1 juliol 2021 <10aL>Conselleria de Salut i Consum

COVID-19: Augmenten a 80 els casos positius entre estudiants de vacances a Mallorca NNota Informativa

COVID-19: Augmenten a 80 els casos positius entre estudiants de vacances a Mallorca

\ En les darreres 24 hores s’han diagnosticat 16 casos més d’adolescents contagiats, entre els quals n’hi ha 12 que fins ahir feien quarantena a l’hotel pont Palma Bellver

El Govern de les Illes Balears ha detectat en les darreres hores 16 positius nous en COVID-19 relacionats amb els viatges d’estudiants de la Península: 12 que es trobaven aïllats a l’hotel Palma Bellver per precaució i 4 més que varen ser detectats en els cribratges que es duen a terme a grups d’estudiants que just arriben a Mallorca. Fins a la data, 80 joves relacionats amb viatges de fi d’estudis han donat positiu a Mallorca, 75 dels quals directament relacionats amb el brot que afecta un milenar d’estudiants de 8 comunitats autònomes. Tots ells s’allotjaven en diversos establiments de la Platja de Palma.

A més, hi ha altres 5 casos dels quals s’està fent l’estudi de contactes per determinar si tenen cap relació amb la resta d’adolescents contagiats: 1 positiu en un grup de 21 persones allotjades en un complex d’Alcúdia i 4 joves més que han estat diagnosticats les darreres hores, després que el Servei de Salut els fes un cribratge preventiu només arribar a l’illa de Mallorca.

Dels 80 positius, 16 romanen ingressats a l’Hospital Universitari Son Espases per precaució, després de presentar simptomatologia lleu. El seu estat evoluciona de manera satisfactòria i està previst que puguin rebre l’alta en els propers dies.

La resta de joves que romanien aïllats per precaució a l’Hotel Palma covid han abandonat ja l’establiment. 118 (77 d’Andalusia, 21 de Galícia i 20 de Madrid) han acceptat l’oferiment del Govern per ser traslladats de manera segura fins als seus llocs d’origen amb vaixell i autocars adequats per minimitzar els riscs de contagis, i acompanyats de personal sanitari que s’ha ofert voluntari per acompanyar-los i garantir així una atenció sanitària correcta i que es complissin les mesures de prevenció. La resta, després de ser convenientment informats de la seva situació com a contactes de positius, han deixat l’Hotel Palma Bellver pels seus mitjans propis.

Les Balears han traslladat la informació corresponent a les direccions generals de Salut Pública de les comunitats respectives.

 

Dispositiu especial per a l’atenció dels estudiants i les seves famílies

Per atendre les necessitats sanitàries i personals dels joves allotjats a l’Hotel Bellver, la Conselleria de Salut i Consum ha habilitat un dispositiu especial.

S’ha posat a disposició de les famílies un número de telèfon per als estudiants i els seus pares o tutors que necessitin qualsevol tipus d’informació: 900 700 222. El telèfon presta atenció de les 8.00 a les 20.00 hores i l’atenen dues infermeres de la Central de Coordinació Covid. A més, psicòlegs de la Central de Coordinació poden donar suport psicològic telefònic als joves o familiars que ho necessitin. 

D’altra banda, fins a l’Hotel Bellver s’ha desplaçat una unitat d’atenció volant al coronavirus (UVAC) amb un metge, una infermera i un tècnic, per donar servei als estudiants de les 8.00 a les 15.00 h. Una infermera és present a l’hotel les 24 hores del dia, i un metge està de guàrdia de les 15.00 a les 22.00 hores. Els estudiants poden contactar amb el personal sanitari a través de la recepció de l’hotel.

A més, tècnics de Gestió Sanitària de les Illes Balears (GESAIB) -també ubicats a l’hotel- donen suport d’intendència per a les necessitats personals dels joves. De la manutenció dels estudiants s’encarrega l’Hospital Universitari Son Llàtzer.

En general, l’operativa de la Conselleria de Salut i Consum inclou equips tècnics del SAMU061 (responsable dels trasllats), de la Central de Coordinació Covid d’Atenció Primària (responsable de la coordinació en l’atenció sanitària), de l’Hospital Universitari Son Espases, de l’Hospital Universitari Son Llàtzer i de Gestió Sanitària de les Illes Balears (responsable de la intendència).

La Direcció General de Salut Pública i Participació continua en contacte amb el Centre de Coordinació i Alertes Epidemiològiques del Ministeri de Sanitat per actualitzar la informació sobre el brot.

 

Respecte a la intimitat dels pacients

Des de la Conselleria de Salut i Consum es demana contribuir a vetllar per la intimitat de les persones afectades, especialment dels menors d’edat.