia de veu.

Activitat

7

Implantació d'un sistema de gestió de la seguretat, d'acord amb l'estandard UNE 71502.

 

 

 

 

 

 

521B.Gestió dels sistemes i tecnologies de la informac.

 

 

Un dels elements bàsics de qualsevol organització administrativa es l'ús dels sistemes i tecnologies de la informació. L'òrgan administratiu que exerceix aquestes competències al Govern de les Illes Balears es la Direcció General de Tecnologia i Comunicacions (DGTIC), a través dels següents serveis amb les següents competències:

 

Centre de Procés de Dades

1. Dotar de les infraestructures necessàries per a l'ús i explotació dels sistemes de la informació.

2. Assessorar als diferents òrgans del Govern de les Illes Balears en el camp de les matèries i tecnologies de la informació.

3. Establir els estàndards de arquitectura de sistemes i tecnologies de la informació, així com vetllar pel compliment dels mateixos.

4. Vetllar per la seguretat de la informació i dels recursos tecnològics.

5. Garantir el nivell de serveis oferts als usuaris (SLA), mitjançant la utilització de tècniques i mètriques de control de qualitat.

6. Conèixer i investigar els avanços en matèria de tecnologies de la informació, per tal de oferir les millors solucions tecnològiques.

7. Adequar, actualitzar i gestionar la xarxa corporativa de dades a les necessitats dels sistemes d'informació.

 

Servei d'Aplicacions Informàtiques

1. Assessorar i donar suport a les conselleries en l'adquisició de serveis informàtics i seguiment de projectes en general.

2. Mantenir aplicacions corporatives. Sistema de gestió de recursos humans i nòmina, registre, seguiment d'expedients sancionadors, programa de queixes i suggeriments, etc.

3. Mantenir i fer el seguiment d'aplicacions departamentals en conselleries on no tenen recursos propis per fer-ho. Col·laborar amb les conselleries en l'anàlisi i estudi d'alternatives S/W i amb la confecció dels plecs de prescripcions tècniques per vigilar que cumpleixen la normativa vigent en quan a sistemes de la informació.

4. Coordinació i manteniment de la web corporativa del Govern i les aplicacions (SAC- sistema d'atenció al ciutadà-, BOIB, Hemeroteca) i webs departamentals que la complementen. Servidor de vídeo per internet, videoconferència, etc. Mantenir el portal web en quan a contingut, disseny i la incorporació de noves funcionalitats.

5. Suport a la xarxa d'usuaris SAC ( Els usuaris de les conselleries que mantenen la informació del portal web)

6. Coordinació i seguiment de projectes estratègics del Govern en temes d'Administració Digital

 

Servei de seguretat

1. Assessorar i donar suport a les conselleries en matèria de seguretat dels sistemes d'informació

2. Promoure la implantació de mesures tècniques i organitzatives derivades de l'aplicació de la Llei Orgànica de Protecció de Dades, Llei de Firma Electrònica i altra legislació aplicable als sistemes d'informació.

3. Promoure la implantació de les normes UNE-ISO/IEC 17799 i UNE 71502 a l'administració de la CAIB.

4. Auditar l'ús de les tecnologies de la informació i les telecomunicacions.

Objectius i activitats

SECCIÓ

14

Conselleria d'Economia, Hisenda i Innov.

Programa

521B

Gestió dels sistemes i tecnologies de la informac.

Objectiu

1

Garantir la qualitat de les infrastructures del C.P.D. del Govern de les Illes Balears.

Activitat

1

Modernització continuada de les infrastructures físiques del C.P.D.

Objectiu

2

Assegurar el manteniment de la maquinària i del software de base de les distintes plataformes tecnològiques de la CAIB.

Activitat

1

Promoure la modernització continuada de la maquinària del Govern, així com la seva adequació a les noves necessitats en matèria deTI.

Activitat

2

Assegurar el manteniment dels elements de software que composen les distintes plataformes tecnològiques de la CAIB.

Activitat

3

Promoure la renovació continuada del parc d'ordinadors de la CAIB.

Objectiu

3

Modernització de la Xarxa corporativa de dades de la CAIB.

Activitat

1

Adequació de la xarxa corporativa de dades a les necessitats de les TI.

Objectiu

4

Garantir el nivell de serveis als usuaris.

Objectiu

5

Millora de la seguretat.

Activitat

1

Reglamentació de l'ús de les TIC a la CAIB.

Activitat

2

Implantació inicial del pla de continuidad.

Activitat

3

Implantació inicial del pla de contingència.

Activitat

4

Implantació d'altres mesures de seguretat de caràcter tècnic i organitzatiu.

Activitat

5

Auditoria de l'ús de les TIC a la CAIB.

Activitat

6

Promoure i ordenar l'ús de la signatura electrònica.

Activitat

7

Divulgació i conscienciació.

Objectiu

6

Administració Digital.

Activitat

1

Millora dels sistemes i procediments de comunicació amb el ciutadà. Portal wep del Govern.

Activitat

2

Millora dels sistemes i procediments de comunicació amb els funcionaris. Portal de l'empleat.

Activitat

3

Millora dels sistemes i procediments de comunicació amb altres administracions i establir els criteris tecnològics per la seva interconnexió d'aplicacions i de webs.

Activitat

4

Expansió del registre d'entrada/sortida del Govern de les Illes Balears.

Activitat

5

Interconnexió d'aplicacions amb la base de dades de persones.

Activitat

6

Implantació de firma digital a procediments pilot. Projecte europeu CERDISEG.

Objectiu

7

Consolidació i millora de sistemes d'informació existents.

Activitat

1

Assegurar el manteniment d'aplicacions informàtiques de caràcter corporatiu. (Recursos humans i nòmina, Registre d'entrada/sortida, seguiment d'expedients sancionadors).

Activitat

2

Assegurar el manteniment d'aplicacions informàtiques de caràcter departamental en Conselleries on no tenen personal informàtic propi.

 

 

 

 

 

 

541A.Recerca i desenvolupament tecnològic

 

 

L'objectiu general es incidir en el reforçament del Sistema d'Innovació de les Illes Balears.

Per aconseguir-lo es posaran en marxa un seguit de programes que inclouran, pel l'any 2006, les d'iniciatives i actuacions que es resumeixen a continuació:

a) En el programa de potenciació de recursos humans:

Els recursos humans són el factor limitant de la capacitat d'absorció i producció de coneixements d'un sistema d'innovació i aquest segueix sent un dels punts més dèbils de les Illes Balears. Per això s'ha considerant prioritari continuar realitzant un esforç en aquest sentit:

- Formació de personal investigador

1. Ofertes de beques predoctorals. Es mantindrà la publicació de les convocatòries de concessió de beques, iniciades a l'any 2000, incrementant, si els recursos ens ho permeten, el número de beques anuals(a l'any 2005 ja s'ha augmentat de 10 a 12 beques).

Per altra banda es continuarà amb l'orientació, de la meitat de les beques previstes, a les àrees temàtiques prioritàries del Pla (com ja s'ha fet a la convocatòria de l'any 2005).

Com a novetat en la convocatòria de l'any 2006 s'implantarà un complement de 150 euros/mensuals i per infant, per a totes les becàries mares d'un infant menor de 5 anys.

2. Borses de viatge. Per ampliar la formació dels becaris predoctorals del programa de formació es continua considerant d'interès que els becaris tinguin la possibilitat de fer estades breus en centres d'investigació fora de les Illes Balears.

- Incorporació de personal investigador doctor

Tan important es promoure la formació de nous investigadors, com facilitar la incorporació als distints elements del Sistema d'Innovació de personal ja format, amb grau de doctor. Per això es mantindrà:

Coordinació amb el programa Ramon i Cajal i Juan de la Cierva del MEC un protocol de col·laboració amb la Universitat de les Illes Balears l'objectiu del qual és el cofinançament del programa Ramon i Cajal .

Coordinació amb el programa Torres Quevedo del MEC, d'incorporació de doctors al sector privat, siguin empreses, centres tecnològics o entitats similars. S'habilitaran mesures adients per incrementar el grau d'atenció a aquest programa per parts del sector empresarial de Balears.

b) En el programa de reforçament de la base científica:

- Estructuració del Sistema públic de R+D

Components tals com el tamany mínim dels grups de R+D, col·laboració en xarxes, criteris d'interdisciplinaritat, apertura al sistema nacional i europeu són factores crítics per reforçar un Sistema des del punt de vista estructural. Per això es mantindran per l'any 2006 les convocatòries:

1. Ajudes a grups competitius. Tenen com a objectiu reconèixer l'esforç i activitat de grups que concorren habitualment a fonts de finançament estatal i internacional i un bon nivell de qualitat investigadora.

2. Ajudes a grups emergents. Aquesta serà una nova convocatòria no iniciada en el període anterior. L'objectiu serà promoure la cooperació o coordinació entre investigadors per a que puguin adquirir l'estatus de grup d'excel·lència.

3. Accions especials. Ajudes per finançar actuacions puntuals d'especial urgència i interès cientificotècnic; l'elaboració de propostes de projectes a programes comunitaris; l'organització de congressos, seminaris i jornades, i altres accions que incrementen la interrelació entre els agents del sistema de ciència i tecnologia. Com a novetat s'introduirà una nova línia d'ajudes per a la obtenció de patents.

4. Projectes de R+D cooperats . El període 2004-2005 es varen convocar projectes d'R+D, a l'any 2006 es tornarà a publicar una convocatòria amb la novetat de ser projectes cooperats. En aquests la empresa cooperarà amb un grup d'investigació o amb una entitat de l'entorn tecnològic, a fi de fomentar l'articulació del SIIB. Les empreses participants hauran d'acreditar suficiència investigadora, basada en l'experiència en projectesd'R+D anteriors i en la formació de recursos humans.

- Infraestructures cientificotècniques de R+D en el sector públic:

1. Es continuarà amb el projecte "Xarxa d'estacions biològiques en les Illes Balears" amb l'objectiu principal d'aconseguir unes instal·lacions adequades i suficients pel treball experimental en la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. El projecte integrarà diverses estacions biològiques, localitzades en distintes illes i zones de l'arxipèlag Balear.

2. Redacció i signatura d'un Protocol d'intencions entre el Ministeri de Ciència i Tecnologia i el Govern de les Illes Balears per a establir actuacions de col·laboració i coordinació en el desenvolupament d'un Centre de Competència Nacional de Turisme i Oci.

3. Haurà continuació amb la cofinanciació compromesa de les iniciatives plantejades per la UIB als programes operatius FEDER passats. En concret al nou edifici de serveis Científico-tècnics i al IUNICS.

4. Es donarà suport a les noves infrastructures en l'àrea de Ciències de la Salut. Concretament es crea un nou centre de investigació, amb caràcter d'excel·lència, relacionat amb la investigació de les malalties del aparell respiratori: Fundació Caubet-CIMERA.

 

c) Difusió de la cultura científica.

La societat té cada dia major necessitat de comprendre la ciència i la nova tecnologia, així com les implicacions de les mateixes sobre la seva vida i futur. Per això s'han de continuar finançant actuacions d'apropament de la ciència a la societat de les Illes Balears:

1. Organització de la 6a Setmana de la Ciència. La Setmana de la ciència és una activitat que es realitza simultàniament en totes les comunitats autònomes i està emmarcada en la "Semana Europea de la Ciencia y la Tecnología". Aquesta activitat permet que tots els centres d'investigació i tecnològics obrin les seves portes i ens mostrin les activitats que en aquests es realitzen. És així necessari com a Comunitat Autònoma seguir formant part d'aquesta iniciativa i organitzar les successives edicions de la setmana de la ciència en les Illes Balears.

2. Continuar amb l'edició de nous exemplars de la Col·lecció la Ciència a les Illes Balears. Es pretén posar en relleu i a l'abast de tots, edicions en facsímils d'obres representatives de la producció científica duta a terme a les Illes Balears al llarg de la història.

3. Continuació amb la realització i edició dels diferents volums de la Història de la Ciència. Fer una Història de la Ciència i de la Tècnica de les Illes Balears suposa, si es vol realitzar de manera rigorosa, atendre als avanços que la ciència històrica ha observat a les Balears des de vàries dècades, i que a altres comunitats (com el que la Societat Catalana de la Història de la Ciència i de la Tècnica està realitzant) ja han encetat.

Aquest projecte s'està desenvolupant amb un conveni signat amb la UIB. Un equip d'aquesta universitat, especialistes en Història de la ciència, coordina l'obra realitzada per experts en cada un dels temes de renom estatal i internacional. Aquesta obra té quatre volums i queden per publicar tres volums.

4. Organització de la 5a Fira de la Ciència de les Illes Balears. L'organització d'aquest event desenvolupa conjuntament amb la Conselleria d'Educació i Cultura i la Universitat de les Illes Balears. Els participants d'aquest event són els centres científics, tecnològic i educatius de les Illes Balears.

La primera, segona, tercera i quarta edició de la fira de la ciència varen ser un èxit tant de participació com d'aprovació per part de tots els sectors de la societat. Es varen superar fins i tot les expectatives més optimistes. Amb tots aquest assoliments va sorgir un compromís de reconeixement a l'esforç dels participants i per tant de donar una continuïtat a aquesta activitat. L'any 2006 es celebrarà la fira a l'illa de Mallorca i a Eivissa.

5. Organització d'un Seminari sobre espais de Ciència. S'organitzarà un acte amb l'objectiu de que experts en la matèria informin i consciencin a la societat de la necessitat d'espais amb activitats científiques, ja que la divulgació científica contribueix de manera important a la democratització de la societat i a la participació en la presa de decisions que ens puguin afectar en el futur. Els objectius d'aquests espais serien fomentar la curiositat i apropar al públic als coneixements científics d'una forma divertida i participativa.

6. Organització d'un Congrés sobre ciència i dieta mediterrània. La Dieta Mediterrània és un concepte que va mes enllà de la utilització de determinats ingredients o receptes, i troba el seu ple sentit quan s'associa al clima , la geografia, les costums i altres formes de vida dels pobles del Mediterrani. Degut a l'estreta relació que manté amb aspectes científics , és interessant reunir-los i mostrar-los a la societat.

Com a interfície entre la Conselleria i la societat i amb la finalitat de comunicar i informar de tots els actes relacionats amb anterioritat es mantindrà actualitzada la web Balears Fa Ciència: www.balearsfaciencia.org.

A més dels mecanismes exposats existeixen altres actuacions de planificació i coordinació que també es duran a terme durant l'any 2006:

1. Protocol de col·laboració amb el MCYT en actuacions del Pla Nacional de I+D+I 2006

2. Avaluació del Sistema d'Innovació de les Illes Balears. És imprescindible per una correcta Execució del Pla de CTI 2005-2008. Es començarà a dissenyar el procés d'execució del pla en les seves distintes línies.

3. Sistema informàtic de gestió. Per a un correcte desenvolupament de les actuacions d'R+D a desenvolupar és molt important la creació d'un sistema informàtic que permeti emmagatzemar l'informació i facilitar la gestió de les convocatòries.

Objectius i activitats

SECCIÓ

14

Conselleria d'Economia, Hisenda i Innov.

Programa

541A

Recerca i desenvolupament tecnològic

Objectiu

1

Potenciació de recursos humans.

Activitat

1

Ofertes de beques predoctorals.

Activitat

2

Borses de viatge.

Activitat

3

Coordinació amb el programa Ramon i Cajal i Juan de la Cierva del MEC.

Activitat

4

Coordinació amb el programa Torres Quevedo del MEC.

Objectiu

2

Reforçament de la base científica.

Activitat

1

Ajudes a grups competitius.

Activitat

2

Ajudes a grups emergents.

Activitat

3

Accions especials.

Activitat

4

Projectes de R+D cooperats.

Activitat

5

Continuació projecte "Xarxa d'estacions biològiques en les Illes Balears".

Activitat

6

Protocol d'intencions entre el Ministeri de Ciència i Tecnologia i el Govern de les Illes Balears per a establir actuacions de col·laboració i coordinació en el desenvolupament d'un Centre de Competència Nacional de Turisme i Oci.

Activitat

7

Continuació amb la cofinanciació compromesa de les iniciatives plantejades per la UIB als programes operatius FEDER passats. En concret al nou edifici de serveis Cientíco-tècnics i al IUNICS.

Activitat

8

Es donarà suport a les noves infrastructures en l'àrea de Ciències de la Salut. Concretament es crea un nou centre d'investigació, amb caràcter d'excel·lencia, relacionat amb la investigació de les malalties de l'aparell respiratori: Fundació Caubet-CIMERA.

Objectiu

3

Difusió de la cultura científica.

Activitat

1

Organització de la 6a Setmana de la Ciència.

Activitat

2

Continuar amb l'edició de nous exemplars de la Col·lecció la Ciència a les Illes Balears.

Activitat

3

Continuació amb la realització i edició dels diferents volums de la Història de la Ciència.

Activitat

4

Organització de la 5a Fira de la Ciència de les Illes Balears.

Activitat

5

Organització d'un Seminari sobre espais de Ciència.

Activitat

6

Organització d'un Congrés sobre ciència i dieta mediterrània.

Activitat

7

Protocol de col·laboració amb el MCYT en actuacions del Pla Nacional de I+D+I 2006.

Activitat

8

Avaluació del Sistema d'Innovació de les Illes Balears.

Activitat

9

Sistema informàtic de gestió.

 

 

 

 

 

542A.Innovació tecnològica

 

 

El I Pla de Ciència, Tecnologia i Innovació (2005-2008) pretén ser una síntesi dels anteriors plans de R+D i d'Innovació, amb una visió nova, per tal d'aconseguir una major integració dels vessants de generació del coneixement amb les aplicacions directes a les demandes de les empreses, es tracta d'aprofitar les lliçons, aprofundint en les experiències més exitoses i corregint els errors i les mancances detectades aquest anys passats.

Durant l'execució del I Pla de Ciència, Tecnologia i Innovació (2005-2008) es duran a terme accions encaminades a la consecució dels objectius plantejats.

Objectius

Reforçar les capacitats del sistema d'innovació regional de les Illes Balears.

Fomentar la recerca científica i tecnològica a àrees temàtiques d'interès estratègic per a les Illes.

Promoure la innovació a les empreses de les Illes Balears.

Enfortir el capital social a les Illes Balears, reforçant la relació entre els agents del sistema.

Fomentar la cultura científica i l'interès social per la ciència, la tecnologia i la innovació.

Programes

Els objectius es desenvoluparan mitjançant programes i mecanismes d'actuació pel que fa a innovació:

Programa de potenciació de recursos humans

- Incorporació de tecnòlegs i tècnics al sector privat

Programa de suport a la innovació i a la creació d'empreses innovadores

-Manteniment de la política de suport als sectors tradicionals.

-Enfortir la política d'innovació turística

-Desenvolupament d'activitats complementàries (nàutiques, aeronàutiques, mobles i construcció...) a l'activitat turística

-Foment de la creació d'empreses innovadores i de base tecnològica

-Suport a les entitats d'interfície: Xarxa d'antenes tecnològiques

Programa de foment de la cultura científica i de l'interès social per la ciència, la tecnologia i la innovació

Aquests programes i subprogrames es concretaran en:

Xarxa d'antenes o centres tecnològics virtuals

Consisteix en el manteniment d'una xarxa de suport tecnològic a les empreses dels sectors tradicionals, amb centres de difusió a les tres illes principals, i vinculada a centres tecnològics d'altres regions espanyoles i europees. En aquesta xarxa hi ha punts de suport a les institucions de les Illes Balears per animar la innovació. Tots aquests punts tenen com a funció posar-se en contacte amb les empreses, ajudar-les en la definició de les seves necessitats d'innovació i a l'elaboració del seu pla d'innovació, així com l'aplicació de les mesures definides en el mateix.

Les actuacions a dur a terme són:

- Impuls de l'Acord Marc Balears Innova que agruparà a tots els agents de la innovació amb els centres tecnològics i les associacions empresarials i la resta del sistema d'innovació de les Illes Balears

- La definició de l'Estratègia de cada centre tecnològic i el foment de la cooperació entre tots ells i amb el teixit empresarial.

- Consolidació de la xarxa d'antenes tecnològiques i la posada en marxa de les seves actuacions en funció dels plans sectorials definits.

- Actualització i manteniment del portal d'innovació com a punt de trobada entre l'oferta i demanda tecnològica.

- Desenvolupament de plans conjunts amb tots els agents del sistema d'innovació de les Illes Balears.

Suport a la Innovació en turisme

Es pretén incrementar el valor afegit de les activitats del sector, una major participació en la captació local de l'esmentat valor i donar suport al desenvolupament sostenible i el manteniment de la identitat regional mitjançant accions destinades a captar turisme de major valor afegit i més respectuós amb l'ecosistema.

Les actuacions a dur a terme són:

- Turisme cultural: Implementar un conjunt d'iniciatives audiovisuals amb la col·laboració d'altres institucions i entitats per promoure el turisme cultural.

- Impuls a les plataformes tecnològiques de les Illes Balears, fomentant la cooperació entre els centres tecnològics i les empreses tant del sector turístic com de les TIC

- Creació d'un centre internacional de Recerca i Desenvolupament en turisme.

- Mantenir les relacions amb les associacions hoteleres per continuar avançant en la definició de noves actuacions de recerca, desenvolupament i innovació en el sector.

- Transferència Tecnològica dels resultats d'innovació en turisme.

- Innovació en la gestió del litoral: definició multicisplinar i consensuada dels indicadors de la capacitat de càrrega de les costes de les Illes Balears.

Suport a la creació d'empreses de base tecnològica

Es tracta de dur a terme la política de suport a la creació d'empreses tecnològiques dirigida en un doble sentit: suport a l'aparició de nous emprenedors i atracció d'emprenedors d'altres zones.

Les actuacions a dur a terme són:

- Creació d'una Xarxa d'incubadores d'empreses a les Illes Balears

- Analitzar la viabilitat d'un parc virtual d'empreses pertanyents al sector de la salut

- Consolidar la relació amb els emprenedors de la Universitat - creant canals i actuacions estables

- Convocatòria anual del concurs d'emprenedors

- Continuar amb les actuacions per captar emprenedors estrangers i nacionals

- Manteniment de la incubadora, dotació de serveis relacionats i infraestructura existent en el ParcBIT

- Continuar amb les actuacions per ajudar a la consolidació del sector d'empreses de la Societat de la Informació i de les TICS

- Campanyes de formació coordinades amb les associacions empresarials

Activitats logístiques relacionades amb el turisme

Com a conseqüència de l'important tràfic de persones i mercaderies que propicia l'activitat turística hi ha certes tendències que permeten concebre les Illes Balears com un pol logístic d'activitats, principalment vinculades al transport (aeri i nàutic), al subministrament de mercaderies i a la construcció.

Les actuacions a portar a terme són:

- Potenciar les activitats desenvolupades a conseqüència del Portal Nàutic creat renovant el conveni firmat amb la Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Navegació de Mallorca, Eivissa i Formentera i incorporant les iniciatives dels centres de recerca en aquesta matèria

- Potenciar el sector del transport aeri. Projectes d'innovació empresarial per a manteniment d'avions, formació de personal i altres projectes "tractors" del sector aeronàutic d'interès. S'aprofitaria aquí la incorporació de les Illes Balears a l'Eurorregió, es potenciaran totes les activitats i projectes empresarials relacionats amb el transport aeri, en base a la capacitat de negoci dels aeroports de les Illes Balears.

Objectius i activitats

SECCIÓ

14

Conselleria d'Economia, Hisenda i Innov.

Programa

542A

Innovació tecnològica

Objectiu

1

Potenciació de recursos humans.

Activitat

1

Incorporació de tecnòlegs i tècnics al sector privat.

Objectiu

2

Suport a la innovació i a la creació d'empreses innovadores.

Activitat

1

Manteniment de la política de suport als sectors tradicionals.

Activitat

2

Enfortir la política d'innovació turística.

Activitat

3

Desenvolupament d'activitats complementàries (nàutiques, aeronàutiques, mobles i construcció...) a l'activitat turística.

Activitat

4

Foment de la creació d'empreses innovadores i de base tecnològica.

Activitat

5

Suport a les entitats d'interfície: Xarxa d'antenes tecnològiques.

Objectiu

3

Foment de la cultura científica i de l'interès social per la ciència, la tecnologia i la innovació.

Activitat

1

Concurs d'Innovació per a emprenedors i per a la creació de noves empreses d'alta tecnologia, com també altres activitats de divulgació i extensió que promoguin la cultura de la innovació

Objectiu

4

Xarxa d'antenes o centres tecnològics virtuals.

Activitat

1

Impuls de l'Acord Marc Balear Innova que agruparà a tots els agents de la innovació amb els centres tecnològics i les associacions empresarials i la resta del sistema d'innovació de les Illes Baleas.

Activitat

2

La definició de l'Estratègia de cada centre tecnològic i el foment de la cooperació entre tots ells i amb el teixit empresarial.

Activitat

3

Consolidació de la xarxa d'antenes tecnològiques i la posada en marxa de les seves actuacions en funció dels plans sectorials definits.

Activitat

4

Actualització i manteniment del portal d'innovació com a punt de trobada entre l'oferta i la demanda tecnològica.

Activitat

5

Desenvolupament de plans conjunts amb tots els agents del sistema d'innovació de les Illes Balears.

Objectiu

5

Suport a la Innovació en turisme.

Activitat

1

Turisme cultural: Implementar un conjunt d'iniciatives audiovisuals amb la col·laboració d'altres institucions i entitats per promoure el turisme cultural.

Activitat

2

Impuls a les plataformes tecnològiques de les Illes Balears, fomentant la cooperació entre els centres tecnològics i les empreses tant del sector turístic com de les TIC.

Activitat

3

Creació d'un centre internacional de Recerca i Desenvolupamnet en turisme.

Activitat

4

Mantenir les relacions amb les associacions hoteleres per continuar avançant en la definició de noves actuacions de recerca, desenvolupament i innovació en el sector.

Activitat

5

Transferència Tecnològica dels resultats d'innovació en turisme.

Activitat

6

Innovació en la gestió del litoral: definició multicisplinar i consensuada dels indicadors de la capacitat de càrrega de les costes de les Illes Balears.

Objectiu

6

Suport a la creació d'empreses de base tecnològica.

Activitat

1

Creació d'una xarxa d'incubadores d'empreses a les Illes Balears.

Activitat

2

Analitzar la viabilitat d'un parc virtual d'empreses pertanyents al sector de la salut.

Activitat

3

Consolidar la relació amb els emprenedors de la Universitat creant canals i actuacions estables.

Activitat

4

Convocatòria anual de concurs d'emprenedors.

Activitat

5

Continuar amb les actuacions per captar emprenedors estrangers inacionals.

Activitat

6

Manteniment de la incubadora, dotació de serveis relacionats i infraestructura existent en el ParcBit.

Activitat

7

Continuar amb les actuacions per ajudar a la consolidació del sector d'empreses de la Societat de la Informació i de les TICS.

Activitat

8

Campanyes de formació coordinades amb les associacions empresarials.

Objectiu

7

Activitats logístiques relacionades amb el turisme.

Activitat

1

Potenciar les activitats desenvolupades a conseqüència del Portal Nàutic.

Activitat

2

Potenciar el sactor del transport aeri.

 

 

 

551A.Estadística

 

 

La Direcció General d'Economia a través d'aquest programa té com a funció primordial la d'aconseguir un potent instrument que permeti atendre de forma real les necessitats d'informació estadística que requereixen els Departaments de les diferents Conselleries, així com altres institucions públiques i privades dintre i fora de la nostra Comunitat, sense oblidar en cap moment les necessitats dels administrats.

Per aconseguir-ho és imprescindible la potenciació de l'Institut Balear d'Estadística, que s'ha de convertir en un centre que unifica tota la informació estadística que sigui capaç de generar el Govern de les Illes Balears, d'acord amb la llei 3/2002, de 17 de maig.

Avui per avui, la informació constitueix un dels valors més preuats per a garantir el progrés de qualsevol societat i és per això que les dades estadístiques sobre l'evolució demogràfica, la configuració dels sectors econòmics, l'ocupació, les infrastructures sociosanitàries, les dotacions culturals i educatives, l'ordenació d'espais naturals, l'establiment del poder polític i altres són eines imprescindibles per fer feina amb eficàcia a qualsevol dels vessants professionals o acadèmics que comporta una societat com és la nostra. Per tot això, és una tasca cabdal per a la nostra societat la promoció i facilitar l'accés de tota la informació estadística de què disposem a l'Institut als ciutadans.

Es poden determinar com a objectius primordials a assolir durant l'exercici 2006 els següents:

A) Tractament de les dades i elaboració d'estadístiques municipals i difusió dels resultats mitjançant publicacions, en suport CD-ROM i a través d'Internet

* Actualització del producte Dades Balears On-Line (Anuari Estadístic)

Es pretén actualitzar les dades estadístiques dels anys 2005 i 2006 del producte Dades Balears On-Line a la plana d'Internet http://ibae.caib.es. El producte Dades Balears On-Line conté una gran quantitat d'informació numèrica i gràfica sobre les Illes Balears. Les dades estadístiques sobre l'evolució demogràfica, la configuració dels sectors econòmics, l'ocupació, les infrastructures sociosanitàries, les dotacions culturals i educatives, l'ordenació d'espais territorials, l'establiment del poder polític, etc., són eines imprescindibles per fer feina amb eficàcia a qualsevol dels vessants professionals o acadèmics que comporta una societat com és la nostra. Es tracta d'un producte que es crea i presenta l'any 2005, i que permet apropar la gent més diversa al coneixement de les dades més importants de les Illes Balears.

També es pretén realitzar una publicació en format CD-ROM.

 

 

* Actualització de les Fitxes Municipals

Es pretén actualitzar a la plana Web http://ibae.caib.es una gran quantitat d'informació numèrica i gràfica sobre les dades municipals referents als anys 2005 i 2006.

 

* Publicació de "Les Illes Balears en Xifres 2006"

Una de les tasques fonamentals que té assumida el Govern de les Illes Balears és la de donar a conèixer de forma objectiva la realitat social i econòmica de la nostra comunitat autònoma. La informació estadística, en la societat actual, és la millor eina per poder disposar d'instruments sòlids per analitzar les distintes magnituds que configuren l'estat d'un país i la seva evolució.

En una societat democràtica la transparència informativa és fonamental per poder avaluar les distintes actuacions dels responsables polítics i les seves conseqüències. L'adopció de decisions transcendents, tant per part de l'administració pública com pel sector privat, si no respon a la realitat objectivament plantejada difícilment aconseguirà els seus objectius. En aquest sentit, les dades estadístiques són la matèria primera perquè els estudiosos, analistes, professionals, tècnics, etc. en facin una correcta interpretació per comprendre millor quina és la nostra situació i les previsions que d'això se'n poden derivar.

Es pretén publicar en format paper.

* Monogràfic d'Educació

Es pretén publicar-la a Internet

* Els noms i els llinatges més freqüents a les Illes Balears 2005

Es pretén publicar-la a Internet

* Els noms dels nadons 2004 a les Illes Balears

Es pretén publicar-la a Internet

* Estadístiques demogràfiques: Padrons 2005, Moviment Natural de la Població, Migracions, etc.

Es pretén publicar-la a Internet

 

B) Adquisició de programari informàtic i adquisició de llibres d'estadística

S'han de desenvolupar i adquirir nous programaris per la explotació estadística i divulgació d'informació per Internet continguda dins la base de dades Oracle, s'han d'actualitzar els sistemes operatius del ordinadors, s'ha d'actualitzar i millorar la plana Web de l'Institut Balear d'Estadística, s'ha d'adquirir una explotació estadística d'edificis i llars/famílies sobre el Cens 2001 per incrementar la informació estadística en matèria social, s'ha de comprar divers material bibliogràfic estadístic.

 

 

C) Divulgació Estadística

S'ha de realitzar un concurs d'estadística per als alumnes d'ESO i de Batxiller, cursos d'estadística per als professors de secundària, col·laboració a Cursos de Post-Grau d'Estadística Aplicada a l'Economia i cursos de SPSS a través de la Fundació Universitat i Empresa de la UIB, celebració de Jornades Universitàries d'Estadística, una nova edició del còmic de divulgació estadística Daus i Dades III, presentació dels antics Còmics de divulgació estadística als centres especialitzats (escoles, instituts, etc.), concessió de beques de final de carrera als millors expedients en matèria Econòmica-Estadística.

D) Organització de les JECAS 2006

S'han de celebrar Les Jornades d'Estadística de les Comunicats Autònomes (JECAS) a les Illes Balears, fòrum on participen tots els Instituts Autonòmics d'Estadística juntament amb l'Institut Nacional d'Estadística. Aquestes jornades són adients per a la millora de les relacions entre les Comunitats i l'Institut Nacional d'Estadística, així com per formació, divulgació i posada al dia en temes que fan referència a l'Estadística Oficial. També s'han d'organitzar les reunions prèvies a la celebració oficial. Tenen una periodicitat anual i es fa una rotació per Comunitats Autònomes.

E) Recerca d'Estimadors en Petites Àrees

L'Institut Balear d'Estadística juntament amb altres Comunitats Autònomes i l'Institut Nacional d'Estadística participa en el Grup de Treball de Recerca d'Estimadors de petites Àrees, en concret oferir els resultats estadístics de l'Enquesta de Població Activa per comarques, donat que fins a l'actualitat, només és possible oferir els resultats a nivell autonòmic.

F) Contractació de personal laboral temporal i assistències tècniques

S'ha de continuar amb la contractació de personal laboral temporal i amb la contractació d'assistències tècniques, per necessitats del servei. Igualment és important comptar amb col·laboracions de becaris per a la realització de treballs concrets.

G) Es continua amb la posada en funcionament del "Pla Triennal d'Estadística 2004-2006"

Objectius i activitats

SECCIÓ

14

Conselleria d'Economia, Hisenda i Innov.

Programa

551A

Estadística

Objectiu

1

Tractament de les dades, elaboració d'estadístiques municipals i difusió dels resultats mitjançant publicacions i suport CD

Activitat

1

Actualització del producte "Dades Balears On Line"

Activitat

2

Actualització de les "Fixes Municipals 2005-2006"

Activitat

3

Edició de l'agenda "Les Illes Balears en Xifres 2006"

Activitat

4

Monogràfic d'Educació

Activitat

5

Els noms i els llinatges més freqüents a les Illes Balears

Activitat

6

Els noms dels nadons 2004 a les Illes Balears

Activitat

7

Estadístiques demogràfiques: Padrons, Moviment natural de la població,Migracions,etc..

Activitat

8

Incorporació de sèries estadístiques noves

Objectiu

2

Adquisició de programari informàtic i adquisició de llibres d'estadística aplicada.

Objectiu

3

Divulgació Estadística

Activitat

1

Concurs estadística alumnes ESO i Batxiller

Activitat

2

Cursos estadística professors secundària

Activitat

3

Col·laboració cursos de Post-Grau d'Estadística aplicada a l'Economia i SPSS

Activitat

4

Jornades Universitàries d'Estadística

Activitat

5

Publicació del còmic de divulgació Daus i Dades III

Activitat

6

Presentació dels còmics de divulgació Daus i Dades I i II

Activitat

7

Concessió de Beques final de carrera als millors expedients en matèria Econòmica-Estadística

Objectiu

4

Organització de les JECAS 2006

Objectiu

5

Recerca d'Estimadors en Petites Àrees

Objectiu

6

Contractació personal laboral temporal i assistències tècniques.Col·laboració de becaris

Objectiu

7

Posada en funcionament del pla trienal d'estadística 2004-2006

Objectiu

8

Formació del personal de l'IBAE: assitència a jornades, cursos, seminaris, congressos,...

 

 

 

 

611A.Direcció i serveis generals d'Economia,Hisenda Inn

 

 

El programa de direcció i serveis generals de la Conselleria d'Economia, Hisenda i Innovació té per objectiu el correcte desenvolupament de les funcions pròpies de la Secretaria General, consistent en la gestió dels serveis comuns de la conselleria,donar assistència tècnica i administrativa a la resta dels departaments i al conseller , proposar reformes encaminades a perfecccionar el funcionament dels diversos serveis, manteniment d'edificis, subministraments. Dur a terme una bona política de contractació, coordinar una gestió econòmica àgil i òptima; distribució dels mitjans tècnics, humans i materials adscrits a la mateixa.

Dur a terme la política i gestió de les publicacions de la secció pressupostària; gestió del pressupost assignat a la Conselleria: preparar les previsions de l'avantprojecte dels seus pressuposts i dur a terme el seguiment i execució posterior.

Assessoria jurídica: donar supor jurídic al conseller i als directors generals, elaboració de normativa i sistematització.

Per altra banda també té assignades les competències de la Junta Superior d'Hisenda, Tribunal Economicoadminstratiu de la Comunitat Autònoma de la Illes Balears, les caixes d'estalvi i cooperatives de crèdit que són exercides per delegació per la directora general del Tresor i Política finacera, així com les competències en matèria de les relacions exteriors per la insularitat.

Objectius i activitats

SECCIÓ

14

Conselleria d'Economia, Hisenda i Innov.

Programa

611A

Direcció i serveis generals d'Economia,Hisenda Inn

Objectiu

1

Suport jurídic i normatiu a la Conselleria.

Activitat

1

Control de la legalitat de les actuacions i emissió d'informes

Activitat

2

Assessorament jurídic i revisió de normativa dels altres departaments.

Objectiu

2

Elaboració de normativa i sistematització de la mateixa.

Activitat

1

Elaboració de normativa de caràcter general.

Activitat

2

Elaboració de textos consolidats legislatius.

Activitat

3

Elaboració d'una base de dades de la legislació desenvolupada.

Objectiu

3

Racionalització dels mitjans tècnics i informàtics.

Activitat

1

Control dels treballs de manteniment i reparació dels equips.

Activitat

2

Control de subministraments i material necessari.

Objectiu

4

Gestió, execució i seguiment del pressupost assignat.

Activitat

1

Màxima eficàcia i eficiència en la gestió del pressupost assignat.

Activitat

2

Política racional de compres de subministraments i béns mobles.

Activitat

3

Relacions amb proveïdors i contractistes.

Activitat

4

Tramitació d'expedients de contractació administrativa.

Activitat

5

Tramitació d'expedients de subvencions, convenis.

Activitat

6

Pagament àgil de factures de proveïdors.

Activitat

7

Recerca de polítiques d'estalvi en tots els àmbits.

Activitat

8

Seguiment pressupostari i tramitació de modificacions de crèdit.

Activitat

9

Preparació de dades de l'avantprojecte dels pressuposts.

Objectiu

5

Canalització d'informació a organismes externs: Parlament, jutjat.

Activitat

1

Tramitació de respostes de preguntes parlamentàries.

Activitat

2

Tramitació de respostes de sol·licituds d'informes parlamentaris.

Activitat

3

Tramitació de documentació art. 100 Decret legislatiu 1/2005.

Activitat

4

Tramitació i edició de la memòria anual de la Junta Superior d'Hisenda.

Activitat

5

Tramitació de documentació diversa a jutgats i altres organismes.

Objectiu

6

Gestió de personal adscrit a la Conselleria i incidències.

Activitat

1

Incidències en el control diari del personal.

Activitat

2

Control i supervisió mensual de la nòmina.

Activitat

3

Tramitació de sol·licituds de contractació de personal laboral.

Activitat

4

Manteniment, control, seguiment i cobriment de catàleg.

Activitat

5

Tramitació de documents comptables que es deriven de la gestió.

Objectiu

7

Junta Superio d'Hisenda.

Activitat

1

Resolució de les reclamacions de forma àgil i eficaç.

Activitat

2

Elaboració i edició de la memòria anual de la Junta Superior d'Hisenda.

Objectiu

8

Assolir una adequada inserció de fet a la Unió Europea.

Activitat

1

Cooperació amb el Centre Balears Europa i les illes associades.

Activitat

2

Cooperació amb altres territoris insulars.

Activitat

3

Mantenir reunions de feina amb la Comissió Europea.

Activitat

4

Suport a les iniciatives governamentals dins el Comitè de regions.

 

 

 

 

 

612A.Planificació i ordenació de la política econòmica

 

 

La Direcció General d'Economia, a traves d'aquest programa, aglutina les tasques realitzades pel Departament de Fons Europeus i Projectes i Iniciatives Comunitàries, la planificació i l'anàlisi de l'Economia Balear, així com l'àrea d'Hisenda Pública, amb especial referència al Finançament autonòmic i les relacions financeres amb els consells insulars.

 

Departament de Fons Europeus

La Direcció General d'Economia té encomanada la competència de coordinació, seguiment i control dels diversos departaments de la Comunitat Autònoma quant a òrgans executors de fons europeus, principalment el FEDER, IFOP i FONS DE COHESIÓ, dels quals la Direcció General actua com a Organisme Intermedi.

Aquesta tasca es realitza mitjançant la coordinació econòmico-financera i el recolzament dels procediments normatius i administratius aplicables en cada cas a l'execució dels diversos programes europeus i a altres tipus d'iniciatives comunitàries vinculades als fons estructurals de la Unió Europea, tals i com puguin ésser el LEADER i l'INTERREG, així com dels projectes cofinançats pel Fons de Cohesió.

A més de proporcionar informació i donar suport a la resta de Departaments, l'Àrea de Fons Europeus du a terme les certificacions de despesa i la corresponent gestió de seguiment dels ingressos. Així, en estreta col·laboració amb la Direcció General de Pressuposts, es coordina el seguiment tècnic general, s'incorpora al procés de programació i es fa un seguiment de l'execució pressupostària dels programes.

 

Planificació i anàlisi econòmica

Entre d'altres, la Direcció General d'Economia té com a objectiu ésser un centre que realitza tasques de planificació, programació, orientació i ordenació general de la política econòmica i l'estratègia de desenvolupament de les Illes Balears. Per a poder desenvolupar una correcta tasca planificadora i ordenadora, necessita realitzar la diagnosi i el seguiment continuat de les situacions socioeconòmiques que es van donant a cada moment del temps a l'àmbit regional, nacional i internacional.

La Direcció General d'Economia dóna suport a la resta del Govern en matèria d'anàlisi econòmica, sempre que els mitjans tècnics i humans de la Direcció general ho permeten, així com a tots els agents econòmics i socials quant al marc i comportament de l'evolució i tendències de la economia balear i de tot el seu entorn, mitjançant la difusió i publicació dels treballs econòmico-científics aplicats, amb caràcter periòdic en suport informàtic i en suport paper.

L'ànàlisi econòmica requereix de l'ús de les eines que posa a la nostra disposició la Teoria Econòmica, així com dels mètodes quantitatius, estadístics i economètrics que estan al nostre abast. Es procura aplicar els coneixements més assentats i avançats de la matèria i al mateix temps, promoure i fomentar tota aquella investigació sobre qüestions d'interès econòmic que tinguin una especial incidència a les Illes Balears.

A l'objecte de racionalitzar i distribuir aquestes tasques, aquest Departament està estructurat amb àrees ben diferenciades: l'anàlisi de la estructura econòmica, la de la conjuntura econòmica i planificació i la de promoció de l'economia productiva.

 

Hisenda Pública i Finançament autonòmic

Els objectius generals d'aquest Departament són molt diversos. I van des del seguiment, l'anàlisi i l'avaluació del sistema de finançament autonòmic, del sistema de finançament dels consells insulars i de les corporacions locals, així com l'elaboració d'estudis diversos en el marc de l'Economia Pública.

Així, la Direcció general d'Economia té com a objectius de treball prioritaris dins aquesta àrea els següents:

Participar en els grups de treball i a les Ponències Tècniques que es constitueixin en funció de la matèria que hagi d'ésser objecte de traspàs competencial de l'Estat a la CAIB, sota la coordinació del secretari de la Comissió Mixta de Transferències, en la vessant econòmica i aplicant la Metodologia del Cost Efectiu aprovat pel Consell de Política fiscal i Financera.

Participar en la valoració econòmica dels traspassos de competències de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears als consells insulars, si és el cas.

Fer l'anàlisi i seguiment del Sistema de Finançament Autonòmic, tant de la Liquidació anual del Sistema com dels ingressos a pressupostar, d'acord amb els mecanismes financers que el configuren.

Participar en les sessions plenàries del Consell de Política Fiscal i Financera, així com en els Grups de Treball que es constitueixen i que són competència d'aquesta Direcció General. Fonamentalment a aquells lligats a la reforma del Sistema de Finançament actualment vigent. .

Anàlisi i seguiment del Sistema de Finançament dels Consells Insulars, a partir del compliment de la normativa vigent.

Anàlisi del Règim Local amb especial referència a les Illes Balears

Realització d'estudis diversos en l'àmbit de l'Economia del Sector Públic.

Respecte als traspassos de l'Estat a la CAIB i de la CAIB als consells insulars, la Direcció General d'Economia exerceix la coordinació entre departaments dels aspectes financers que concerneixen a les matèries competencials objecte de traspàs, sense perjudici de l'impuls polític que correspon a la Direcció General de Relacions Institucionals. També realitza el suport tècnic en la vessant econòmica-financera, a les conselleries amb les matèries a traspassar als consells insulars servint de suport als cost efectiu i la càrrega assumida neta.

En relació a l'anàlisi del sistema de finançament autonòmic i del sistema de finançament dels consells insulars, la Direcció General d'Economia participa des d'una perspectiva horitzontal en les qüestions relacionades amb aquestes qüestions.

Pel que fa a l'anàlisi de les hisendes locals, la Direcció General d'Economia té oberta una línia d'estudi en previsió de la incidència que pugui tenir a l'àmbit de la CAIB la futura negociació del sistema de finançament de les Hisendes Locals i l'anomenada "segona descentralització".

En quant a la realització d'estudis diversos en l'àmbit de l'Economia del Sector Públic, la Direcció General d'Economia dóna sortida a les necessitats que es presenten dintre de l'àmbit de treball de la Conselleria d'Economia, Hisenda i Innovació en relació a aquestes qüestions.

Objectius i activitats

SECCIÓ

14

Conselleria d'Economia, Hisenda i Innov.

Programa

612A

Planificació i ordenació de la política econòmica

Objectiu

1

Fons Europeus

Activitat

1

Disseny, edició i elaboració de diverses publicacions per a la promoció i la difusió dels Fons europeus

Activitat

2

Organització de diversos seminaris de Interreg III dintre del programa d'iniciatives comunitàries entre diverses regions europees

Activitat

3

Coordinació dels departaments del Govern per als assumptes relacionats amb la Unió Europea que afectin a l'ambit competencial de la Direcció General d'Economia

Activitat

4

Coordinació econòmico-financera de l'execució dels programes europeus i altres iniciatives comunitàries vinculades als fons estructurals de la Unió Europea, d'acord amb el que s'estableix al Decret 54/2004, de 18 de juny i a la resta de normativa vigent

Activitat

5

Proporcionar informació i donar suport a la resta de departaments de la CAIB que ho requereixin

Activitat

6

Elaborar certificacions de despesa dels programes europeus

Activitat

7

Seguiment d'ingressos dels programes europeus

Activitat

8

Programar les diverses actuacions incloses en els programes europeus

Activitat

9

Liderar distints fòrums internacionals de caire econòmic abanderant propostes referents a les polítiques regionals i insulars per tal que les institucions de la Unión Europea no ignorin la nostra realitat insular, els nostres hàndicaps naturals i la nostra estructura socioeconòmica

Activitat

10

Confinançament de projectes amb l'objectiu de dinamitzar l'economia establint, d'acord amb altres direccions generals, línies d'ajuts que contribueixin a la diversificació económica i al finançament d'infraestructures cabdals per a un correcte desenvolupament del nostre territori.

Activitat

11

Seguiment i gestió del programa operatiu de l'Objectiu 2 del Fons Europeu per al Desenvolupament Regional (FEDER), així com de les actuacions emmarcades als Fons de Cohesió.

Activitat

12

Gestió d'iniciatives de cooperació cofinançades per la Unió Europea.

Activitat

13

Treballar conjuntament amb l'Estat membre en la nova reglamentació comunitària en matèria de Fons i en les perspectives financeres pel proper Període Operatiu 2007-2013.

Activitat

14

Participació activa en el Grup de treball de coordinació sobre asumptes europeus presidit per la Direcció General de Relacions Europees i Entitats Jurídiques de la Conselleria de Presidència

Activitat

15

Assumir les funcions que corresponen a la Direcció General d'Economia en qualitat de vicepresidenta de la Junta Rectora i Presidenta del Comité executiu del Centre Balears Europa.

Activitat

16

Donar assitència tècnica i informació sobre assumptes europeus, quan així ens ho sol·liciten, al delegat del Govern a Brussel·les i al comissionat de l'Euroregió.

Activitat

17

Representar la comunitat autònoma de les Illes Balears en els actes promoguts per la Unió Europea per a donar a conèixer si les actuacions que es duen a terme des d'aquí compleixen la normativa comunitària en matèria de publicitat, elegibilitat, ...

Activitat

18

Participació i intervenció als Foros d'Economia i Política Regional, amb periodicitat quadrimestral per a defensar els interessos de Balears durant les negociacions de les perspectives financeres pel proper programa operatiu 2007-2013.

Activitat

19

Participació i intervenció a la Xarxa d'Autoritats Mediambientals juntament amb l'autoritat competent de la Conselleria de Medi Ambient. Participació en el Grup de Treball de "Turisme i Desenvolupament sostenible" creat per aquest Fòrum en el marc de les actuacions que espoden dur a terme en els pro

Activitat

20

Realització del Pla Estratègic Regional.

Activitat

21

Elaboració del Programa Operatiu de l'Objectiu 2 del Fons Feder per al període 2007-2013.

Activitat

22

Realització de l'avaluació prèvia del programa operatiu de l'Objectiu 2 del Fons Feder per al període 2007-2013.

Activitat

23

Execució de procediments de verificació d'operacions cofinançades per Fons Europeus.

Objectiu

2

Planificació

Activitat

1

Ralització de bulletins de conjuntura. Aquests butlletins analitzen l'evolució de la conjuntura econòmica de les Illes Balears i tenen una periodicitat trimestral.

Activitat

2

Manteniment del model multiequacional de simulació de l'economia balear. Actualització del seu banc de dades, reestimació dels paràmetres del mateix, simulació i formulació de prediccions.

Activitat

3

Procediment d'anàlisi de conjuntura regional. Continuació del sistema implantat, basat en indicadors d'oferta, i ampliat a indicadors de demanda. Actualització de la relació que trasllada els creixements de l'Indicador Sintètic de l'Economia Balears ('ISRBAL) a creixement del Valor Afegit Brut (VAB)

Activitat

4

Actualització de la "Guia d'inversions i negocis a les Illes Balears", per tal que en puguin disposar els potencials inversors estrangers i emprenedors de les Illes Balears.

Activitat

5

Continuar amb l'elaboració de les Taules Input/Ouput per a Baleares i per a cadascuna de les illes referides al darrer exercici tancat disponible sota les normes SEC de la Unió Europea.

Activitat

6

Convocar la Comissió assessora de l'Institut Balear d'Economia, com a fòrum de debat de la nostra economia i realització de diversos symposums que tractin sobre temes monogràfics importants per a l'anàlisi de l'economia a les Illes Balears

Activitat

7

Actualització, difusió i impuls de l'estratègia de desenvolupament econòmic de les Illes Balears per tal de definir les línies d'actuació estratègiques que les Illes Balears han de defensar en el marc de les orientacions estratègiques de la Unió Europea i que han de regir al proper PO 2007-2013.

Activitat

8

Avaluació i coordinació de la convergència entre les iniciatives de les administracions de les Illes Balears i la programació, planificació i ordenació determinada.

Activitat

9

Formació del personal

Activitat

10

Realització de cursos, fòrums i seminaris de formació i informació sobre matèries socieconòmiques.

Activitat

11

Subscripció de convenis amb becaris, per a la realització de treballs específics que reportin un valor afegit tant al becat com a la Direcció General.

Objectiu

3

Anàlisi econòmica

Activitat

1

Seguiment i anàlisi a curt i mig termini de la realitat econòmica balear, en l'àmbit micro i macroeconòmic així com el seguiment i anàlisi de la realitat econòmica espanyola i internacional. Racionalització d'aquest seguiment.

Activitat

2

Produndització en el coneiximent de l'estructura econòmica de les Illes Balears.

Activitat

3

Millora de la capacitat de gestió de la informació quantitativa de que es disposa en aquests moments.

Activitat

4

Estudi de l'evolució dels fets del pensament econòmic en les qüestions més properes a la realitat econòmica balear.

Activitat

5

Anàlisi i comparació de l'evolució de les variables quantitatives a les Illes Balears i per illes.

Activitat

6

Perfeccionament dels instruments quantitatius disponibles d'anàlisi conjuntural i de simulació i predicció del comportament i l'evolució econòmica de les Illes Balears.

Activitat

7

Explotació i estudi dels sistemes informàtics de tractament de la informació i millora dels mateixos.

Activitat

8

Manteniment de la subscripció a revistes i bulletins d'informació actualitzada així com a suports informàtics; anàlisi de publicacions especialitzades i seccions d'aquestes.

Activitat

9

Manteniment, actualització i millora del nivell tècnic i el coneiximent relacionat amb les tasques del departament, participant en cursos, fòrums i seminaris. Potenciació de la formació del capital humà.

Activitat

10

Suport a altres departaments de la Conselleria d'Economia, Hisenda i Innovació i d'aquelles altres conselleries que ho precisen per a la realització d'estudis específics relacionats amb els àmbitscompetencials propis de la Direcció General. Tot això, sense descuidar les peticions que ens puguin requ

Activitat

11

Realització d'estudis específics sobre sectors productius, varables específiques i fenòmens singulars. I anàlisi de fets vinculats a la realitat econòmica i social de les Illes Balears.

Activitat

12

Estudi i avaluació de les possibilitats de publicar electrònicament certs estudis del departament.

Activitat

13

Intensificació de tots el canals estadístics d'informació disponibles a la Direcció General per tal de racionalitzar-los i posar-los a l'abast de les institucions i de la ciutadania, per tal d'aconseguir una major transparència i eficiència en la presa de decisions de naturalesa econòmica.

Activitat

14

Assistència a congressos, cursos o fòrums d'interès per a la realització de treballs tècnics cada cop més qualificats per part dels membres de la Direcció General.

Activitat

15

Continuar amb el projecte d'inversió del tractament de la informació.

Activitat

16

Realització d'una actualització de la Guia de l'inversor.

Activitat

17

Realització de jornades d'economia.

Activitat

18

Realització de convenis per a la col·laboració de becaris per a la realització de treballs concrets.

Activitat

19

Realització d'una assistència tècnica per a l'anàlisi de l'estructura i conjuntura econòmica.

Objectiu

4

Finançament Autonòmic i Hisenda Pública

Activitat

1

Participació en les Ponències Tècniques Multilaterals o Bilaterals, així com en els Grups de treball organizats en el marc d'aquestes Ponències preparatòries de les Comissions Mixtes de Transferències entre l'Administració de l'Estat i les Comunitats Autònomes.

Activitat

2

Avaluació del cost efectiu i la seva adequació a les necessitats de finançament dels serveis a transferir de l'Estat a la comunitat autònoma de les Illes Balears, elaborant els estudis i informes adients.

Activitat

3

Donar suport al Govern de les Illes Balears en la Comissió Tècnica Interinsular (CTI)

Activitat

4

Seguiment del nou sistema de finançament definitiu dels consells insulars del Fons de Compensació Interinsular.

Activitat

5

Elaboració d'estudis i informes en l'àmbit de les transferències de la CAIB als consells insulars i avaluació del cost efectiu dels traspassos quan esdevinguin.

Activitat

6

Elaboració d'estudis i informes en l'àmbit de finançament autonòmic i del finançament dels consells insulars, per tal de donar assistència tècnica i informació al Govern de les Illes Balears.

Activitat

7

Participació en els Grups de Treball constituïts en el marc del Consell de Política Fiscal i Financera per a l'actualització de l'actual Sistema de Finançament Autonòmic: Grup de Treball de Població, Grup de Treball d'Anàlisi de Despesa Sanitària i Grup de Treball de Lleialtat Institucional.

Activitat

8

Participació en els Grups preparatoris i al Ple dels Consells de Política Fiscal i Financera.

Activitat

9

Participació en els Grups de Treballs que es constitueixin al si del Consell de Política Fiscal i Financera per a la revisió o reforma del sistema de finançament autonòmic aprovat per Llei 21/2001, de 27 de desembre

Activitat

10

Establir una primera línea d'estudi de la incidència en la CAIB del sistema de finançament local i de l'anomenada "segona descentralització"

Activitat

11

Realització i estudi dels treballs que es van publicant en l'ambit de l'economia del Sector Pùblic per tal de determinar la seva incidència a les Illes Balears.

Activitat

12

Realització de cursos, fòrums i seminaris de formació sobre l'Economia del Sector Públic, en general, i el Finançament, en particular.

Activitat

13

Assistència i participació a les Jornades d'Hisenda Pública, que es realitzen amb periodicitat anual.

 

 

 

 

 

 

612B.Planificació i política pressupostària

 

 

La Direcció General de Pressuposts té encomanades les funcions corresponents a la coordinació del procés de preparació, execució i control dels pressuposts generals de la Comunitat Autònoma, tasca que desenvolupa mitjançant els mitjans humans, materials i econòmics consignats al programa "Planificació, Programació i Política Pressupostària".

Ateses les competències abans esmentades, aquest programa contempla totes aquelles activitats que, emmarcades dins del que són les directrius generals del Govern, condueixen a l'elaboració dels pressuposts anuals que permetin dur a terme les activitats necessàries per tal d'assolir els objectius que se'n deriven.

El procés de l'elaboració dels pressuposts generals està contextualitzat dins d'un procés global més ampli de planificació de la política econòmica i de l'estratègia de desenvolupament de la Comunitat Autònoma. Planificació i pressupostació estan íntimament lligades; la planificació aporta la imprescindible visió de futur i la pressupostació concretitza i/o actualitza per a cada exercici els objectius, actuacions i mitjans econòmics per tal d'assolir-los.

La necessitat d'una adient planificació es fa així evident per tal d'una correcta pressupostació. Reforça aquesta evidència, considerar el moment històric en què estam immergits en què es produeixen canvis accelerats a tots els nivells, polítics, econòmics, socials, tecnològics, etc. A tals efectes, la Direcció General de Pressuposts es planteja com a objectius genèrics:

- Efectuar un seguiment dels processos de canvi en el que estam immergits que afectin o puguin afectar la Comunitat Autònoma i fer-ho avinent a qui pertoqui.

- Definir i proposar estratègies d'actuació global i sectorial.

- Millorar les sinèrgies d'actuació dels diferents agents que conformen l'administració de la Comunitat Autònoma respecte de les estratègies d'actuació proposades, el que suposa la realització d'activitats en els àmbits següents:

- Planificació i estratègia de desenvolupament econòmic global.

- Priorització de les estratègies i activitats dels diferents ens que conformen l'administració de la Comunitat Autònoma en relació a la estratègia global.

- Elaboració i seguiment qualitatiu i quantitatiu de l'execució dels pressuposts generals de la Comunitat Autònoma i dels seus organismes autònoms i ens públics que en depenen.

- Estudi i aplicació de noves tècniques de pressupostació que condueixin a una millora en la gestió i planificació econòmica.

Objectius i activitats

SECCIÓ

14

Conselleria d'Economia, Hisenda i Innov.

Programa

612B

Planificació i política pressupostària

Objectiu

1

Planificació pressupostària de la política econòmica a llarg termini

Activitat

1

Anàlisi de l'evolució tant de la despesa compromesa, com dels ingressos prevists al mateix període, per tal de planificar adequadament i des d'un punt de vista financer les possibles actuacions que pugui dur a terme el Govern de les Illes Balears.

Activitat

2

Anàlisi de l'evolució tant de la despesa compromesa, com dels ingressos prevists al mateix període, per tal de planificar adequadament i des d'un punt de vista financer les possibles actuacions que pugui dur a terme el Govern de les Illes Balears.

Objectiu

2

Elaboració, edició i difusió dels pressuposts de la comunitat Autònoma de les Illes Balears i de les seves entitats autònomes i ens que en depenen

Activitat

1

Elaborar la normativa sobre l'estructura i metodologia de confecció del projecte de pressuposts generals per a l'exercici següent

Activitat

2

Analitzar les dades relatives a despeses compromesa per a l'exercici a pressupostar: capítol 1, despesa plurianual, endeutament, etc.

Activitat

3

Determinar les directrius de pressupostació d'acord amb la planificació general

Activitat

4

Dirigir i coordinar el procés d'elaboració descentralitzat del pressuposts de la CAIB i de les seves entitats autònomes i empreses públiques

Activitat

5

Anàlisi de les cifres en tots els seus nivells d'agregació, a partir de les dades introduïdes per les seccions pressupostàries, entitats autònomes i empreses públiques

Activitat

6

Anàlisi i revisió dels objectius i activitats per a cada un dels diversos programes d'actuació contemplats als pressuposts

Activitat

7

Anàlisi i revisió dels projectes d'inversió i de les transferències dins els diferents programes pressupostaris

Activitat

8

Anàlisi i revisió de les necessitats reals de despesa per als diferents programes pressupostaris

Activitat

9

Anàlisi i revisió dels ingressos prevists per programes d'actuació

Activitat

10

Redactar la memòria general dels pressuposts generals

Activitat

11

Anàlisi de les esmenes al projecte de llei dels pressuposts generals

Activitat

12

Introducció al projecte de llei de pressuposts de les modificacions aprovades pel Parlament per tal d'obtenir la llei de pressuposts generals definitiva

Activitat

13

Edició del projecte de Pressuposts Generals de la CAIB

Activitat

14

Establir coordinadament amb la Conselleria d'Interior les especificacions adients per completar el programa d'elaboració del capítol I

Objectiu

3

Seguiment i control de l'execució pressupostària

Activitat

1

Emissió dels informes, d'acord amb la normativa vigent, en relació a aquelles normes i/o actuacions que puguin incidir en l'incremet o minoració dels pressuposts, tant d'ingressos com de despeses

Activitat

2

Tramitar, analitzar i controlar les modificacions pressupostàries

Activitat

3

Anàlisi i seguiment de l'execució dels pressuposts d'ingressos i de despeses: elaboració d'estadístiques i informes mensuals o trimestrals

Activitat

4

Proposar i tramitar les modificacions de crèdit adients per tal de maximitzar i millorar el grau d'execució dels pressuposts

Activitat

5

Emissió dels informes a que fa referència la normativa vigent en relació amb l'execució dels pressuposts

Activitat

6

Realitzar el seguiment i control dels ingressos procedents de l'administració de l'Estat i dels fons europeus

Objectiu

4

Millorar dels suports i qualificació informàtica de la Direcció General i de la seva capacitat de gestió de la informació

Activitat

1

Millorar i potenciar el suport informàtic per a l'elaboració, seguiment i control de l'execució pressupostària

Objectiu

5

Estudi , anàlisi i desenvolupament de noves estructures i metodologies de pressupostació

Activitat

1

Anàlisi de les possibles noves tècniques de pressupostació per tal de millorar el sistema actual

Objectiu

6

Formació continuada del personal de la Direcció General

Activitat

1

Realitzar cursos en matèria de pressupostació al personal de les diverses seccions

Activitat

2

Assistència per part de la DGP a cursos, conferències, etc., d' interès especial per al departament

 

 

 

 

612C.Gestió comptable i control intern

 

 

Les funcions que el Decret legislatiu 1/2005 de 24 de juny , encomana a la Intervenció General fan que en aquest programa es duguin a terme les actuacions necessàries per tal de desenvolupar el control intern de l'activitat financera dels diferents centres gestors de l'Administració General de la Comunitat Autònoma, i de les demés entitats que conformen el seu sector públic. Igualment es du a terme la gestió comptable i la direcció de la comptabilitat pública en els àmbits que han estat indicats. En aquest darrer àmbit la Intervenció General té encomanada la coordinació del canvi de versió i el desenvolupament del sistema d'informació econòmicofinancera de la CAIB.

Objectius i activitats

SECCIÓ

14

Conselleria d'Economia, Hisenda i Innov.

Programa

612C

Gestió comptable i control intern

Objectiu

1

Mantenir l'activitat organitzadora i normativa de la gestió financera.

Activitat

1

Impulsar l'estudi i elaboració del desenvolupament de la normativa legal i reglamentària que afectin la gestió financera de la CAIB, així com aquelles que resultin necessàries per a l'adaptació del nou sistema de gestió financera.

Activitat

2

Desenvolupament d'instruccions adreçades a la millor coordinació d'àrees concretes.

Activitat

3

Mantenir el nivell de contacte i la coordinació amb les unitats econòmiques de les seccions pressupostàries.

Activitat

4

Publicació actualitzada de les normes de gestió pressupostària de la CAIB.

Activitat

5

Mantenir una base de dades de la normativa reguladora de la gestió econòmicafinancera.

Activitat

6

Implantació gradual dels canvis organitzatius que han tingut lloc en la Intervenció General.

Objectiu

2

Mantenir i augmentar l'agilitat i la qualitat del control intern.

Activitat

1

Millorar la fiscalització prèvia i comptabilització centralitzada de despeses i documents comptables.

Activitat

2

Millorar, adaptar i implantar, si és procedent els sitemes informàtics corporatius d'acord amb les normes que es puguin adoptar per tal d'assegurar i agiltzar la gestió econòmicafinancera.

Activitat

3

Simplificar la fiscalització prèvia actual i la tramitació d'expedients en els terminis que es corresponguin.

Activitat

4

Millorar la difusió de les conclusions i recomenacions del control financer així com l'adopció de les mesures correctores pertinents.

Objectiu

3

Mantenir i augmentar la qualitat del control posterior de l'activitat financera.

Activitat

1

Fer auditories economicofinanceres als ens públics que depenen de la CAIB. Fer controls financers d'obligada realització.

Activitat

2

Pla anual de controls posteriors interns , motivats per la reducció de la fiscalització prèvia.

Activitat

3

Agilitzar els treballs de control financer d'expedients de despesa cofinaçats per la unió Europea.

Activitat

4

Revisions limitades permanents i auditories economicofinanceres executades per la Intervenció General a l'Ib-salut.

Objectiu

4

Garantir la fiabilitat dels sistemes d'informació de l'àrea econòmicafinancera.

Activitat

1

Implantació dels mòduls BW del sistema de comptabilitat descentralitzada per a l'obtenció d'informació.

Activitat

2

Manteniment i adaptació del sistema d'informació econòmicafinacera degut a les modificacions de les normes judídiques financeres itributàries.

Activitat

3

Mantenir i adequar la informació comptable als suggeriments o sol·licituds realitzades pels òrgans de control extern en les seves fiscalitzacions, aconseguint així una eficàcia i una transferència major de les dades facilitades per a la seva tasca de revisió.

Activitat

4

Direcció i suport del sistema d'informació comptable a l'Ib-Salut.

Activitat

5

Implantació del sistema d'informació comptable a l'Ib-Salut.

Activitat

6

Implantació del Sistema d'informació comptable de la resta d'entitats del sector públic instrumental autonòmic.

Objectiu

5

Adaptar i ampliar el sistema comptable amb la finalitat de millorar-lo a les noves necessitats i tecnologies, per assegurar la integració dels diferents subsistemes que formen el sistema d'informació económicafinancera.

Activitat

1

Direcció i coordinació dels nous projectes i aplicació de les noves tecnologies sobre els sistemes d'informació econòmicafinancera.

Activitat

2

Seguiment de les tasques per a la implantació del nou sistema de gestió financera adaptat a les noves necessitats.

Activitat

3

Coordinació de les versions SAP i substitució dels desenvolupaments a mida per components standars comuns amb la resta de comunitats autònomes.

Activitat

4

Definició dels requeriments del mòdul de seguiment d'expedients integrats en el sistema comptable.

Activitat

5

Manteniment correctiu, evolutiu i adaptatiu del sistema d'informació comptable.

Activitat

6

Formació als usuaris del sistema d'informació económicafinancera.

Objectiu

6

Mantenir el sistema d'informació de comptes ( SICO).

Activitat

1

Guardar de manera sistemàtica i ordenada tots els documents de gestió econòmicafinancera generals de l'Administració de la CAIB.

Activitat

2

Digitalització de tota la informació del SICO.

Objectiu

7

Aplicació del SEC 95 i remissió periòdica dels corresponents formularis a l'IGAE.

Activitat

1

Aplicar el SEC 95 i trametre els formularis que corresponguin a l'IGAE.

 

 

 

612E.Gestió de tresoreria i política financera

 

 

Aquest programa incorpora el desplegament i aplicació de les competències que, en matèria d'ordenació del sector financer, estableix l'Estatut d'Autonomia.

Inclou la supervisió i ordenació de les entitats financeres, amb seu a territori balear, com són: caixes d'estalvi, mutualitats de previsió social, mitjancers d'assegurances, cooperatives de crèdit -caixes rurals-, cooperatives d'assegurances, i seccions de crèdit financer de les cooperatives d'àmbit general.

Addicionalment, el programa gestiona el patrimoni de capital que manté el Govern en les societats de garantia recíproca.

També són funcions que s'han de desenvolupar en aquest programa són la gestió de tots els recursos financers, siguin monetaris, valors o crèdits, tant d'operacions pressupostàries com extrapressupostàries de la comunitat i de les seves entitats i institucions.

Les funcions que té encomanades aquest Programa són les següents:

- Recaptar els drets de la comunitat autònoma, pagar les seves obligacions i custodiar els seus fons.

- Servir al principi d'unitat de caixa.

- Distribuir en el temps i en el territori les disponibilitats necessàries per satisfer puntualment les obligacions.

- Respondre dels avals.

- Preveure i proveure, d'acord amb la política financera, de les necessitats de tresoreria de les empreses públiques i altres organismes dependents de la CAIB.

- Millorar els recursos financers d'acord amb les previsions de cobrament i pagaments.

Així mateix es du a terme la gestió comptable i financera dels interessos i de les amortitzacions de l'endeutament a llarg termini ja existent al començament de l'exercici, així com de l'endeutament que s'acordi durant l'exercici; el seguiment, la supervisió i el control del compliment de les clàusules dels contractes d'operacions a llarg termini que se signin segons el que s'estableixi a la Llei de pressuposts de l'exercici.

Per una altra banda, correspon també a aquest programa la tramesa d'informació a tercers quant al deute de la Comunitat, pressuposts, liquidacions i altres dades que siguin requerides per part d'entitats financeres, el Parlament de les Illes Balears o altres organismes. Això exigeix l'elaboració dels quadres adequats i els informes adients a cadascuna de les peticions.

La gestió dels interessos i les amortitzacions dels deutes demana un seguiment continuat de l'evolució dels mercats financers en temps real per millorar el cost financer.

D'altre costat, s'inclou tot el referent a l'estratègia i planificació financera de la comunitat en termes d'endeutament propi de la CAIB o de les seves empreses públiques, així com productes derivats de gestió del tipus d'interès, amb la finalitat de cobrir els riscos que es derivin per aquest concepte

Objectius i activitats

SECCIÓ

14

Conselleria d'Economia, Hisenda i Innov.

Programa

612E

Gestió de tresoreria i política financera

Objectiu

01

Obtenir una correcta gestió de pagaments i cobraments mitjançant la implantació de sitemes automàtics de captura i tractament dels moviments bancaris.

Objectiu

02

Optimitzar la utilització del SICODE 2000 perfeccionant tots els procediments relatius al sistema comptable.

Objectiu

03

Racionalitzar els recursos necessaris per atendre les obligacions en general de la CAIB.

Objectiu

04

Millorar els sistemes i canals d'informació necessaris per poderanticipar-nos al coneixement dels fluxos de cobraments i pagaments

Objectiu

05

Obtenir la màxima rendibilitat financera, minimitzant el cost dels recursos que necessiti la CAIB.

Objectiu

06

Agilitzar el procés de devolució i constitució de fiances.

Objectiu

07

Tutelar i racionalitzar el finançament de les empreses públiques i altres organismes depenents de la CAIB, controlant el seguiment dels seus plans financers de tresoreria i col·laborant en els seus programes de política financera.

Objectiu

08

Realitzar una formació continua del personal del servei de gestió de tresoreria perquè es pugui optimizar l'esforç en inversió tecnològica que està realitzant la CAIB.

Objectiu

09

Regular l'estructura organitzativa i el funcionament de les caixes d'estalvi amb seu a les Illes Balears així com la seva supervisió.

Objectiu

10

Regular l'estructura organitzativa i el funcionament de les mutualitats de previsió social amb seu a les Illes Balears.

Activitat

1

Exercir les competències en matèria de mutualitats de previsió social.

Activitat

2

Depurar el cens mutual i establir un sistema de supervisió efectiva sobre les mútues, amb l'objectiu de millorar les prestacions al soci-mutualista, i la cobertura tècnica legal d'aquestes.

Activitat

3

Mantenir el Registre Oficial de Mutualitats de Previsió de les Illes Balears.

Objectiu

11

Exercir amb eficàcia i eficiència la competència sobre mitjancers de les assegurances privades. Agilitar els procediments de concessió d'autoritzacions administratives d'activitat. Controlar els compliments dels requisits durant l'exercici de corredoria d'assegurances.

Activitat

1

Homologar els cursos de formació tècnica en matèria de mediació i les seves proves de suficiència professional.

Activitat

2

Mantenir el Registre Oficial de Mitjancers d'Assegurances Titulats de les Illes Balears.

Objectiu

12

Regular l'estructura organizativa i el funcionament de les cooperatives de crèdit amb seu a les Illes Balears.

Activitat

1

Desplegar una normativa específica de les cooperatives de crèditcom a entitats del sector financer, sotmeses a l'autoritat supervisora d'aquest sector.

Activitat

2

Protegir els drets dels usuaris dels serveis financers de les cooperatives de crèdit sota la supervisió del Govern de les Illes Balears.

Activitat

3

Mantenir el Registre Oficial de cooperatives de crèdit de les Illes Balears.

Objectiu

13

Regular l'estructura organitzativa i el funcionament de les cooperatives d'assegurances amb seu a les Illes Balears. Supervisió efectiva sobre les cooperatives d'assegurances.

Activitat

1

Establir el cens de cooperatives d'assegurances de les Illes Balears.

Activitat

2

Mantenir el Registre Oficial de cooperatives d'assegurances de les Illes Balears.

Objectiu

14

Regular l'estructura organitzativa i el funcionament de les seccions financeres de crèdit integrades a les cooperatives d'àmbit general amb seu a les Illes Balears.

Activitat

1

Establir el cens de seccions financeres de crèdit integrades a les cooperatives d'àmbit general amb seu a les Illes Balears.

Activitat

2

Crear i mantenir la secció d'entitats de crèdit cooperatiu, com una part del Registre Oficial de cooperatives de les Illes Balears.

Objectiu

15

Tutelar el patrimoni de capital del Govern de les Illes Balears a altres intermediaris financers.

Activitat

1

Realitzar un seguiment de l'aplicació efectiva dels fons públics que el Govern manté en qualitat de soci-protector com a participació al capital social variable a les societats de garantia recíproca.

Activitat

2

Potenciar els convenis d'actuació conjunta i del règim de suport a les societats de garantia recíproca.

Objectiu

16

Dotar de recursos humans i realitzar una formació contínua del personal del servei.

Activitat

1

Dotar dels mitjans de personal adequats per al manteniment de les competències assignades funcionalment al Servei de Política Financera.

 

 

 

612G.Organització i gestió del patrimoni de la com.aut.

 

 

Durant el pròxim any 2006, es pretén consolidar l'Inventari General de Béns i Drets de la comunitat autònoma de les Illes Balears, integrant aquells conceptes que, encara que prevists a la Llei, no es contemplen.

Tradicionalment hi estaven inventariades les propietats, els arrendaments, les obres d'art, els vehicles i les embarcacions. Durant l'exercici 2006 pretenem que estigui integrada la propietat intel·lectual , els drets de renting i leasing i qualsevol altra d'anàloga naturalesa.

Així mateix, integrarem els béns mobles i equipaments tecnològics a l'esmentat Inventari General de Béns i Drets de la comunitat autònoma de les Illes Balears, que per la seva complexitat requerirà un gran esforç.

Per últim, plasmarem la consolidació de l'Inventari amb la comptabilitat patrimonial, amb la finalitat de plasmar al nostre Inventari general, les inversions fetes en propietats de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

GESTIÓ PATRIMONIAL

En matèria de procediments per a la gestió de la tramitació dels expedients de patrimoni i una vegada aprovat el Reglament de desenvolupament de la LLei de patrimoni de la comunitat autònoma de les Illes Balears , elaborarem un manual de procediment que contingui tota la tramitació dels procediments patrimonials.

ASSEGURANCES

En matèria de cobertura de riscs reimpulsarem el Decret 12/1999, de 26 de febrer, de prevenció i gestió de riscs que afecten el patrimoni de la comunitat autònoma de les Illes Balears, publicat al BOCAIB núm. 30 de 6 de març de 1999.

 

 

 

 

JUNTA CONSULTIVA DE CONTRACTACIÓ: La Junta Consultiva de Contractació de la comunitat autònoma de les Illes Balears no només ha de complir funcions de consulta i assessorament, sinó que ha de ser l'organisme que, a través de les seves recomanacions, unifiqui les actuacions dels diferents òrgans de contractació de l'Administració autonòmica i vetlli pel compliment de les observacions que, en aquesta matèria, formulin els òrgans de control extern en les funcions de fiscalització de la gestió de la despesa pública.

A més, troben la facultat conferida per l'article 35.2 de la Llei de contractes i el Registre Oficial de Contractistes de la comunitat autònoma. Aquests registres permetran conèixer la contractació administrativa de la comunitat autònoma de les Illes Balears i alhora homogeneitzar la gestió contractual, endemés facilitarem a través de la pàgina web la informació de l'oferta de la contractació pública de la CAIB.

Així mateix, la Junta Consultiva de contractació Administrativa ha assumit les competències que, en relació amb la classificació dels contractistes, li atorga la nova Llei. Aquesta competència s'exercirà aplicant les mateixes regles i els mateixos criteris que estableix la Llei estatal i les disposicions que la despleguen (art. 29.3 LCAP). Com a conseqüència d'això aquesta competència s'exercirà únicament com a funció executiva.

Objectius i activitats

SECCIÓ

14

Conselleria d'Economia, Hisenda i Innov.

Programa

612G

Organització i gestió del patrimoni de la com.aut.

Objectiu

1

Estudi del patrimoni de la comunitat autònoma de les Illes Balears i la seva assegurança.

Activitat

1

Consolidació i actualització del Inventari General de Béns i Drets de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

Activitat

2

Projecte pilot d'un Inventari Béns Mobles a la seu de Vicepresidència.

Activitat

3

Gestió Integral de l'Inventari de Béns Mobles.

Activitat

4

Integració en l'Inventari General de Béns i Drets de la comunitat autònoma de les Illes Balears dels béns pertanyents a entitats autònomes adscrites a la comunitat.

Activitat

5

Integració en l'Inventari General de Béns i Drets de la comunitat autònoma de les Illes Balears dels rentings, leasings i propietats industrials.

Objectiu

2

Assessorament en temes de contractació administrativa.

Activitat

1

Atendre i resoldre les consultes plantejades en relació a la contractació administrativa, així com manteniment del registre de contractes i contractistes.

Objectiu

3

Formació en matèria de contractació administrativa.

Objectiu

4

Adequació dels edificis patrimoni de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

Activitat

1

Supervisió de les obres que afectin al patrimoni de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

Activitat

2

Operacions de compra, manteniment i baixes dels béns adscrits al patrimoni de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

Objectiu

5

Formació SAP en matèria de gestió d'expedients.

Objectiu

6

Aprovació del reglament de desenvolupament de la Llei 6/2001.

 

 

 

 

613A.Gestió i inspecció de tributs

 

 

La Direcció General de Tributs i Recaptació té encomanades les següents tasques:

- La gestió, inspecció i recaptació en període voluntari i executiu dels tributs cedits a la CAIB, d'acord amb el que es disposa a la Llei Orgànica 8/1980, de 22 de setembre, de finançament de les comunitats autònomes i la Llei 21/2001, de 27 de desembre per la qual es regulen les mesures fiscals i administratives del nou sistema de finançament de les comunitats autònomes de règim comú.

- La creació, mitjançant Llei del Parlament de les Illes Balears, de tributs propis, així com també la seva gestió, inspecció i recaptació en període voluntari i executiu.

- Mantenir i potenciar amb l'Administració Tributària de l'Estat les relacions de coordinació i cooperació a través de diferents òrgans de coordinació com els grups de treball del Consell de Política Fiscal i Financera, la Direcció General de Financiació Territorial, la Comissió Mixta de Coordinació de la Gestió Tributària, els Consells Territorials de Direcció per a la Gestió Tributària i la Gerència del Cadastre.

L'increment de l'activitat tributària en la DGTR és conseqüència del major desenvolupament del nou sistema de finançament autonòmic que ha consistit en:

- La gestió dels imposts cedits totalment ( impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, impost sobre successions i donacions, taxa sobre el joc ).

- L'exercici de la potestat normativa parcial dels tributs cedits de l'IRPF, Patrimoni, Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats, Successions i Donacions, tributs sobre el joc. Aquesta capacitat normativa possibilita a la CAIB l'establiment de tipus impositius, deduccions i exempcions.

 

Cal assenyalar que aquest increment de l'activitat tributària obligarà a dotar a totes les àrees del Departament Tributari d'una adequada infraestructura humana especialitzada en l'àmbit tributari, així com també a proveir-se d'una informàtica adient per poder acomplir adequadament les tasques abans esmentades a un nivell òptim que permeti prestar un millor servei públic al ciutadà. Per tal d'aconseguir aquests objectius es preveuen les següents actuacions:

 

- Millora en la Gestió Tributària.

 

Dins dels objectius genèrics de la Direcció General de Tributs i Recaptació, s'estableixen una sèrie d'actuacions específiques que afecten als tributs cedits a fi d'introduir millores funcionals i operatives a causa de l'increment d'activitats tant a les àrees de gestió com a les d'inspecció que es veuran incrementades pel fet del desenvolupament del nou sistema de finançament autonòmic, traduït en la possibilitat d'introduir canvis normatius als tributs cedits ( IRPF, impost sobre el patrimoni, impost sobre les transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, impost de successions i donacions, tributs sobre el joc, impost especials)

A més, es treballarà perquè l'atenció al contribuent, a nivell d'informació al públic i tramitació d'expedient es faci amb la major diligència i agilitat possible, així com es fomentarà la presentació i pagament per via telemàtica de tots els imposts, ja sigui per banca electrònica o NRC

 

- Desenvolupament dels programes informàtics de "Marès", tant a l'àmbit de gestió com al d'inspecció.

 

- Manteniment i potenciació de les vies de coordinació i intercanvi de dades amb els òrgans de l'A.E.A.T. i el Cadastre.

- L'establiment de periòdics controls de qualitat als serveis responsables de cadascuna de les àrees.

 

Objectius i activitats

SECCIÓ

14

Conselleria d'Economia, Hisenda i Innov.

Programa

613A

Gestió i inspecció de tributs

Objectiu

1

Reducció de la pressió fiscal indirecta

Activitat

1

Unificació de tots els tràmits relatius als tributs gestionats per la DGTR

Activitat

2

Servei de "Renda Àgil"

Activitat

3

Elaboració d'una carta de serveis

Activitat

4

Creació de punts d'atenció informatius

Activitat

5

Elaboració de manuals i documents informatius

Activitat

6

Creació d'una secció d'aplaçaments

Activitat

7

Creació d'oficines d'atenció integral

Activitat

8

Reducció de terminis tant de gestió com de recaptació

Objectiu

2

Control de compliment tributari

Activitat

1

Augment d'informació amb trascendència tributària

Activitat

2

Desenvolupament d'aplicatius pel tractament massiu d'informació

Activitat

3

Tractament informàtic de la informació de l'AEAT

Activitat

4

Creació unitat central d'informacó i selecció

Activitat

5

Classificació de deutes

Activitat

6

Reducció de terminis al tractament de descoberts

Activitat

7

Obligatorietat del pagament per Internet a grans contribuents

Activitat

8

Creació d'oficines d'atenció integral

Objectiu

3

Adaptació de l'Administració Tributària

Activitat

1

Elaboració d'índex de referència

Activitat

2

Millora dels índex de referència

Activitat

3

Estudi de taxes, preus públics i cànons d'altres conselleries

Activitat

4

Desenvolupamnet d'informàtica tributària

Activitat

5

Reestructuració dels llocs de treball

Activitat

6

Formació de personal

Activitat

7

Control d'accés a la base de dades

Activitat

8

Reorganització administració tributària

Activitat

9

Assumpció de la gestió de nous tributs

 

 

 

 

613B.Suport a la gestió tributària

 

 

Els serveis de recaptació, coordinació amb les hisendes territorials i coordinació perifèrica de la gestió de taxes tenen encomanades dues funcions:

Per una banda es troben els serveis de recaptació de tributs i de coordinació amb les hisendes territorials, les funcions dels quals són el control, seguiment i gestió de la recaptació executiva, la supervisió de les zones de recaptació i dur a terme l'execució dels convenis signats amb les corporacions locals sobre la delegació de les funcions en matèria de gestió i recaptació tributària.

Per altra banda es troba l'àrea jurídica de recaptació que inclou les funcions de resolució de recursos presentats en via executiva contra les resolucions adoptades en matèria de tributs propis i cedits de la Comunitat Autònoma, així com els que se presenten referits als períodes voluntari i executiu dels tributs locals.

 

Objectius i activitats

SECCIÓ

14

Conselleria d'Economia, Hisenda i Innov.

Programa

613B

Suport a la gestió tributària

Objectiu

1

Increment en la eficàcia i celeritat en la tramitació desl recursos

Activitat

1

Estricta observància al llarg de tot el procediment recaptador de la normativa vigent

Activitat

2

Millorar el sistema de notificacions

Objectiu

2

Millora del servei que es presta als ens locals

Activitat

1

Oferir serveis de gestió dels tributs locals per internet

Activitat

2

Oferir serveis en matèria de gestió catastral

Activitat

3

Unificar els serveis d'atenció al ciutadà

Activitat

4

Millorar el procediment de pagament