7 març 2023 <10aL>Conselleria de Medi Ambient i Territori

Balears impulsa un full de ruta cap a un marc europeu comú de protecció de la posidònia NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Balears impulsa un full de ruta cap a un marc europeu comú de protecció de la posidònia

El conseller Mir trasllada als representants de l'Estat a Brussel·les la necessitat de posar el focus en la restauració dels ecosistemes marins durant la propera presidència espanyola de la Unió Europea

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha reclamat a la Comissió Europea que lideri, aprofitant l'experiència de les Illes Balears, una estratègia mediterrània dins un marc comunitari de protecció de la posidònia. Mir s'ha reunit, aquest dimarts, a Brussel·les, amb la cap d'unitat de Conservació de la Natura de la Direcció General de Medi Ambient de la Comissió Europea, Luisa Samarelli. A la reunió hi han participat, també, el director general d'Espais Naturals i Biodiversitat, Llorenç Mas, el director general de Relacions Exteriors, Antoni Vicens, i representants de l'Oficina Francesa de la Biodiversitat (OFB), entitat amb la qual la conselleria ha impulsat la Xarxa Mediterrània per la Posidònia, formada per onze països d'ambdues riberes de la Mediterrània.

Mir s'ha mostrat “molt satisfet de la reacció tan positiva de la Comissió Europea davant les iniciatives aprovades a les Illes Balears els darrers anys com el Decret posidònia, el servei d'assistència i monitoratge dels fondejos o la cartografia completa de les praderes de les Illes Balears”. El conseller ha defensat que la protecció de la posidònia ha de ser una prioritat per a les institucions comunitàries que estan tramitant una Llei de Restauració Ambiental i que van aprovar, recentment, l'Estratègia Europea per la Biodiversitat 2030. La representant de la Comissió ha assenyalat l'oportunitat de la presidència espanyola de la Unió Europea, el segon semestre d'enguany, per posar el focus en la necessitat de potenciar la recuperació dels ecosistemes marins.

Mir ha traslladat, posteriorment, aquesta reflexió a la Representació Permanent de l'Estat Espanyol davant la Unió Europea (REPER). El conseller ha insistit en la necessitat que l'Estat s'impliqui en la protecció dels hàbitats marins “especialment a la mediterrània, una de les zones del planeta que està patint amb més intensitat els efectes de l'emergència climàtica”.

Finalment, Mir ha intervingut en una conferència organitzada per l'Intergrup d'Oceans, Rius, Illes i Àrees Costaneres (SEARICA) on ha posat en valor “l'experiència pionera de les Illes Balears que ja s'està reproduint a altres territoris de l'Estat com el País Valencià i que està servint per forjar, en col·laboració amb l'OFB, una estructura tant potent com la de la Xarxa Mediterrania per la Posidònia”.

La jornada de feina finalitzarà, aquest capvespre, amb una xerrada sobre les polítiques balears de conservació de la posidònia a l'Oficina de les Illes Balears a la UE, organitzada per la conselleria d'Hisenda i Relacions Exteriors.

(Imatges: https://we.tl/t-rZiF8CxxFx)