15 març 2023 <10aL>Conselleria de Medi Ambient i Territori

Medi Ambient i SEO BirdLife creen la Xarxa Aigua i Biodiversitat per promoure la participació ciutadana en la conservació de les zones humides NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Medi Ambient i SEO BirdLife creen la Xarxa Aigua i Biodiversitat per promoure la participació ciutadana en la conservació de les zones humides

El projecte parteix dels projectes de restauració ambiental de l’Agència Balear de l’Aigua a diverses llacunes de les depuradores que gestiona

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, el secretari general de l’Agència Balear de l’Aigua, Juan Calvo, i el director d’organització de SeoBirdLife, Miguel López, han presentat la Xarxa Aigua i Biodiversitat per promoure la custòdia i ciència ciutadana a les zones humides de les Illes Balears.

«L’objectiu del projecte és que la Xarxa sigui un espai de treball col·laboratiu entre les institucions públiques, associacions, empreses, universitats i centres de recerca per tal de promoure la conservació i restauració efectiva de les zones humides» ha destacat el conseller Mir qui ha afegit que es desenvoluparan eines de ciència ciutadana, recursos didàctics i activitats d’educació ambiental per millorar el coneixement d’aquests espais.

Mir ha destacat que aquest projecte és una de les línies estratègiques definides a la recentment aprovada Estratègia de Zones Humides de les Illes Balears i parteix del pla d’acció per la millora de la biodiversitat de les depuradores que va elaborar l’Agència Balear de l’Aigua amb l’organització conservacionista WWF, l’any 2021. Calvo, per la seva banda, ha recordat que el Pla preveu actuacions de millora i restauració de les 28 zones humides associades a les depuradores que ja s’ha dut a terme a les depuradores de Ariany, Costitx, Sant Joan, Cala Sant Vicent i Binissalem.

Per la seva banda, López ha destacat que «en un indret com les Illes Balears, on l’aigua dolça és molt escassa, les zones humides i les estacions de depuració han estat, fins ara, un recurs oblidat per a la recuperació i conservació de moltes espècies. Aquests llocs destaquen en molts casos per la seva capacitat per a acollir biodiversitat i, per tant, ofereixen una oportunitat que mereix que fem feina en el seu manteniment». En aquest sentit, ha recordat que «l’arxipèlag forma part d’una de les rutes migratòries d’Europa Occidental de les aus i, per tant, les zones humides son essencials».

La Xarxa disposa de la seva pròpia pàgina web (http://www.aiguaibiodiversitat.cat) que inclou l’eina de ciència ciutadana eBird per fer el seguiment de l’avifauna de les zones humides. Es preveu incorporar-hi altres eines com iNaturalist o Biodibal.

Finalment, s’han elaborat material divulgatiu d’educació ambiental dirigit als centres educatius. Així, s’han preparat cinc unitats didàctiques amb diferents temàtiques: les zones humides de les Illes Balears, biodiversitat, xarxes tròfiques, la migració de les aus i adaptacions al medi de les aus i les plantes.

A més s’ha elaborat una petita guia de aus de zones humides dirigida al públic general interessat en tenir un primer coneixement de la biodiversitat ornitològica.

Per tal de presentar el projecte a institucions i especialistes i promoure l’adhesió de noves zones humides a la xarxa, el projecte es presentarà durant les properes setmanes amb diferents tallers a Mallorca, Menorca i Eivissa.