30 juny 2021 <10aL>Conselleria de Salut i Consum

COVID-19: Ja són 68 els contactes estrets del brot d'estudiants que donen positiu en COVID-1 NNota Informativa

COVID-19: Ja són 68 els contactes estrets del brot d'estudiants que donen positiu en COVID-1

En les darreres hores s’han posat en quarantena 21 joves catalans més a l’hotel Bellevue d’Alcúdia. Un ha donat positiu i la resta romandran aïllats per contacte estret

El Govern de les Illes Balears ha detectat en les darreres hores 4 positius nous relacionats amb el brot dels viatges d’estudiants de la Península: 3 positius nous per PCR entre els joves allotjats a l’hotel pont medicalitzat Palma Bellver per estar relacionats amb el brot, i un positiu més (1) en el que podria ser una derivada del brot en un hotel d’Alcúdia, on s’ha aïllat les 20 persones que l'acompanyaven en un viatge organitzat des de Catalunya.

Fins a la data, 68 joves dels aïllats a les Illes ja han donat positiu pel brot que afecta un milenar d’estudiants de 8 comunitats autònomes. D’aquests, 16 romanen ingressats amb simptomatologia lleu i 51 més asimptomàtics són a l’hotel pont medicalitzat Palma Bellver, separats dels altres contactes estrets del brot. També hi ha un positiu que roman aïllat, asimptomàtic. En total, la taxa de positivitat del grup ja supera el 25 % en SARS-CoV-2.

En aquests moments, a l’hotel pont covid Palma Bellver hi ha 232 joves peninsulars que han tingut relació directa o indirecta amb el brot. Un més va abandonar ahir l’hotel per fer quarantena en un altre allotjament amb prescripció mèdica, tal com marca el protocol.

A l’hotel Bellevue d’Alcúdia hi ha 21 joves més, un dels quals ha donat positiu (està previst el seu trasllat a l'hotel pont de Palma). La resta són negatius però queden tots aïllats per contacte estret.

D’altra banda, 16 estudiants que havien d’ingressar a l’hotel pont no han estat localitzats i presumptament han tornat als seus domicilis. Són principalment d’Andalusia i Madrid. La Direcció General de Salut Pública i Participació de les Illes Balears ha traslladat la informació corresponent a les direccions generals de Salut Pública de les comunitats respectives.

La Conselleria de Salut i Consum va dur a terme un rastreig massiu quan es va tenir coneixement del brot i va detectar en un primer moment 265 joves provinents d’Andalusia (214), Madrid (21), el País Basc (18) i Galícia (12) -encara de viatge en diversos hotels de Mallorca-, que podrien haver tingut una relació directa o indirecta amb el brot. Ara s’hi afegeixen els 21 de Catalunya allotjats a Alcúdia. Per tant, ja són 286 les persones contacte estret del brot.

 

Dispositiu especial per a l’atenció dels estudiants i les seves famílies

Per atendre les necessitats sanitàries i personals dels joves allotjats a l’Hotel Bellver, la Conselleria de Salut i Consum ha habilitat un dispositiu especial.

S’ha posat a disposició de les famílies un número de telèfon per als estudiants i els seus pares o tutors que necessitin qualsevol tipus d’informació: 900 700 222. El telèfon presta atenció de les 8.00 a les 20.00 hores i l’atenen dues infermeres de la Central de Coordinació Covid. A més, psicòlegs de la Central de Coordinació poden donar suport psicològic telefònic als joves o familiars que ho necessitin. 

D’altra banda, fins a l’Hotel Bellver s’ha desplaçat una unitat d’atenció volant al coronavirus (UVAC) amb un metge, una infermera i un tècnic, per donar servei als estudiants de les 8.00 a les 15.00 h. Una infermera és present a l’hotel les 24 hores del dia, i un metge està de guàrdia de les 15.00 a les 22.00 hores. Els estudiants poden contactar amb el personal sanitari a través de la recepció de l’hotel.

A més, tècnics de Gestió Sanitària de les Illes Balears (GESAIB) -també ubicats a l’hotel- donen suport d’intendència per a les necessitats personals dels joves. De la manutenció dels estudiants s’encarrega l’Hospital Universitari Son Llàtzer.

En general, l’operativa de la Conselleria de Salut i Consum inclou equips tècnics del SAMU061 (responsable dels trasllats), de la Central de Coordinació Covid d’Atenció Primària (responsable de la coordinació en l’atenció sanitària), de l’Hospital Universitari Son Espases, de l’Hospital Universitari Son Llàtzer i de Gestió Sanitària de les Illes Balears (responsable de la intendència).

La Direcció General de Salut Pública i Participació continua en contacte amb el Centre de Coordinació i Alertes Epidemiològiques del Ministeri de Sanitat per actualitzar la informació sobre el brot.

 

Un positiu entre 274 treballadors dels hotels

Pel que fa als treballadors dels sis hotels principalment afectats, el Govern n’ha fet ja un cribratge. Dels 274 treballadors que s’han sotmès a la prova fins avui, un (1) ha donat positiu en COVID-19.

 

Respecte a la intimitat dels pacients

Des de la Conselleria de Salut i Consum es demana contribuir a vetllar per la intimitat de les persones afectades, especialment dels menors d’edat.